Kırımlılar Ankara’da: Tatar kültürü yaşatılıyor

Kırımlılar Ankara’da: Tatar kültürü yaşatılıyor

Kırım Tatarları Vakfı yöneticisi Tuncer Kalkay gazetemize konuştu. Kalkay, kültürlerini yaşatmaya çalıştıklarını söyleyerek, “Kırım Tatarları olarak Gölbaşı’nda kurduğumuz bir köy var. Burada kültürümüzü aynen yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Köyde yaşatılan kültürün Kırım Tatarları’na ait olduğunu söyleyen Tuncer Kalkay, “Teknolojinin gelişmesi ve şehirleşmenin artmasıyla birlikte, gelenek ve görenekler azalmaya başladı. Bu kültürün gelecek nesillere taşınması açısından Ballıkpınar’da böyle bir köy oluşturduk” ifadelerini kullandı.

1.jpg

VAKIF GÖREV BAŞINDA

Kültür evinin çalışmalarının 2021 senesinde başladığını söyleyen Kalkay şöyle devam etti:

“Gölbaşı Kaymakamlığı’nın verdiği desteklerle köyümüzü çoktan tamamladık. Kültür evini yapmamızdaki asıl amaç, diğer köylere örnek olmasını istememizdi. Bugün oradaki kültür evinin sürdürülebilirliği için vakfımız aktif çalışıyor”

2-001.jpg

KÜLTÜR EVİMİZ ÜÇ ODALI

Kırım Tatarları’nın yaşadıkları geleneksel evlerin 3 odalı olduğunu dile getiren Kalkay, “İlk odamızda ziyaretçileri köyün tarihçesini anlatan panolar karşılıyor. İkinci odamıza ‘ayat’ ismini veririz. Üç odalı evin tam ortasında bulunan odadır bu. Genellikle soba buraya kurulur, yemekler burada yenir, misafirler burada ağırlanır.

4-001.jpg

Üçüncü odamız ise gelin odamızdır. Kırım Tatar kızlarının bir hayalidir burası. Çocukluktan itibaren çeyizlerini saklamaya başlarlar. Evlendikleri güne kadar bir gelin odası oluştururlar. Tavan gökkuşağını andıracak renklerdeki tülbentlerle asılır.

Kültür evimiz Ankaralılar tarafından son derece ilgi çeken bir yer. Kırım Tatarları’nın kültürünü merak eden herkesin gelip görmesi gereken bir mekan” diyerek sözlerini tamamladı.

Sefa Üstüner / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.