Kızılay’dan çocuklara psikolojik destek

Kızılay’dan çocuklara psikolojik destek

Türk Kızılayı Şehit Serhat Önder Çocuk Merkezinin yöneticisi Çağla Toğan, 2017 yılında 5 bin 862 ihtiyaç sahibi kişiye ulaşarak yardım ettiklerini söyledi.

Türk Kızılayı Şehit Serhat Önder Çocuk Merkezi kapılarını gazetemize açtı. Türk Kızılayı’nın tek çocuk koruma merkezi olan yerde genellikle sığınmacı ailelerin çocukları psikososyal ve sosyal kültürel eğitimler alıyor. Merkezin yöneticisi Çağla Toğan merkez olarak 2017 yılında 5862 kişiye ulaştıklarını hali hazırda ise toplamda 6887 kişiye ulaştıklarını belirtti. Kızılay Ankara Şube Başkanı Ahmet Hizanlıoğlu ise bu kapasiteyi artırmak istediklerini dile getirdi. 

ÇOCUK KATILIM ESASLI EĞİTİM

img_8465.jpg

Merkezde esas olarak çocuklarının katılımının alındığını söyleyen ve eğitim metotlarında da bunu gözettiklerini belirten Toğan, “Gönüllülerimiz yaygın eğitim metotları ile ihtiyaç temelli etkinlikler, eğitimler, seminerler gerçekleştiriyorlar. Gerektiğinde serbest oyunlar ya da çocuk hakları, akran zorbalığı, dil desteği gibi etkinlikler gösteriyoruz. Daha çok çocuk katılımını esas alarak eğitimler yapıyoruz. Psikoloğumuz aileler ve çocuklarla beraber etkinlik düzenliyor” diye konuştu. 

TÜM ÇOCUKLARA EĞİTİM

Okullara giderek hem Türk hem de sığınmacı çocuklara empati ve iletişim kurma amaçlı eğitimler verdiklerini söyleyen Toğan, “Bizler sadece bu merkez dışında okullarda da eğitim veriyoruz. Psikoloğumuz şu anda okullarda özellikle sığınmacı çocukların olduğu bölgelerde onların topluma, okula uyum sağlamalarına yardımcı olmak için sosyalleşmeyi ve iletişimi öğretiyor Yalnızca sığınmacı çocuklara değil Türk öğrencilerde empati kazandırmak amacıyla eğitimler veriyoruz. Psikologlarımız eğitimler verirken bazen de tiyatro oyunları ile anlatıyoruz” ifadelerinde bulundu. 

ANNELERE DE EĞİTİM

Merkezde yalnızca çocuklara değil ailelere de çocukları ile nasıl iletişim kurmaları doğrultusunda psikologlar tarafından eğitim verildiğini söyleyen Toğan, “Annelere yönelik psikologlarımız grup çalışmaları hazırlıyor. Travma sonrası çocukla iletişim nasıl kurulur? Çocukla iletişim nasıl kurulur? Başka bir hizmet olursa burada gönüllü arkadaşlar anneler çocukları ile evde nasıl verimli zaman geçirir? Bunun eğitimleri veriliyor” dedi. 

MERKEZE UZAK NOKTALARA DA GİDİYORUZ

Merkeze uzak noktalara giderek oradaki çocuklara da ulaştıklarını belirten Toğan, “2017 yılında 5862 kişiye ulaştık. Çalışmalarımız devam ediyor Ankara’nın merkeze uzak Akyurt, Altındağ ve Mamak bölgesinde 3 kütüphane kurduk. Gittiğimiz bölgelerde saha çalışması yapıyoruz onları ihtiyaçları doğrultusunda yönlendiriyoruz. Projemizin adı ise ‘Hilalin Gölgesinde Güçlü Nesiller’. Aktif olarak 25 gönüllü ile çalışıyoruz 17 Mart’ta Elmadağ’da yine bir kütüphane açacağız. Fiziksel, zihinsel olarak geride kalmış çocuklara burada merkezimizde grup çalışmaları düzenleniyor ve o çocukları kazanıyoruz” bilgilerini verdi.  

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.