KURBAN ETİNDEKİ TEHLİKEYE DİKKAT!

KURBAN ETİNDEKİ TEHLİKEYE DİKKAT!

Kurban Bayramı'nda kesilen bazı hayvanların eti toksoplazma paraziti saçıyor. Bu etin iyi pişirilmeden yenilmesi halinde anne adaylarına ve karınlarındaki çocuklara çok ciddi zararlar veriyor. Uzmanlar bu parazit hakkında gebe kadınları uyararak o tüm etl

 

OSMAN AKDOĞAN/ ANKARA-

 

Yaklaşan Kurban Bayramı, hamileler ve anne karnındaki bebekler için büyük bir riski de beraberinde getiriyor.  Vücutlarında toksoplazma paraziti bulunduran bazı hayvanların çiğ ya da az pişmiş etlerinin yenilmesi ile insana bulaşabilen gebe olan kadınlarda enfeksiyon oluşturabiliyor ve bu parazit anne karnındaki bebeğe de geçebiliyor. Genellikle belirtisiz bir enfeksiyon şeklinde seyreden toksoplazma enfeksiyonu, bebeğe geçmesi durumunda düşüğe sebep olduğu gibi göz ve beyinde kalıcı hasara yol açabiliyor ya da gelişim geriliği oluşturabiliyor.

 ANNE ADAYLARI DİKKAT

Kurban Bayramı öncesi tüm gebeleri uyaran ve toksoplazma parazitinden korunmak için tavsiyelerde bulunan Ankalab Laboratuvarı doktoru Doç. Dr. Çakır Güney, “Bu parazit bazı hayvanların vücutlarında bulunuyor ve bu hayvanların etleri pişirilmeden ya da az pişmiş yenildiğinde insana geçebiliyor” dedi. Laboratuvar testleriyle kanda bu parazite karşı vücudun bağışıklık sisteminin ürettiği antikorların varlığının saptanabildiğine dikkati çeken Güney, “Etlerin bol miktada tüketildiği Kurban Bayramı’nda toksoplazmadan korunma önlemlerine dikkat edilmeli ve varsa riskli durumlarada, özellikle hamilelik esnasında veya öncesinde kanda toksoplazmaya karşı antikor oluşup oluşmadığı araştırılmalıdır” dedi.

 GELİŞİM GERİLİĞİNE NEDEN OLABİLİYOR

 Ankalab doktoru Güney, esas olarak ev dışına çıkan evcil kedilerin dışkılarında söz konusu parazitin bulunduğuna işaret ederken, şunları kaydetti: “Toksoplazma ile enfekte kurban etleri hamile anne karnındaki bebekler için büyük bir riski beraberinde getirebilir. Çiğ ya da az pişmiş etlerden insana bulaşan toksoplazma gebelik esnasında enfeksiyon oluşturabiliyor ve doğmamış bebeğe bulaşabiliyor. Toksoplazma enfeksiyonu, düşüğe sebep olduğu gibi göz ve beyinde hasara yol açabiliyor, bebekte gelişme geriliği oluşturabiliyor. Gebeliğin haftası ne kadar ileriyse enfeksiyonun plasente yoluyla bebeğe geçme olasılığı da o kadar yüksektir.”

 PARAZİTTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

 Anne adaylarının gebelik planladıkları dönemde bu enfeksiyonu geçirip geçirmediklerini kan ölçümlemelerini yaptırarak öğrenmelerini öneren Doç. Dr. Çakır Güney, hijyen kurallarının önemine değinerek, “Kurban etleri iyi pişirilerek yenmeli, meyve ve sebzeler iyi yıkanmalı. Anne adayları kedilerle yakın temasta bulunmamalı” uyarılarında bulundu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.