Kış bakımı, işlere olumlu yansıdı

Kış bakımı, işlere olumlu yansıdı

Başkent Sanayi Sitesi’nde oto tamir ustası Mehmet Ali Ayhan, pandemi nedeniyle vatandaşın özel aracına daha çok yönelmesinin sanayide kışa girerken işlere olumlu yansıdığını söyledi. 

Havanın geceleri eksili değerlere düşmesiyle pek çok şoför araçlarını kış bakımı için Başkent Oto Sanayi’ye gitmeye başladı. Gazetemize konuşan Teknik Renault Dacia Özel Servisi yetkili Mehmet Ali Ayhan usta geçtiğimiz yıla göre kış bakım maliyetlerinin yüzde 20 civarında arttığını söyledi. Ayhan, ayrıca sanayide yapılan iş ikinci sınıf, orijinal ürün değil algısının yanlış olduğunu belirterek, “Burada orijinal ürün de yan sanayi üründe takılır. Vatandaş bütçesine göre işini yaptırır” dedi. Öte yandan Ayhan, “İkinci el araç fiyatlarının artması vatandaşın arabasını değiştirmekten ziyade yaptırmaya yöneltti” diye konuştu. Ayhan sanayinin durumunu gazetemize şöyle değerlendirdi:

whatsapp-image-2020-11-18-at-10.24.01-(1).jpegİKİNCİ EL YÜKSELDİ VATANDAŞ MALININ KIYMETİNİ ANLADI 
“İkinci el piyasasında araç satışının artmasından ziyade araçların fiyatının artması bizim işlerimize olumlu yansıdı. Eskiden vatandaş ucuz iş yaptırıyor, yürüsün yeter diyordu. Fakat şimdi öyle değil. 3-5 bin liralık bir masraf çıktığında vatandaş satar üzerine koyar yenisini alırım düşüncesindeyken şimdi öyle değil. Araç değiştirmeniz için yüksek rakamlara ihtiyacınız var. O yüzden vatandaş artık elindeki malın kıymetini biliyor. Kaybetmemeye elinde tutmaya çalışıyor.” 

ÖZEL ARAÇ KULLANIMI ARTTI KIŞ BAKIMI CANLANDI
“Pandemi nedeniyle vatandaşlar toplu taşımaya nazaran daha çok kendi özel arabasını kullanıyor. O yüzden kış aylarına girerken bu da bize bakım ve tamir olarak olumlu yansıyor. Kışa girerken ön takımına bakılır, yürüyen aksamına bakılır, en başta kış lastiği, silecekler, antifrize, süspansiyonlar sürüş konforunu sağlayan faktörlerdir. Bunlara bakılması gerekir. Geçtiğimize yıla göre yedek parça fiyatlarına 2 defa zam geldi. Yani geçen sene 1000 liraya yaptırdığınız bir aracı 1200-1300 liraya yaptırabilirsiniz. Bizim kullandığımız ürünlerin de maliyetinin arttı. Emeğimizden düşmemeye çalışıyor bunu makul şekilde vatandaşa sunuyoruz.” 

YETİŞTİRECEK ÇIRAK BULAMIYORUZ
“Usta çırak konusunda geriyiz. Bizden sonra bir nesil daha gelir ve sonra biter gibi görünüyor. Mesleğimizi, bilgi birikimimizi aktaracak çırak bulmakta güçlük çekiyoruz. Ayrıca ustanın ülkemizde pek kıymeti yok. Avrupa ülkelerinde el emeği çok daha fazla ücretlere yaptırılırken bizde el emeğine verilen ücretler daha düşük. Servislerde büyük paralar harcanıyor, yedek parçaya büyük paralar harcanıyor fakat iş ustaya geldiğinde bunu düşürmeye çalışıyor.”

BÜTÇEYE GÖRE HER İŞ YAPILIR
“Sanayide yan sanayi ucuz mal kullanılır algısının yanlış olduğunu belirtmek istiyorum. Burada bütçenize göre orijinal parça da takılır yan sanayi parça da takılır. Önemli olan bütçeniz. İnsanlar biraz sanayiyi küçümsüyor, buradaki işlerin iyi olmadığını düşünüyor. Bu yanlış bir anlayış. Buradaki ustalar da çok kıymetli. Zaten işini iyi yapamayanlar kendini belli eder işleri biter.”

Erkal Erdoğan//İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.