Klima ustası uyarıyor: Serinleyeceğiz derken astım olmayın
Yaz ayları beraberinde kavurucu sıcakları da getirdi. Serinlemek isteyen vatandaşlar klimaya yöneldi. Klima ustası Mustafa Güneytepe, filtreleme sisteminin temizlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Serinleyeceğiz derken astım olmayın" dedi.
Yaz ayları beraberinde kavurucu sıcakları da getirdi. Hava sıcaklıklarının 30 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte, serinlemek isteyen vatandaşlar hem evlerinde hem de iş yerlerinde klimaya yöneldi. Özellikle gündüz saatlerinde artan sıcaklıklar, klima kullanımını neredeyse zorunluluk haline getirdi. Uzmanlar doğru klima kullanımı konusunda uyarıyor.
Klima seçiminin odayı soğutma noktasında büyük etkisi olduğundan bahseden klima ustası Mustafa Güneytepe, “Klimayı, kullanacağınız alanın metrekaresine göre seçmek gerekiyor. Yanlış kullanım durumunda klima fazla elektrik tüketeceği gibi yeterli verimi almanıza da engel olacaktır. O nedenle de klimayı açtığınız zaman kapı, pencere gibi dışardan içeriye hava girecek gözlerin kapalı olması lazım. Klimanın oda havalandırıldıktan sonra çalıştırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
KULLANIM SAATİ ÖNEMLİ
Klima kullanımında zamanlamanın önemine vurgu yapan Güneytepe, soğuması istenilen ortamın sıcak havadan etkilenmeden, sabahın erken saatlerinde soğutulması gerekildiğinin daha doğru olduğunu ifade etti. Klimanın sabit ayarda çalışması gerektiğinin altını çizen Güneytepe, “Klimalarda bulunan zamanlayıcı özelliği ile geceleri ve evde bulunmadığınız zamanlarda kullanmamak enerji tasarrufu sağlayacaktır” dedi. Ayrıca gece kullanımın uygun olmadığını, aksi takdirde kişinin vücudunda tutulmaya yol açtığını belirtti.
FİLTRE BAKIMINA DİKKAT
Klima kullanımında filtre temizliğinin soğutma açısından önemli olduğunu belirten Güneytepe, sağlık açısından da büyük önem taşıdığına değindi. Klima bakımının zamanında yapılmadığı takdirde, insan sağlığına zarar verdiğini söyleyen Güneytepe, şunları aktardı:
“Klimalarda bulunan filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Temizlenmediğinde, filtrenin içinde biriken tozlar harekete geçiyor. Durum böyle olunca ster istemez klimadan çıkan pisliği soluyoruz. Bu da ilerleyen dönemlerde astım gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. O nedenle de filtrelerin zamanında ve düzenli olarak temizlenmesini öneriyorum. Klimanın olduğu alanda tütün ürünleri kullanılıyorsa, klimaların içinin antibakteriyel kimyasallarla yıkanması gerekiyor.”
“FATURAYI KATLIYOR”
Klimayı sürekli olarak açıp kapatmanın fatura maliyetini yükselttiğinin altını çizen Güneytepe, “Klima kullanımında önemli noktalardan bir tanesi de yalıtım konusu. Klima seçiminde, kapı, duvar gibi detayları göz önünde bulundurarak seçim yapmak gerekiyor. Bunlara dikkat edilerek klima seçimi yapılırsa maliyetler düşecektir. Klimayı sabit ısıda tutmak her zaman daha iyidir. Aç kapa yapıldığı zaman tekrar ısınan ortamı soğutmaya çalışıyor. Hal böyle olunca aslında elektik maliyetini azaltmak için yaptığınız işlemi tam tersine çeviriyor, faturayı katlıyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak:İlk Sayfa gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.