Kuaförler çırak bulamıyor: "Seneler sonra aranan meslek olacak"

Kuaförler çırak bulamıyor: "Seneler sonra aranan meslek olacak"

Kadın Kuaförü Çiğdem Özcan, “Çırak yetiştirmek imkânsız hale geldi. Meslek liselerinde ve çırak eğitiminde yetişen kuaförler sektörün personel ihtiyacını karşılamıyor” dedi.

Etimesgut’ta kadın kuaförlüğü yapan ve 15 yıldır sektörün içinde olduğunu belirten Çiğdem Özcan, yaşanılan sıkıntıları gazetemize anlattı.

Kalifiye eleman yetiştirmekte zorlandıklarını ifade eden Çiğdem, “Maalesef, çırak yetiştirmek imkânsız hale geldi. Bilindiği üzere berberlik ve kuaförlük mesleği fıtratı gereği el yatkınlığı gerektiriyor. Bu el yatkınlığının oluşabilmesi için mesleğe erken yaşta başlamak gerekir. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasıyla birlikte, çırak yetişmemektedir. Ayrıca, meslek liselerinde ve çırak eğitiminde yetişen kuaförler, sektörün personel ihtiyacını karşılamıyor.

Bizim çekirdekten yetiştiğimiz gibi çocuklar, okullarda yetiştikleri için çok fazla istikrarlı olmuyor. Okullardan gelen öğrencilerimiz, daha teknik bilgiye sahip olabilir fakat pratik olarak çok zayıflar. Öğrenciler, kuaförümüze gelip staj yapıyorlar ancak yeterince verimli olmuyorlar” şeklinde konuştu.

basliksiz-1.jpg

KARARSIZ MÜŞTERİLERE YOL GÖSTERMEK ZOR

Her zaman güncel ve yenilikçi bir hizmet sunulmalı diyen Çiğdem, “Her müşteri kuaför salonlarına aklında net bir şeyle gelmiyor ve bazıları saçını nasıl kestirmesi gerektiği konusunda dahi bir fikri yok. Kuaför olarak bizlerin temel hedefi müşterilerimize en iyi şekilde yardımcı olabilmek ve onların stillerini değiştirmelerini sağlayan uzman desteği sunabilmek. Bu nedenle kuaförlük alanında güncel gelişmeleri takip etmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

ara.jpg

ARTIK LÜKS DEĞİL İHTİYAÇ AMA…

Enflasyon, her sektörde olduğu gibi bizi de etkiledi sözlerinin altını çizen Çiğdem, şunları söyledi:
“Günümüzde kuaförlük ve manikürcülük mesleğince verilen hizmet artık lüks değil, artık ihtiyaç haline geldi. Ancak, hizmete uygulanan KDV oranı ise adeta lüks havası yarattı.
İnsanların saç kestirmesi, dip boya yaptırması, el ayak sağlığını koruması bir zarurettir diye düşünüyorum. Ülkemizde alım gücü yüksek kesime hitap eden birçok üründe, (hijyen ürünleri, kozmetik) yüzde 8’den yüzde 20’ye çıkarıldı. Hal böyle olunca, kuaförlük ve manikürcülük hizmetlerindeki yüzde 20’lik KDV oranında herhangi bir iyileştirmeye gidilmemesi, meslektaşlarımızı mağdur etmektedir.

Kuaförlük ve Manikürcülük ekonomimizde önemli rol oynayan sektörlerden birisidir. Bu alanda KDV iyileştirilmesi yapılmalıdır. Bu sektörde, dünya çapında hızlı gelişmeler olmaktadır. Meslek mensubu esnafın da kendisini yenilemesi, tanınırlığını artırması, hep daha iyi olması gerekiyor. Bunu sağlamak için kendi gelişimine maliyet ayırması mecburidir. Ekonomideki iniş çıkışlardan direkt olarak etkilenen bir sektörüz. Bu kadar zorlanmamıza rağmen bu durumu, vatandaşın cebine yansıtmamaya çalışıyoruz.”

iceri.jpg

“EL EMEĞİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”

Müşterilerimiz her şeye gelen zamma alıştı, fakat bizim işimizin sanat olduğunu kavrayamadı. “Neden zam geldi?” diye sorduklarında, artan maliyetlerden olduğunu anlatmakta güçlük çekiyoruz. Saç bakımı yaptırdıklarında veya güzellik bölümünde işlem yaptırdıklarında ‘’Elektrik kullanmıyorsunuz veya ürün kullanmıyorsunuz. Neden bu kadar arttı fiyatlar?’’ şeklinde soru sorduklarında, el emeğimizi göz ardı etmemeleri gerekiyor.”

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.