Kışlık Konserveler Sağlığı Tehdit Ediyor:  Ölümcül Sonuçlar Doğurabilir

Kışlık Konserveler Sağlığı Tehdit Ediyor: Ölümcül Sonuçlar Doğurabilir

Taze sebze ve meyveleri kış boyunca tüketmek için yapılan kışlık konserveler yemek pişirirken son derece pratikte oluyor. Ancak kışlık konservelerin yanlış yapılması ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor hatta ölüme bile götürebiliyor.

Kışlık konserveler, yaz ve sonbahar meyve ve sebzelerini kış aylarında tüketmek amacıyla yapılan pratik ve kullanışlı gıdalardır. Ancak, bu konservelerin doğru şekilde hazırlanması sağlık açısından kritik öneme sahiptir; aksi halde ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölüme neden olabilir.

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, özellikle kışlık konserve hazırlığı yapan vatandaşları uyararak, gıdaların uygun süre ve sıcaklıkta pişirilmeden konservelenmesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Dr. Sarıkaya, konservelerin besin türüne göre belirli bir süre ve sıcaklıkta ısıl işlem görmesi gerektiğini vurguladı. Paslı kapakların mikrop üretebileceğini ve cam kavanozların 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmesi gerektiğini söyledi. Kapakların her kullanımda yenilenmesi gerektiğini ekledi.

Zehirlenmelerin önlenmesi için, konserve yapımında kullanılan besinlerin uygun sıcaklık ve sürelerde işlenmesi gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, 'clostridium botulinum' bakterisinin neden olduğu botulizm zehirlenmesinin ölümcül olabileceğini ifade etti. Bu bakterinin toksini, uygun ısıl işlem uygulanmadığında yeniden üretilebilir. Bu nedenle, ev yapımı konservelerde hijyen kurallarına uyulması, besinlerin iyi yıkanması ve dengeli tuz oranı sağlanması önemlidir.

Dr. Sarıkaya ayrıca, cam kavanozların 15-20 dakika kaynatılması gerektiğini ve paslanmaz kapakların kullanılması gerektiğini belirtti. Kapakların şişmesi veya sızdırması durumunda, konservenin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak, konserve tüketiminden sonra zehirlenme belirtileri görülmesi durumunda, bulantı, kusma, çift görme, ishal, kabızlık, tansiyon düşüklüğü, vücutta şişme ve solunum problemleri gibi semptomlar yaşanırsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Sağlık ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sağlıklı günler diledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.