Kızılay'a şato: Tarihi bina kahveci oldu

Kızılay'a şato: Tarihi bina kahveci oldu

Kızılay GMK Bulvarı üzerindeki tarihi Macaristan Büyükelçiliği binası “Şato” adlı “kahveciye” dönüştürülüyor.

Son yıllarda hızla büyüyen üçüncü nesil kahve zinciri Coffee De Madrid’in kurucusu ve sahibi Sabri Pisikoğlu, Ankara’da yeni bir şube açtıklarını duyurdu. Pisikoğlu, Kızılay Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:10 adresinde bulunan ve I. Dünya Savaşı öncesinde inşa edilmiş tarihi bir binayı restore ettiklerini duyurdu.

kahveci.jpg

BİNANIN DOKUSU KORUNDU

Pisikoğlu, restorasyon sürecinde binanın tarihi dokusuna zarar vermemeye özen gösterdiklerini vurguladı. Binanın birçok odasının tarihi öğelerle süslendiğini belirten Pisikoğlu, "Şubemizde dört ayrı oda mevcut. Odalardan birine Atatürk ismini verip, Atamızın sevdiği kitaplar ile donattık. Bu odada müşterilerimiz Atatürk'ün en sevdiği şarkıları dinleyip, sevdiği kitapları okuyabilecekler” dedi.

Diğer odaların isimlendirilmesi ise tarihsel figürler üzerinden gerçekleştirildi. Macaristan Büyükelçisi, İsmet İnönü ve Mehmet Akif Ersoy isimleri verilen odalarda, kişilere ait belgeler ve hikayeler sergilenecek.

1924’TE MACARLARA SATILMIŞTI

Bina, 27 Mayıs 1924’te Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ilk Macar büyükelçisi László Tahy tarafından diplomatik misyon faaliyetleri için kullanılmıştı.

Mustafa Kemal Atatürk’e görev mektubunu takdim ederek göreve başlayan Tahy, binada Macar Krallığı’nın diplomatik faaliyetlerini sürdürmüştü.

1997 yılında Macar Dışişleri Bakanlığı tarafından satılan tarihi yapı, şimdi Coffee De Madrid’in “Şato” şubesi olarak yeniden hayat bulacak.

BODRUM’A DA AÇILIYOR

Coffee De Madrid sadece Ankara ile sınırlı kalmadı. Bodrum’da tarihi bir su sarnıcının restore edildiğini aktaran Pisikoğlu, “Şubemiz, sarnıç içerisindeki doğal yapıya zarar verilmeden tasarlandı. Sarnıç içerisinde oturma alanları ve mimar ile öğrencilerimiz için ayrı masalar bulunmaktadır” diye konuştu. Buna ek olarak down sendromlu bireylerle iş birliği yapmaya devam ettiklerini de ekledi.

Kaynak:Gazete İlksayfa

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.