Kocatepe Cami müezzini Mustafa Biliz: Müezzinlik hayalimdi

Kocatepe Cami müezzini Mustafa Biliz: Müezzinlik hayalimdi

Müezzinliğin çocukluğundan bu yana hayali olduğunu belirten Biliz, bu mesleği istemede Hz. Ömer’in ‘Halife olmasaydım müezzin olurdum’ sözünün etkili olduğunu söyledi.

Her gün milyonlarca Başkentliyi sesiyle namaza davet eden Kocatepe Camii müezzinlerinden Muhammed Mustafa Biliz gazetemize konuştu. “İslam’ın en büyük temsili ezandır” diyen Biliz daha önce yabancı turistlerin gelerek ezandan etkilendiklerini ve teşekkür ettiklerini belirtti. Kendisi için en büyük hayallerinden birisinin Kocatepe Cami’nde çalışmak olduğunu söyleyen Bİliz işini her zaman severek yaptığını dile getirdi. Ayrıca Biliz, Hz. Ömer’in ‘Halife olmasaydım müezzin olurdum’ sözünü de kendine 

BURASI HAYALİMDİ

tel-(4).jpeg

Bir önceki görev yaptığı camiden Kocatepe Camii’ni bakarak hayal kurduğunu ve hedefinin bir gün orada ezan okumak olduğunu söyleyen Bİliz, “Önce görev yaptığım yer hemen Kocatepe Camii’sini karşıda gören küçük bir camiiydi. Tabi insanın hayalleri oluyor bende buraya bakarak bir gün acaba orada ezan okur muyum? Diye sorardım. Allah nasip etti buralara geldik şükürler olsun. Bu işin en büyük sırrı severek yapmanız. Sevdiğiniz zaman sesinizden duygunuzdan insanlara bunu belli eder ve aktarırsınız” diye konuştu.  

SABAH EZANI VE HZ. ÖMER’İN SÖZÜ BENİ ÇOK ETKİLER 

Sabah ezanlarında merkezi sistem ve şehrin sessizliği nedeniyle kendi sesinden etkilendiğini söyleyen Biliz Hz. Ömer’in sözünü de hatırlatarak şöyle konuştu:
“Sabah ezanlarında her taraf sessiz oluyor Ezana başladığınız zaman merkezi sistem nedeniyle diğer camilerden de kendi sesinizi duyuyorsunuz. O yankı beni etkiliyor. Her insan yaptığı işte öncelikle Allah rızasını gözetmesi gerekiyor. Her iş için maddi ve manevi haberi var ama müezzinlik Hz. Ömer’in sözüyle belirtmek isterim ‘Halife olmasaydım müezzin olurdum ’der. Mahşerde en uzun boyluların müezzinler olacağı söylenir. Ayrıca beni etkileyen bir diğer hususta ezanı okuduğumuz zaman insanlar, hayvanlar, ağaçlar duyuyor bizi. Ahirette insanlar şahitlik etmezse diğer mahlûkat bizlere şahitlik eder. Bunu da ezanı okurken her zaman hissediyorum. Ezanlar İslam dininin en büyük temsilidir. Bunun yükü ve sorumluluğunu her zaman üzerimde hissediyorum. Şükürler olsun bu temsili iyi yaptığımızı geçtiğimiz günlerde turistler gelmişti ve çok etkilendiklerini söylemişlerdi. Ancak kimse sesimizi çok beğenmek zorunda değil ama tenkit etmesinler bu bize kâfi.” 

CUMA GÜNLERİ ÖĞRENCİLİKTE BAŞLAMIŞTIM 

Okul yıllarında başladığı müezzinliği Cuma günleri yapmasının kendisi için büyük şans olduğunu söyleyen Biliz, bu işi yapmakta yeteneğinde önemli olduğunu ifade ederek, “Her işin kendine has kuralları vardır. O kurallar içinde bazı yetenekler gereklidir. Ben öğrencilik yıllarımdan beri hafızlık okuduğum için Cuma günleri müezzinlik yapardım benim en büyük şansım o olmuştu ve öğrencilikte başlamıştım severek okumaya” dedi.

MAKAM ÖNEMLİ 

Ezanda makamın önemli olduğunu insanın ruh haline göre bu makamların ayarlandığını belirten Bİliz “Ecdadımız ezan için makamlar belirlemiş. Vaktin girdiği anda insanların ruh haline göre belirlenmiş bu makamlar bunlarda insanları etkileyebiliyor. Sabah ezanları saba makamında İkindi vakti Rast makamında okunur. Akşam Segâh makamında okunurken Yatsı Hicaz makamında okunur. Biz görevden önce ve görevimizde musiki eğitimi aldık sadece sesin güzel olması yetmiyor bu da gerekli. Sesinizi iyi kontrol etmeniz gerekiyor” ifadelerine yer verdi. 

ABARTI BAŞARI GETİRMEZ

Ezanı okurken önceleri hocasının yaptığı bir tavsiyeyi hiçbir zaman unutmadığını söyleyen Biliz abartıdan da kaçtığını belirterek, “Ben genelde gözlerimi kapatırım. Bir hocam vardı ezan okurken kendinden geçme derdi. Bu ne demek oluyor insanları etkilemek için abartı yaparsanız onunla başarılı olamazsınız. Hocamın bir de benzetmesi vardı iki tarafı uçurum olan bir tepede duracaksın ve orada ezan okuyacaksın. Eğer abartılı hareket edersen düşme ihtimalin olacak. O yüzden onu bilerek oku derdi. Ben hiçbir zaman bu sözü unutmadım ve her okuyuşumda bu sözler aklıma gelir” açıklamalarında bulundu.  

Erkal ERDOĞAN / HABERVAKTİM

Foto galeri için tıklayın
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.