'Kent Müzesi' TALEBİ

'Kent Müzesi' TALEBİ

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Metin Özaslan, Ankara'ya özgü gelenek ve göreneklerin yaşatılması için Başkent sınırları içerisinde kent müzesi kurulması gerektiğini söyledi.  

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, muhabirimiz Osman Akdoğan'ın da aralarında bulunduğu basın mensuplarıyla bir araya gelerek, yaşatmaya çalıştıkları Seğmenlik, Bacı Eren, Ferfene ve diğer gelenekler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

1923'TE DEĞİL 1919'DA DEVLET KURULDU
Seğmenlik geleneği hakkında bilgi veren Özaslan, "Seğmen alayı bir nevi devlet kurma törenidir. 27 Aralık 1919'da Atatürk'ün Ankara'ya gelişinde Seğmenlerimizin Ata'yı karşılaması basit bir karşılama değil aslında devlet kurma törenidir. Seğmen alayı yeni bir lider seçildiği zaman ya da yeni bir devlet kurulduğu zaman kurulur. Türkleri temsil eden tüm değerler o gün ortaya çıkar. 27 Aralık 1919 tarihi bizim için çok önemlidir. Hukuki tarih 23 Nisan 1923 olsa da fiili kuruluş 1919'dur" dedi.  

ORTA ASYA'DAN GELEN BİR GELENEK
Ankaralılar için büyük önem arz eden Seğmenlik geleneğini yaşattıklarını kaydeden Özaslan, "Milli bayramlarda Seğmenlerimiz alanlarda. Bu gelenek Ankara'nın, Anadolu'nun önemli bir geleneği. Bu geleneği Orta Asya'dan getirdik" diye konuştu.

GELENEKLER YAŞATILIYOR
Ankara Kulübü Derneği olarak yaşatmaya çalıştıkları diğer gelenekler hakkında da bilgi veren Özaslan şunları söyledi: "Bunun yanı sıra köklü geleneklerimiz de var. 'Sinsin' geleneği yılda 5-6 defa kuruyoruz. Kuzuların anne karnında canlandığına inanılan günleri kutlamak amacıyla düzenlenen 'Saya' geleneğini kutluyoruz. Bu geleneği önümüzdeki günlerde Çamlıdere'de kutlayacağız. 
'Ferfene' geleneğini ise her çarşamba günü Abidinpaşa Konağı'mızda sürdürüyoruz. Halka açık sürekli çağrılarımızı yapıyoruz. Seğmen divanı toplantılarız devam ediyor. Ve Bacı Eren geleneği... Bacı Eren Örgütü 800 yıl önce kurulmuş bir örgüt. Ahilerin kadın kolu. Hayatın her alanında görebilirsiniz bunu. Bu geleneği de sürdürüyoruz. Ankara'da bizden başka bu geleneği sürdüreni göremezsiniz."

BAŞKENT'E KENT MÜZESİ LAZIM
Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, gelenek ve göreneklerimizin bir arada yaşatılması için Ankara'da bir kent müzesinin kurulması gerektiğini söyleyerek, "Ankara'da kent müzesi maalesef yok! O ülkenin geçmişi, kültürü ve değerlerinin o ülkenin başkentinde sergilenmesi gerektiğine inanıyoruz. Başkent'in kendine ait bir kent müzesi olması lazım. Kent müzesi kentlerin nüfus cüzdanı, kimlik kartıdır. Ankara'da bunu bir türlü yapamadık. Onun bir girizgahı havasında biz Abidinpaşa Köşkü'müze ve Ankara Konağımıza bir müze yaptık. Ancak burada eksikliklerimiz var ama onları tamamlayacağız" dedi. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.