Kuş besleyenlere tavsiyeler

Kuş besleyenlere tavsiyeler

Hayvanların bu mevsimlerde yağlanacağını ve tüy dökmeye başlayacağını söyleyen Yardımcı, limonlu suyun bu duruma iyi geldiğini belirterek, ‘‘Hayvanın yağlanmaması ve tüy dökmemesi için limonlu su içirmek lazım” dedi.

Ulus Kuşçular Çarşı esnafı Suat Yardımcı ve Serhun Gediktaş, birçok vatandaşın evlerinde beslediği muhabbet kuşları, papağanlar ve kanaryaların bahar aylarında ihtiyaç duydukları bakımı, kuşları alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini gazetemize anlattı. Yardımcı, muhabbet kuşlarının bu aylarda yağlanmamaları ve tüy dökmemeleri için limonlu suyun hayvanlar açısından faydalı olduklarını söyledi. Gediktaş ise, kuşların kendi kendine banyolarında yakınacağını aksi takdirde biz yıkarsak kepek olacağını söyledi. 

LİMONLU SU HAYVAN İÇİN SAĞLIKLIDIR

dsc_1641.jpg

Hayvanların bu mevsimlerde yağlanacağını ve tüy dökmeye başlayacağını söyleyen Yardımcı limonlu suyun bu duruma iyi geldiğini belirterek, “ Hayvanın yağlanmaması tüy dökmemesi için onların özel yemlerini hazırlamamız gerekiyor. Banyolarını yaptırmanız gerekmektedir. Bu durumlar muhabbet kuşu ve papağanlar için. Yağlanmaması için limonlu su vermek lazım” dedi. 

EN ÇOK MUHABBET VE PAPAĞAN

En çok tercih edilen kuşlardan ve fiyatlarından bahseden Gediktaş, “En çok muhabbet sultan papağını satılır. Muhabbet kuşu 40 -150 TL arasında cinsine göre değişir. İri cinsler vardır İngiliz muhabbeti onlar 200 TL’den fazladır. Normal yerli üretim olan muhabbet kuşları vardır 40 TL’den başlar. Ortalama bizim dükkânımızda ayda 2000 tane kuş satılır. En çok satılan papağan türü ise sultan papağanıdır. Ayrıca hint bülbülü de tercih edilenler arasındadır” diye konuştu. 

KANARYA’NIN BANYO YAPMASI GEREKİR

Kanaryaların ise baharın gelmesiyle tüy değiştireceğini söyleyen Gediktaş, “Kanarya beslemesi en kolay hayvandır yemine, suyuna dikkat edin zaten az tüketir. Suyu çok önemli her gün tazeleyin. Erkekleri öter dişileri ötmez mümkünse evde gözden yüksek yerlerde bulundurun. Bol bol banyo yapacaklar bitkisel banyo spreylerinden kullanabilirsiniz ve artık serin yerde dursun hayvanlar. Ayrıca kanaryaların üreme mevsimleri başladı bu konuya da dikkat edilmeli” dedi. 

PAPAĞANA ISLAK YİYECEK VERİLMEZ

Yardımcı ise, ‘‘Muhabbet kuşlarına haşlanmış yumurta ve havuç besleyici olarak verilebilir. Yaz ayları sıcak olduğu için papağanlara kuru meyve gurubundan gıdalar ve daha çok yulaf verilebilir. Kesinlikle yaş meyve vermeyin isal olur ve hastalanır’’ dedi.

ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Serhun Gediktaş kuş almak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: 
“-Zayıf kuş almayın
-Renkleri soluk ve kabarık kuş almayın
-Mutlaka kafesin zeminine bakın isal kuş olmamasına dikkat edin
-Gözleri kapalı ve kalabalık kafeslerde durgun hayvanlardan kaçının. 
-Alacağınız zaman mutlaka 10 15 dk gözlem yapın
-Ve son olarak alacağınız dükkânda karantina kafesi var mı mutlaka sorun’’

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.