Konya, Nevşehir, Aksaray, Yozgat ve Kırşehir köşeyi döndü!

Konya, Nevşehir, Aksaray, Yozgat ve Kırşehir köşeyi döndü!

Devlet destekli projelerle birlikte yetiştirilen Akkaraman ve Malya ırkı koyunlar, Konya, Nevşehir, Aksaray, Yozgat ve Kırşehir’de yetiştirilerek Türkiye’nin pek çok kentine ve dünyanın farklı ülkelerine gönderiliyor.

Akkaraman ve Malya ırkı koyunların yetiştiricilerinden biri olan Kırşehir işletmesinin müdürü Ahmet Gezer, koyunlarla ilgili pek çok bilgi verdi. Gezer, Malya ve Akkaraman ırkı koyunlara yoğun ilgi ve talebin olduğuna değinerek damızlık birliklerinin taleplerini karşılamaya çalıştıklarını söyledi. Öte yandan Gezer, “Nevşehir, Aksaray, Konya, Yozgat ve Kırşehir'deki yetiştiricilerimiz gelip damızlık olarak dişi toklu veya damızlık erkek tokluları tercih ediyor. Çok da memnun kalıyorlar. Bizi tercih etmelerinde, hayvanlarımızın sağlıklı, kondisyonunun yüksek olması ve çok iyi verim alınması etkili oluyor” dedi.

İKİZ DOĞUM ORANI ARTTI

Gezer, Malya bünyesinde ana koyun ve koç sayısının her yıl arttığına işaret ederek, "İşletmemizde uzun yıllar ikiz doğum yüzde 35-40 iken, bu yıl doğa koşullarının iyi olması ve teknik uzmanlarımızın ilgileriyle hayvanların ikiz doğum oranı yüzde 46,5 olarak gerçekleşti, büyük başarı elde edildi." diye konuştu. Deprem bölgesindeki yetiştiricilere de damızlık koyun gönderdiklerini anlatan Gezer, "Kahramanmaraş'a 960, Adıyaman'a 546 küçükbaş damızlık hayvan gönderdik. Damızlıkta öncü bir kuruluş olarak 2023'te yetiştiricilerimize 2 bin 951 damızlık küçükbaş hayvan dağıttık." ifadelerini kullandı.

koyun-1-001.jpg

HAYVAN SAYISI HER YIL KATLANARAK ÇOĞALIYOR

Konya’nın yerel internet haber sitelerinden Yenikonya.com’da yer alan haberde konuşan Hayvancılık Şube Şefi Aydın Dikbıyık, koyunların sayıları ile ilgili bilgiler verdi. Dikbıyıık, 2019'da 5 bin ana koyun ve koçla yetiştiricilik yapıldığını, şu an bu sayının 7 bine ulaştığını belirterek, 2023'te 2 bin 935 koyunun ikiz doğumla 5 bin 870 kuzu dünyaya getirdiğini söyledi. Konuşmasına devam eden Aydın Dikbıyık, konuşmasını öyle sürdürdü: “İkiz oranımız bu yıl yüzde 46,5'e ulaştı. Koyunları özellikle hasat sonrası araziye ve kendi meramıza bırakıyoruz. Nadas ve ekimi de bitki üretim şubesiyle koordineli yaparak hayvanları doğal yiyeceğe ulaştırıyoruz.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.