Kiralamaya Olan Talep Her Alanda Artış Gösteriyor

Kiralamaya Olan Talep Her Alanda Artış Gösteriyor

Son yıllarda ürün satın almak yerine kiralama modeli giderek daha popüler hale geliyor. Başta teknolojik ürünler olmak üzere; giyim, spor ekipmanları, mobilya gibi pek çok araç gerecin kiralanması hem ekonomik hem de sürdürülebilir avantajlar sağlıyor.

Son dönemde, dünya genelinde ve Türkiye’de alım gücünün azalması, sürdürülebilirlik bilincinin artması ve tüketici ihtiyaçlarının çeşitlenmesiyle birlikte kiralama piyasasında büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Tüketiciler, özellikle teknolojik ürünler başta olmak üzere mobilya, otomobil, giyim ve spor ekipmanları gibi birçok alanda kiralama seçeneklerini tercih etmeye başladı. 2023 yılı itibarıyla global kiralama pazarının 2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye’de kiralama fiyatları ise ortalama 79 TL’den başlayıp 5000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Kiralama süresi sonunda iade edilen cihazlar, yenilenerek yeniden kullanıma sunuluyor.

Bu yenileme süreci, cihazların ömrünü uzatıyor ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Müşteri cihazı satın almak isterse, cihaz yenileniyor ve 1 yıl garantili olarak sunuluyor. Yenilenemeyecek durumda olan cihazlar ise geri dönüşüme gönderiliyor, böylece elektronik atıklar en aza indiriliyor. Diğer pek çok ürünse doğanın daha çok kirlenmesini önlüyor.

DÜNYADAN HIZLI BÜYÜDÜK

Hürriyet’e konuşan Kiralabunu Kurucu Ortağı Sinan Ventura, “Yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve gelir paritesinin düşmesi zaten hızlanan operasyonel kiralama sektörüne katalizatör etkisi yaparak daha da ivmelenmesini sağladı. Kiralama piyasası dünyada yüzde 12 senelik büyüme gösterirken bu oran Türkiye’ de senelik büyüme yüzde 80’i aşmış durumda. Bireyler bütçeleri olmadığı için de teknolojiyi yakından takip edip her sene en yeniyi almak yerine veya bozulunca tamir ettirmekle uğraşmamak için hizmet amaçlı da kiralamaya yöneliyor” dedi.

kira.jpg

YENİ BİR PERAKENDE MODELİ

Almanya gibi alım gücü yüksek ülkelerde bile yeni nüfus jenerasyonunun son teknoloji kullanımını sahibiyetin önünde tuttuğunu ve dünya için sürdürülebilir tüketim modellerine eğilim gösterdiğine işaret eden Ventura, “Burada üretimden geri dönüşüme kadar tüm döngüyü kiralama firmaları yönetebildiği için yeni bir perakende modeli olarak da abonelik / kiralama ön plana çıkıyor. Sistemde telefondan sonra yine büyük gider kalemleri olduğu için bilgisayarlar, tabletler ve benzeri elektronik ürünler öncelikli tercih ediliyor. Sektörün şu anda neredeyse yüzde 60-65’i bu alanlardan geliyor. Kiralama /abonelik yöntemlerine bu ürün gamlarıyla alışan müşteriler ev elektroniğinden, spor aletlerine, kişisel bakımdan mobiliteye çok fazla teknolojik ürünü tercih ediyor” diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.