Köpek sahipleri aman dikkat: Köpeğiniz bu hastalığa yakalanırsa ölebilir...
Halk dilinde kanlı ishal olarak bilinen hemerajik enterit hastalığı, havaların ısınmasıyla birlikte köpeklerdeki bulaşıcılığını artırdı. Veteriner hekim Mehmet Kağıtcı ve Mehmet Altunok ise hayvan sahiplerini bu hastalığa karşı uyardı.
Hayvanlarda durgunlaşma ile başlayan ve hareketlerindeki yavaşlama ile devam eden belirtiler, zamanla yeme içme bozukluğunu tetikliyor. Gün geçtikçe kilo kaybına uğrayan köpekler, ani kalp rahatsızlıkları ile ölebiliyor. Özellikle de hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bulaşıcılığı artan hastalık, erken teşhiste atlatılabiliyor.
Bu konuda İlk Sayfa Gazetesine özel konuşan Veteriner Hekimler Mehmet Kağıtcı ve Mehmet Altunok, hastalığın nasıl bulaştığından belirtilerine, hastalıktan korunmanın yollarından karma aşının önemine kadar pek çok konuda bilgi verdi. İşte kanlı ishal hastalığı ile ilgili olarak bilinmesi gereken her şey:
Köpeklerde Parvo (kanlı ishal) nedir?
Hemorajik enterit (kanlı ishal) ile karakterize mobilite ve mortalitesi çok yüksek olan bulaşıcı viral bir hastalıktır. Canine Parvovirus Tip-1 ve Tip-2 olarak iki etkeni vardır. Nadir olarak kalbi etkileyen hastalık ani ölümlere sebep olabilmektedir.
Köpekler daha çok hangi yaşlarda bu hastalığa yakalanır?
Bu hastalıkta en önemli faktörlerden bir tanesi köpeğin bağışıklık sistemi ve savunma mekanizmasıdır. Özellikle 6 hafta ile 6 aylık dönemler arasında gözlenme sıklığı daha fazladır.
Hastalık nasıl bulaşır?
Hastalık ile savaşmada ve korunmada en önemli konulardan bir tanesi hastalığın bulaşma yollarını çok iyi bilmektir. Özellikle birçok dezenfektana karşı dirençli olan virüs, dışkı ile saçılım göstermektedir. Dışkı ile kontamine etmiş yani bulaşmış materyaller üzerinde çok uzun süre canlı olarak kalabilir. Kontamine materyallerle temas eden diğer köpekler bu etkeni sindirim ve solunum yoluyla kolayca alabilmektedir. Bilinmelidir ki; taşıyıcı olarak hayvan sahiplerinin kıyafetleri, ayakkabıları bulaşmada ciddi rol oynamaktadır. Temizlikte sodyum hipoklorit yani çamaşır suyu etkili olabilmektedir.
Hastalığın semptomları yani herkesin bildiği isimle belirtileri nelerdir?
Genellikle ilk belirtiler hafif halsizlik, yemek yeme isteğinde azalma, kusma ve giderek şiddetlenen ishalle devam eder. Özellikle virüs bağırsak mukozasındaki villuslara yani tüylere vermiş olduğu hasardan dolayı tedavi edilmediğinde şiddetlenen kötü kokulu ve kanlı ishal durumu oluşur. Viremik halde olan yani kanında virüs bulunan köpek yüksek ateş, şiddetli kusma ve ishallerle yüksek oranda sıvı kaybeder. Bu duruma müdahale edilmediğinde ölüm kaçınılmazdır. Fakat doğru bir tedavi ile hastalık iyileştirilebilir.
Hastalıktan korunmak için neler yapılmalıdır?
En önemli durum hastalığa yakalanmak değil evcil hayvanlarımızı hastalıklardan korumaktır. Özellikle hastalıktan korunmada yaklaşık 8 haftalık olan yavru köpeklerde aşılama işlemlerinin başlatılması önemlidir. Ayrıca aşıları tamamlanana kadar yavru köpekler dışarıda gezdirilmemeli ve diğer köpeklerle temas ettirilmemelidir.
Karma aşının önemi nedir?
Karma aşı köpekleri 5 farklı hastalıktan korumak için yapılır. Bunlar gençlik hastalığı, hepatitis, parainfluenza, leptospirozis ve parvo yani kanlı ishaldir. Özellikle yavru köpeklere en az 14 gün en fazla 21 gün arayla 3 doz karma aşı yapılır. Bilinmelidir ki hiçbir aşı yüzde yüz bir koruma sağlayamaz. Bu durumun sebebi virüslerin serotiplerinin farklı olmasından kaynaklanır. Fakat aşılar bağışıklık sistemini uyararak hastalıklara karşı patili dostlarımızı korumaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.