Kiracı isyanda: Dar gelirli yüzde 65 zam karşısında ne yapacak?
Kiracılar Dayanışması Platformu Sözcüsü Cengiz Kul açıklanan temmuz ayı enflasyonuyla birlikte yüzde 65 olarak belirlenen kira artış oranına isyan etti. Cengiz Kul, “Önce enflasyondan başlanması lazım, adliyeler dolup taşmaya devam edecek” dedi.
2022 yılı haziran ayından bu yana uygulanan kira artış oranında yüzde 25 sınır uygulamasına 1 Temmuz itibariyle son verildi. Temmuz ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla belirlenen kira artış oranı yüzde 65,07 oldu. Yüzde 25 sınırına uyulmamasından kaynaklı vatandaşın adliyelere hücum ettiğini belirten Kiracılar Dayanışması Platformu Sözcüsü Cengiz Kul gazetemize yaptığı açıklamada, “İnsanlar bu kiraları gerçekten veremez. Önce enflasyondan başlanması lazım. Durum daha da çıkmaza girdi. Bu yüzde 65 ile emin olun adliyeler dolup taşmaya devam edecek. Bunun önü alınamayacak” dedi.
MİLLET DAHA DA ZORLANACAK
Kiracılar Dayanışması Platformu Sözcüsü Cengiz Kul, yüzde 25 zam sınırı ilk geldiğinde ev sahibi ve kiracıların karşı karşıya geleceğini öngördüklerini dile getirerek, “Nitekim yüzde yirmi beş uygulandığı zaman dahi buna ne kiracı ne de mülk sahibi uydu. Uyulmadığı için adliyeleri doldurduk. Örnek veriyorum şimdi benim ev kiram on bin lira. Yüzde altmış beşini koyduğumuz zaman on altı bin lira yapar. İnsanlar gerçekten bu kiraları veremez. Millet o paraları veremediği zaman karşı karşıya gelecek. Normal dar gelirli vatandaşın zaten aldığı 17 bin lira maaş. 16 bin 500 lirayı kiraya verirse bu vatandaş ne yiyecek ne içecek? Önce enflasyondan başlanması lazım. Görünen köy kılavuz istemez diye boşuna denmedi. Bu yüzde 65 ile de emin olun adliyeler dolup taşmaya devam edecek. Bunun önü alınamayacak. Milletimiz daha da zorlanacak” diye konuştu.
36 MADDELİK ÇÖZÜM SUNDUK
Kiracılar Dayanışması Platformu olarak 36 maddelik çözüm önerileri olduğuna işaret eden Cengiz Kul önerilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduklarını ve bunların bir kısmından faydalanıldığını söyledi. Kul, çözüm önerilerinden öncelikli olanları; evlerin kiraya verilme süresi, fiyatların serbest piyasaya bırakılmaması, kiraların sabitlenmesi ve ödemelerin banka yoluyla yapılması olarak sıraladı.
KİRACILARDAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Cengiz Kul çözüm önerilerinden detayları şu şekilde aktardı:
“Şu anda piyasada ev sahibinin artış oranını bekleyen birçok boş ev var. Boş evler için belli bir süre içerisinde kiraya verilmesi zorunluluğunu getirilsin”
“Kiralama ve satışının serbest piyasa insafına bırakılmaması gerekiyor. Emlakçı ve ev sahibi dahil serbest piyasadır. Bunların eline bırakılmaması lazım”
“Kira zamları ev sahibi, kiracıyı yüz göz etmeyecek şekilde sabitlenmelidir. Sınıflandırılan ve tavan fiyat belirli konutlar için zam oranı ne olursa olsun bunun üstüne çıkmamalıdır”
“Tahliye taahhütnamesi uygulaması kaldırılmalı. Bu bir nitekim kendimizi karşı tarafa teslim etmektir. Sadece kira ödemiyorsa, kiracı eve zarar veriyorsa veya mülk sahibi kendisi oturacaksa tahliye taahhütnamesini kullanılmalıdır”
“Kiralar bazı ev sahipleri tarafından elden alınmakta veya düşük vergi ödemek için yarısını bankadan yarısını elden alınıp sonrasında ‘kiramı ödemedi’ diye dava açarak kiracıyı evden çıkarabilmektedir. Kiralar PTT veya sözleşmeyle bir banka üzerinden alınabilmeli”
Kaynak:İlk Sayfa gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.