KOVİD-19'a karşı radikal kararlar alınmalı
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Fırat, yeniden artışa geçen korona virüs vakalarının sebebinin kısıtlamaların gevşetilmesi olduğunu söyleyerek, “Yaptırım olmayınca tavsiyelere uyan da olmuyor. Daha radikal kararlar alınmalı” dedi.
Türk Toraks Derneği Ankara Şube Başkanı Doç. Dr. Hikmet Fırat gazetemize konuştu. Fırat, son günlerde korona virüs vakalarını yeniden artış göstermesini değerlendirerek, “Yaptırım olmayınca tavsiyelere uyan da olmuyor. Normalleşme adı altında tedbirler insanlarımıza bırakıldı, insanlarımız da ciddiyetini kavrayamadı. Daha radikal kararlar alınmalı” ifadelerini kullandı.
CİDDİYETİNİ KAVRAYAMADILAR
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat, normalleşme sürecine kadar her şeyin iyi gittiğini, normalleşme sürecinden sonra kötüye gittiğini belirterek, “Yöneticiler insanlara sadece tavsiyelerde bulunuyorlar. Toplu yerlerden kaçının diyorlar ama zorunlu hale getirmiyorlar. Yaptırım olmayınca tavsiyelere uyan da olmuyor. Vakalarda çok büyük artış var. Çünkü herkes sokakta. Toplu etkinlikler göz ardı edildi. Düğünler, nişanlar vb. bir saate düşürüldü ama bu kararlar sonradan alınan kararlardı. Bunlar ilk başta yapılmalıydı. Normalleşme adı altında tedbirler insanlarımıza bırakıldı, insanlarımız da ciddiyetini kavrayamadı” dedi.
YOK OLAN AİLELER VAR
Korona virüsten dolayı tamamen yok olan aileler olduğunu söyleyen Fırat, “Anne, baba vefat etmiş, çocukları yoğun bakımda olan aileler var. Bu grip, nezle gibi bir hastalık değil. Bu ciddi bir hastalık ve semptomları kişiye göre değişiklik gösteriyor. İnsanlarımız bunun ciddiyetini kavramalı.”
ZATÜRRE AŞISI UYARISI
“Ölüm oranları ise halen yüzde 5’lerde, yüzde 7,5’i ise zatürreye eviriliyor. Buradaki zatürre bizim klasik nitelendirdiğimiz zatürre değil. Klasik zatürre bakterilerle olur. Burada ise karşımızda bir virüsün yaptığı zatürre var. Zatürre aşısının KOVİD’e en ufak bir faydası yoktur. Bu yüzden insanlarımız panik olup zatürre aşısı olacağım deyip doktorları zorlamasınlar” uyarısında bulundu.
“MASKE TAKMAYA ALIŞMALIYIZ”
Maske takmaya alışmamız gerektiğini belirten Fırat, “Maske takmaya alışmamız gerekli. Özellikle de toplu alanlarda maskenin önemi büyük. Aşı bulunsa dahi yan etkileri olup olmadığı yönünde araştırmalar sürüyor. Tahminimizce en erken aşı önümüzdeki yıl Nisan-Mayıs gibi çıkacağını düşünüyoruz. Aşı bulunduğunda nasıl her yıl grip aşısı yaptırıyorsak, kovid aşısını da her yıl yaptıracağız. İyimser olursak önümüzdeki yıl sonbaharda pandeminin bitme ihtimali var. Bu yüzden maske takmaya alışmalıyız.”
SAĞLIK PERSONELİ YORULDU
“Kısıtlamalar konusunda ise daha radikal kararlar alınmalı. Normalleşmeden önce ciddi radikal kararlar alındı ama şu an da ipin ucu kaçtı. Sağlık personelleri de çok yoruldu. Bizler gerek fiziki olarak gerek ruhen yorulduk. Bizim esnek mesai yapma gibi bir şansımız yok. Nisan-Mayıs aylarında şimdiki hastaların üçte birini görüyorduk. Poliklinikler bu kadar kalabalık değildi. İnsanların dışarıda olması bizleri zorluyor. İş yükünü artırıyor. Hastanelerde Nisan-Mayıs dönemine göre üç katı yatak sayısına ulaşıldı ama ölüm oranları yüzde beşi geçmedi” diyerek sözlerini noktaladı.
Emrah Özcan/İLKSAYFA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.