Kongrenin ardından

Kongrenin ardından

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanlığına seçilmesi medyada “Kaptan dümende”, “Nerede kalmıştık”, “İlk hedef 2019”, “Tarihi gün” başlıklarıyla yer aldı. 

Ulusal medya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmen AK Parti’nin başına geçmesini nasıl yorumladı? Gazetelerin dünkü sayılarında tüm manşetlerde AK Parti’nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 998 gün sonra yine aynı salonda tüm delegelerin oylarıyla AK Parti Genel Başkanlığına seçilmesi ile 1 saat 40 dakika süren konuşmasında verdiği mesajlar vardı. Dünkü gazete köşe yazılarının hemen hemen tamamının gündeminde de AK Parti kongresi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanlığının değerlendirmesi yer aldı. 

KAPTAN DÜMENDE

Akşam “Kaptan dümende” manşetini attı; sürmanşetten de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından “Kimseye eyvallahımız yok” bölümünü başlığa çıkardı.
Akşam gazetesini de bünyesinde barındıran Esmedya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, AK Parti MKYK’sına seçilmişti. Akşam konuyu “Sancak, AK Parti yönetiminde” başlığıyla ilk sayfasından duyurdu. 

İLK HEDEF 2023

Güneş “İlk hedef 2023-Durmak yok daha güçlü yola devam” manşetini atarken, Milat “Yeniden diriliş” başlığı altında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değişim vaadinde bulunduğunun altı çizildi. 
Ve Sabah gazetesi. “Demokrasinin teminatı reformların adresiyiz” manşetiyle çıktı okurlarının karşısına ve “1414 delegenin oyuyla ikinci kez AK Parti Genel Başkanı seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni dönem manifestosu” ifadeleri altında Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan bölümleri aktardı. Takvim de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından “80 milyonun hizmetkarıyız” manşetini attı.

Türkiye gazetesi “Bu yoldan dönüş yok” başlığı altında, Erdoğan’ın “Kimseye eyvallahımız olmadı olamaz” sözünün altını çizdi. Yeni Akit “İkinci Erdoğan dönemi”, Yeni Birlik “Nerede kalmıştık” manşetlerini attı. Yeni Şafak da “Nerede kalmıştık” başlığıyla çıkarken, Karar gazetesi “Yeni dönemde öteki olmayacak” vurgusu yaptı. 

Milliyet “İlk hedef 2019”, Vatan “Nerede kalmıştık”, Habertürk “Yeni dönem” başlıklarını kullanırken, Hürriyet “Siyasette yeni dönem başladı-Resmen parti lideri” manşetiyle çıktı. Posta da geniş bir kongre fotoğrafı eşliğinde “Tarihi dönüş” başlığını kullandı. 
Kongre MHP’ye yakınlığı ile bilinen Ortadoğu gazetesinde de geniş yer aldı. Ortadoğu “AKP’de Erdoğan dönemi” başlığını attı. 

ATILIM DÖNEMİNE DİNAMİK KADRO

Star gazetesi de “Nerede kalmıştık” manşetini attı. Başbakan Yıldırım’ın “Gururla devrediyorum” ifadesine de vurgu yapan Star, gazetenin sahibi Ethem Sancak’ın AK Parti yönetimine girmesini de ilk sayfasından “Atılım dönemine dinamik kadro” başlığıyla aktardı. 

VE MUHALİF BASIN

Muhalif basında ise beklenildiği gibi kongreye ilişkin eleştirel haberler yer aldı. Cumhuriyet, Birgün, Yurt ve Evrensel AK Parti Kongresi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanı seçilmesine yine eleştirel yaklaştı. Birgün “Yazacak yeni hikayeleri yok” manşetiyle çıktı okurlarının karşısına. “Tek adamlığın resmileştiğini” savunan gazete(!), yeni parti yönetimiyle ilgili de “Başkana biat listesi” şeklinde çirkin bir başlık kullandı. Pekçok yazar ve yöneticisi FETÖ’den tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi de tıpkı marjinal sol ve terör çevrelerinin destekçisi Birgün gibi “Tek adamlığa tescil” başlığı altında “Cumhurbaşkanı’nın parti liderliğini resmen Saray’a taşıdığı” gibi çirkin yorumlarda bulundu. 

Yeniçağ da kongrede gösterilen sinevizyonda MHP lideri Bahçeli’nin de yer almasını manşetine taşıdı. Yeniçağ “AKP kongresinde Bahçeli sürprizi” manşetini attı. 
Milli Görüş yayın organı Milli Gazete ise  kongreyi “Başkan Erdoğan, Başvekil Yıldırım, gözler başkanlık divanında olacak” başlığıyla aktardı. 

FARUK TUFAN / HABERVAKTİM ANALİZ 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.