KONDA anketine göre, menemeni soğanlı seviyoruz

KONDA anketine göre, menemeni soğanlı seviyoruz

KONDA anketine göre; Türkiye'deki vatandaşların yüzde 62'si menemeni soğanlı, yüzde 38'i ise soğansız seviyor.

Her şey ünlü gurme Vedat Milor'ün 24 Ağustos'ta Tiwetter'dan açtığı bir anketle başladı. Milor'un "Menemen soğanlı mı olur, soğansız mı" sorusuna yarım milyona yakın kullanıcı oy verdi. Anketten yüzde 51'le soğanlı yanıtı birinci çıktı. Menemenin "soğanlı mı yoksa soğansız mı" olması gerektiği, sosyal medyada, hatta sosyal medya öncesi internette uzun süredir tartışılan bir konu... 


"Menemen soğanlı mı; olur soğansız mı?" sorusu bu kez de araştırma şirketi KONDA'nın her yayınladığı anket ve araştırmalardan oluşan aylık barometresine konu oldu. KONDA'nın Eylül ayı anketi "Soğanlı mı, soğansız mı?" başlığı ile yayınlandı. 8-9 Eylül tarihleri arasında saha araştırması şeklinde yapılan anket, 26 ilde, 99 ilçede, 153 mahalle ve köyde toplam 2 bin 702 kişinin katılımı ile gerçekleşti.  


%62'İYE %38 İLE SOĞANLI AÇIK ARA ÖNDE


Anketin sonuçları oldukça ilginç olmakla beraber, ankete katılanlarda sadece yüzde 3'ü  "menemen soğanlı mı; olur soğansız mı" sorusuna yanıt vermedi. Bu kesim çıkartıldığında ankete katılanların yüzde 62'si menemeni soğanlı, yüzde 38'i ise soğansız olacağını belirtti. Araştırmada neredeyse hiçbir kümede soğanlı cevabının yüzde 50'nin altına düşmemesi ise dikkat çekti.

KONDA barometresini hazırlayanlar, temsili olmadığı ve dolayısıyla yanıltıcı olabileceği için doğum yeri veya yaşanan yer açısından bölgesel farklılıkları analize dâhil etmediklerini belirterek, soğanlı-soğansız arasındaki tercihte en çok ve en belirgin şekilde 5 etkenin ayrıştırıcı göründüğünü kaydetti. Bu etkenler: kişinin hayat tarzı, nerede büyüdüğü, eğitim durumu, yaşı ve nerede yaşadığı. 

sonuc.jpg


MODERNLERİN %54'Ü SOĞANLI SEVİYOR


Hayat tarzı: Bu beş etken arasında soğanlı-soğansız tercihini en çok hayat tarzı etkiliyor. Modern hayat tarzını benimseyen kişilerin 54'ü; geleneksel-dindarların yüzde 63'ü; dindar-muhafazakârların yüzde 70'i menemeni soğanlı seviyor. 


Büyüdüğü yer: Kişilerin nerde büyüdüğü üzerinden bakıldığında, köyde büyüyenlerin yüzde 69'u; kasaba ve ilçede büyüyenlerin yüzde 68'i; şehirde büyüyenlerin 55'i; metropolde büyüyenlerin yüzde 58'i memeni soğanlı seviyor.


Eğitim durumu: Lise altı eğitimi alan kişilerin yüzde 67'si; lise mezunlarının yüzde 60; üniversite mezunlarının yüzde 55'i menemeni soğanlı seviyor.


Yaş grupları: 18-32 yaş grubunu oluşturanların yüzde 57'si; 33-48 yaş grubu oluşturanların yüzde 64'ü; 49 ve üstü yaş grubunu oluşturanların yüzde 66'sı menemeni soğanlı seviyor.


Yaşadığı yer: Kırda yaşayanların yüzde 69'u; kentte yaşayanların yüzde 65'i; metropolde yaşayanların yüzde 58'i menemeni soğanlısı seviyor.


Cinsiyete göre: Kadınların yüzde 60'ı erkeklerin yüzde 65'i menemeni soğanlı seviyor.


EN ÇOK EMEKLİ SOĞANLI SEVİYOR


KONDA'nın araştırmasında önce çıkan ve oldukça ilginç sonuçları bazı başlıklara göre menemeni soğanlı sevenlerin dağılımı şöyle;
Çalışma durumu: Üst düzey yöneticilerin yüzde 55'i; işçi/esnaf/çiftçinin yüzde 66'sı; emeklilerin yüzde 67; ev kadınlarının yüzde 65'i; öğrencilerin yüzde 54'ü; işsizlerin yüzde 57'isi menemeni soğanlı seviyor.


Sosyal medya kullanımı: Sosyal medyayı kullanma şekillerine göre; en çok Facebook'u kullananların yüzde 61'i; en çok Twitter'ı kullananların 50'si; en çok Instagram'ı kullananların yüzde 57'si menemeni soğanlı seviyor. Öte yandan sosyal medya kullanmayanların yüzde 66'sı; İnternet kullanmayanların yüzde 68'i menemeni soğanlı seviyor.


DİNDARLARIN %65'İ


Etnik köken: Etnik köken üzerinden bakıldığında Türk kökenlilerin yüzde 64'ü; Kürt kökenlilerin yüzde 56'sı; Arap kökenliklerin yüzde 51'i menemene soğan ekliyor.


Din/mezhep: Türkiye'deki Sünni Müslümanların yüzde 62'si; Alevi Müslümanların yüzde 69'u menemene soğan ekliyor


Dindarlık: İnançlıların yüzde 58'i; dindarların yüzde 65'i; sofu derecesindeki dindarların yüzde 60'ı menemeni soğanlı seviyor.


MENEMENİ EN ÇOK YENİ ORTA SINIF SEVİYOR


Ekonomik sınıf: Alt gelir seviyesinin yüzde 60'ı; alt orta gelir seviyesinin yüzde 65'i; yeni orta geliri seviyesinin yüzde 67'si; üst gelir seviyesinin yüzde 58'i menemeni soğanlı seviyor.
Ev tipi: Türkiye'deki insanların barınma biçimine göre, site içinde yaşayanların yüzde 61'i; apartmanda yaşayanların yüzde 61'i; gecekondu/dış sıvasız apartmanda yaşayanların yüzde 63'ü; müstakil, geleneksel evlerde yaşayanların 66'sı menemeni soğanlı seviyor.


EN ÇOK AK PARTİ VE MHP SEÇMENİ SEVİYOR


Parti tercihlerine göre bakıldığında ise, AK Partililerin yüzde 66'sı; CHP'lilerin yüzde 61'i; HDP'lilerin yüzde 54'ü; MHP'lilerin yüzde 66'sı; İYİ Partililerin yüzde 56'sı;  karasızların yüzde 60'sı; oy kullanmayanların yüzde 55'i menemeni soğanlı seviyor.


UĞUR DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.