'Kolay aşçı olunmuyor'

'Kolay aşçı olunmuyor'

Yaklaşık 30 yıldır aşçılık yapan Ahmet Demir, ustayım diye yanına çalışmaya gelen birçok kişinin bıçak tutmaktan dahi bi haber olduğunu söyleyerek, “Yarım kova soğanı bile iki saatte doğruyorlar. Ben dört saatte 2 bin kişiye yemek çıkartırım” dedi.

Yaklaşık 30 yıldır aşçılık yapan Ahmet Demir mesleği hakkında gazetemize konuştu. Demir, günümüzde yetiştirecek eleman bulamadıklarından yakınarak, usta aşçı diye geçinen birçok kişinin bıçak tutmasını dahi bilmediğini söyledi. Demir, “Ustayım diye çalışmaya gelenler yarım kova soğanı bir iki saatte doğruyor. Normalde 10 dakika bile sürmemesi lazım. Ben 4 saatte 2 bin kişiye yemek hazırlayabilirim” dedi.

3 ÜLKEDE AŞÇILIK YAPTI

Demir mesleğe başlama hikâyesini şöyle anlattı, “1991 yılından itibaren bu mesleğin içindeyim. İlkokulu bitirdim bu mesleğe adım attım. Mesleği bu işin içinde öğrendim. 1996 yılından itibaren ise ustalık yapıyorum. Yaklaşık 30 yıllık bir mesleki tecrübeye sahibim. Libya, Mısır ve Tunus olmak üzere 3 farklı ülkede mesleğimi icra ettim. Türkiye’de ise birçok firmada aşçılık yaptım.”

ahmet-demir,-ascilik,,.jpg

3 ÇUVAL SOĞAN, 5 ÇUVAL PATATES SOYARDIK

 “Çıraklığım döneminde günde 3 çuval soğan 5 çuval patates soyardık. Ustalarımız 2 bin kişiye yemek yaparlardı. Bu işi biz böyle öğrendik. Şimdiye kadar 5 tane çırak yetiştirdim hepsi usta oldu. 2’si yurt dışında hizmet veriyor” dedi.

10 DAKİKALIK İŞİ 2 SAATTE YAPIYORLAR

Demir, “Gıda sektörü bitmeyecek sektörlerden birisidir. Biz çırak arıyoruz bulamıyoruz. Bulduğumuzda gelen de bıçak tutmayı öğrendiğinde usta olduğunu sanıyor ve gidiyor. Ustayım diyenler yarım kova soğanı bir saatte doğruyor. Normalde 10 dakika bile sürmemesi lazım. Usta dediğin pratik ve hızlı olur.”

İŞİN SIRRI UYGULAMALI YEMEK YAPMAKTA

“Biz bu işin içinde yetiştik. Bu yüzden çok pratik ve hızlıyız. Okulda bu mesleği çok iyi öğretemiyorlar. Kitabi bilgi öğretiyorlar. Uygulamada geri kalıyorlar. Bu mesleğin sırrı uygulamalı olarak yemek yapmakta. Tabi severek yapmak önemli“ ifadelerini kullandı.

ahmet-demir,-ascilik,,,.jpg

SEKTÖR ELEMAN SIKINTISI YAŞIYOR

Sektörün sıkıntıları hakkında da bilgi veren Demir, “Eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Çırak yetiştiremiyoruz. 10 yıl sonra bu meslekte ciddi seviyelerde eleman sıkıntısı yaşanacak. Okullarda bu kadar iyi usta yetiştirilmiyor. Herkes şef olmak istiyor ama kimse usta olamıyor. Şef olmak istiyorlar ama daha bıçak tutmasını bilmiyorlar. Soğan doğrarken parmaklarını kesen insanlar ustayım diye sektörde dolanıyor” diye konuştu.

4 SAATTE 2 BİN KİŞİYE YEMEK

Alnının sulu yemekler olduğunu söyleyen Demir bunların yanı sıra, döner, kebap tatlı gibi birçok yiyecek çeşidini yaptığını belitti. Demir, “Sulu yemekte iddialıyım.  En iyi yaptığım yemek ise patlıcan yemekleridir. Mutfağımda tüm araç ve gereçlerim tam donanımda olursa 4 saatte 2 bin kişiye yemek hazırlayabilirim” şeklinde konuştu.

ahmet-demir,-ascilik,,,,.jpg

YEMEĞİ ÖNCE KENDİMİZ YERİZ

Aşçılıkta hijyen konusunda da bilgi veren Demir, “Bizim mutfağımız her zaman müşteriye açıktır. Müşteri mutfağımızı görebilir. Yemeğin hazırlanış aşamasından servis aşamasına kadar müşteri görebilir. Yemek yaparken eldiven kullanırız, kolluk takarız, bonesiz eldivensiz kimseyi mutfağa sokmayız. Biz kendi yemediğimiz yemeği müşteriye servis etmeyiz. Önce kendimiz yeriz” dedi.

Emrah Özcan/İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.