Kış aylarının sıcak lezzeti: Arabaşı çorbası

Kış aylarının sıcak lezzeti: Arabaşı çorbası

İç Anadolu'da kış aylarının vazgeçilmez damak tatlarından biri olan "arabaşı" havaların soğumasıyla birlikte sofralardaki yerini aldı. Beraberinde servis edilen muhallebi yumuşaklığındaki hamurla yutularak içilen çorba, 7'den 70'e severek tüketiliyor.

İç Anadolu bölgesinde kış aylarının vazgeçilmez damak tatlarından biri olan "arabaşı" veya "arabaşı çorbası" havaların soğumasıyla birlikte sofralardaki yerini aldı.

DAMAKLARDA AYRI BİR LEZZET BIRAKIYOR

Soğukların artmasıyla sofralarda aranılan içecek halini alan "arabaşı" özel hamuru ve içerisindeki baharatları ile damaklarda ayrı bir lezzet bırakıyor. Özellikle eve gelen misafirlerle birlikte tüketilen "arabaşı", uzun kış gecelerinin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor.

arabasi-hamurunun-yapilisi,-arabasi,-arabasi-corbasi,,.jpg

HASTALIKLARA KARŞI KALKAN

Hava sıcaklıklarının eksi derecelere düşmesiyle evlerde yapılmaya başlanan "arabaşı" misafirlerden de tam not alıyor. Türk mutfağından İç Anadolu’ya özgü olan bu çorbayı tüketenler, "Kış aylarında arabaşına özlem duyuyoruz. Misafirlerimizle birlikte bu çorbayı içmek keyifli. Sindirimi kolay. Kış mevsimine özgü bir yiyecek olduğu için gribal enfeksiyonlara hastalıklara da çok iyi geliyor" diyor.

ARABAŞI ÇORBASI HAMURLA İÇİLİYOR

"Arabaşı çorbası" ekmek ile birlikte değil, beraberinde servis edilen muhallebi yumuşaklığındaki olan hamurla yutularak içiliyor. Beyaz ya da kırmızı etle yapılan "arabaşı" çorbasının ilginç hamuru un, su ve biraz da tuz eklenerek hazırlanıyor.

arabasi-hamurunun-yapilisi,-arabasi,-arabasi-corbasi,,,.jpg

ARABAŞI HAMURUNUN YAPILIŞI: 

Bir su bardağı un, 5 su bardağı su, tuz.

Öncelikle tencereye 3 su bardağı suyu ve tuzunu ekleyip kaynamasını bekleyin. Başka bir kapta 2 su bardağı suyu ve unu mikserle iyice çırpın ve kaynayan suyun içine yavaş yavaş bir yandan da karıştırarak dökün. İşlem bittikten sonra karışımı tepsiye dökün ve soğuması için bekletin. Servis öncesi hamuru baklava dilimi gibi kesin ve ortaya çorbayı koymak için yer açın. Sıcak çorbayla birlikte servis edin.

OSMAN AKDOĞAN/İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.