Konya’da bir garip hikâye: Önce ilçe oldu sonra köy

Konya’da bir garip hikâye: Önce ilçe oldu sonra köy

İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük toprak parçasına sahip olan Konya’daki bir ilçe, 82 yılda büyük değişimler yaşadı. Eskiden ilçe olan Çeltik, daha sonra küçücük bir köy statüsüne geriledi. Ancak o köy zamanla yeniden ilçe oldu.

Konya’ya en uzak ilçelerden biri olan Çeltik, il merkezine 220 kilometre olan mesafesi olarak dikkat çekiyor. Pirinç üretiminin merkezi olan Çeltik’in aynı zamanda Eskişehir ve Ankara’ya da sınırı var. İlçenin yerleşim tarihine bakıldığında 11. ve 12. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahip olarak biliniyor. O tarihlerde yerleşim yeri olmaya başlayan Çeltik, 1902 senesinde ise Alişan Bey’in torunu olan Derviş Bey’in girişimleri ile ilçe statüsü kazandı. Çeltik, devam eden süreçte ise ilçeden köylüğe, köylükten ise yeniden ilçeliğe kadar uzanan hikâyesi ile dikkat çekti.

celtik-2.jpg

İLÇE SİVRİSİNEKLERE TESLİM OLDU

Çeltik'in tarihine, yenikonya.com’dan Sibel Elmas’ın kaleme aldığı haberde dikkat çekildi. İlçe, ilk olarak 1902 yılında ilçe olmuş ve ilk ilçelik deneyimi sadece 10 yıl sürmüştü. Derviş Bey'in ölümü ile Aşağı Piribeyli beyi Ahmet Efendi meydanı boş bularak bazı entrikalarla Çeltik’ten ilçe statüsünü geri aldırdı. Pirinç üretiminin adeta başkenti olan Çeltik'in bataklığı bahane edilerek yaşanmaz raporu verdirildi ve 1912 yılında Çeltik köy ilan edildi.

1912 yılından itibaren 1958 senesine kadar köy kalan Çeltik, 1958 yılından itibaren bucak statüsünü geri aldı. Çeltik’te büyüme devam etti ve 1968 yılında kasaba oldu. 1968 senesinde kasaba olan Çeltik'in yeniden ilçe statüsü kazanması 90 yıla yakın bir süre aldı.

celtik-3.jpg

PİRİNCİN VATANINDA ARTIK PİRİNÇ ÜRETİMİ YAPILAMIYOR

1968 yılında kasaba ilan edilen Çeltik, 1990 yılında yani 82 yıl sonra yeniden ilçe oldu. Onca yıl sonra ilçe statüsünü geri kazanan Çeltik’te artık önemli bir eksik vardı. Sivrisineklerin sayısının arttığı Çeltik'te önemli bir dönüşüm yaşandı. Sıtma hastalığı nedeniyle ilçede pirinç üretimi durduruldu ve pirinç tarlalarının oluşturduğu bataklıklar kurutuldu. Uzun yıllardır adını aldığı pirincin üretimini yapmayan Çeltik, günümüzde Konya'nın merkeze en uzak ilçesi olarak da biliniyor.

HABER MERKEZİ / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.