Kızılay'da kiralar arttı dükkanlar boşaldı

Kızılay'da kiralar arttı dükkanlar boşaldı

Kızılay'daki dükkân ve ofisler için istenen 90 ila 150 bin TL arasındaki astronomik kiralar, esnafın belini büktü. Bir zamanlar milyonlarca TL hava parasına alıcı bulan mağazalar aylardır boşta bekliyor.

Kızılay'da, 90 bin TL ile 150 bin TL arasında değişen rakamlara kiralanan pek çok mağaza aylardır boş. Satılık mağazaların fiyatları ise; milyonlarca TL'den başlıyor. Esnaf ise,  ''Bizden istenen uçuk kiraları ödeyemediğimiz için işyerleri birer ikişer boşalıyor '' diyerek durumunu özetledi.

Ankara'nın merkezi Kızılay'da son aylarda 10'dan fazla banka şubesi kapanırken; çok sayıda mağaza ise, aylardır kiralık/satılık ilanı ile boşta bekliyor. Esnaf, Kızılay'daki kiraların oldukça yükseldiğini ifade ederken; emlakçılar satılık ve kiralık dükkânların uzun süreler alıcı bulamadığını, bulsa dahi bir yıl içinde el değiştirdiğini kaydetti.

150 BİN TL'YE KİRALIK MAĞAZA

Atatürk Bulvarı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp, Mithat Paşa, Necati Bey ve Meşrutiyet Caddeleri ile Kızılay'daki pek çok ara sokaktaki dükkânda kiralık/satılık ilanları aylardır asılı duruyor. Kızılay'da en düşük kiralık dükkân fiyatı, ara sokaklarda 3 Bin TL iken; ana caddeler üzerinde 100 Bin TL ile 150 Bin TL arasında değişiyor.

''10 MİLYONA KİM NİÇİN DÜKKÂN ALSIN?''

Cadde üstünde 10 metrekarelik satılık bir dükkânın 150 Bin TL'ye alıcı bulduğu Kızılay'da, işyerlerinin fiyatları milyonlarca TL'ye kadar yükseliyor. Ara sokaklarda ve ana cadde üzerinde pek çok mülk sahibinin dükkânları satmak istemesine karşın alıcı bulamadığını ifade eden esnaf, ''Bir zamanlar milyonlarca TL hava parası sayıp kiraladığımız işyerlerimizin mülk sahipleri şimdi dükkânlarını satmak isteseler dahi satamazlar. Çünkü; astronomik rakamlar zikrediliyor. Sorarım, 10 milyona kim niçin dükkân alsın? '' diye konuştu.

CADDE VE MAHALLEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Kızılay'da pek çok müşterisi bulunan Bir Emlak yetkilileri ise, ara sokaklardan başlayarak, ana caddelere ve Atatürk Bulvarı'na kadar pek çok dükkânda satılık/kiralık ilanlarının görülebileceğini ifade ederek, Atatürk Bulvarı'nı daha çok marka mağazaların tercih ettiğini söyledi.  ''Bulvar üstünde 90 Bin TL'den başlayarak, 150 Bin TL'ye kadar çok sayıda kiralık işyeri var.'' diyen Bir Emlak yetkileri, Kızılay'ın çok geniş bir bölge olduğunu, caddeler ve mahallere göre kiralık fiyatlarının değiştiğini ifade etti.

DÜKKÂNLAR BİR YIL DA DEĞİŞTİRİYOR

Bir Emlak yetkilileri, eğlence mekânlarının yoğunlaştığı Kızılırmak Caddesi, Selanik Caddesi, Karanfil Sokak ve Yüksel Caddesi ile marka mağazaların yoğun olduğu İzmir Caddesi ve çevresinde bazı dükkânları bir yılını görmeden el değiştirdiğini söyledi. Bir Emlak yetkilileri, özellikle Maltepe ve Demirtepe'de pek çok işyerinin yılını tamamlamadan el değiştirdiğini belirtti. 

10'DAN FAZLA BANKA ŞUBESİ KAPANDI

Kızılay'da bir yıl içinde 10'dan fazla banka şubesi kapandı. Bölge esnafı, ''Devlet bankaları dâhil pek çok banka Kızılay'daki şube sayısının ikiye hatta bir düşürdü. Bir zamanlar aynı bankanın dört-beş şubesi vardı. Yine de yetmezdi. Bizce bunun asıl nedeni, devlet dairlerinin ve büyük şirketlerin Ankara ofislerinin Söğütözü ve çevresine kaymasıdır. Memurların ve özel sektör çalışanlarının Kızılay dışına çıkması bankaları da vurdu. '' diye konuştu.

ORTALAMANIN ÜSTÜNDE

Gayrimenkul sektörü hakkında güncel bulgular sunan Reidin.com'un verilerine göre; Çankaya ilçesi sınırları içinde, 100 metrekarelik bir işyerinin satışı fiyatı ortalama 186 Bin TL ile 310 Bin TL arasında değişirken; yatırımcısına 20 yıl geri dönüş sağlıyor. Bu veriler göz önüne alındığında Kızılay ve çevresindeki kiralık bir işyerinin yatırımcısına geri dönüş sağlama süresi Çankaya ortalamasının üstünde kalıyor. 

Örneğin, 150 Bin TL'ye satılan bir dükkân, 3 Bin TL'den kiralandığında 3 yılda; 10 Milyon TL'ye satılan bir dükkân ise, 150 Bin TL'ye kiralanırsa geri dönüş süresi 5 yıldan daha kısa oluyor. 

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.