Kendi kendine öğrendi

Kendi kendine öğrendi

Minyatür sanatçısı Hasan Şenyiğit emekli olduktan sonra bu işe merak sardığını belirterek, “Hobi olarak başladım, ustası oldum. Her şeyi kendi kendime öğrendim” dedi.

Anadolu Kültür ve Damak Tadı Festivali AKM’de başladı. Etkinlik alanında stant açan ve gazetemize konuşan minyatür sanatçısı Hasan Şenyiğit ortaya çıkardığı eserlerle ilgi odağı oldu. Şenyiğit emekli olduktan sonra bu sanata merak sardığını ve her şeyi kendi kendine öğrendiğini vurgulayarak, “Emekli olduktan sonra merak ettim ve minyatür çalışmalarına başladım. Her şeyi kendi kendime öğrendim. 7 yıldır bu işle uğraşıyorum. Anadolu’ya ait figürler üzerine çalışıyorum. Gençlere en büyük tavsiyem hiçbir şey için geç değildir, muhakkak bir sanat dalıyla uğraşsınlar. Boş vakitlerini değerlendirsinler” dedi.

minyatur2-001.jpg

EL SANATLARI VE GELENEKSEL KIYAFETLER SERGİLENİYOR

Türkiye'nin gelenek ve göreneklerini yaşatmak amacıyla düzenlenen "Gelenekten Geleceğe Kültürel Miraslarımız" etkinliği Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı. Ankara Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Somut Olmayan Kültürel Miraslar Derneği'nin iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü'nün konseriyle başladı. Türkiye'nin farklı şehirlerinin el sanatları ve geleneksel kıyafetlerinden örneklerin sergilendiği etkinliğe vatandaşların ilgisi yoğun oldu. 2 Mayıs Perşembe günü başlayan etkinlik 5 Mayıs Pazar gününe kadar devam edecek.

mehter,-gelenekten-gelecege-kulturel-miraslarimiz,-akm,-anadolu-kultur-ve-damak-tadi-festivali-001.jpg

EMEKLİ OLDU, MİNYATÜR ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Etkinlik alanında stant açan ve minyatür çalışmaları yapan Hasan Şenyiğit, ortaya çıkardığı eserler hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Emekli memur olan Şenyiğit, minyatür çalışmalarına emekli olduktan sonra başladığını kaydederek, kısa bir süre sonra kendindeki yeteneği fark ettiğini belirtti. Şenyiğit genel olarak Anadolu’ya ait figürler üzerine çalıştığını belirterek, “Eski köy evleri, at arabaları, saban, öküz arabaları, eski köy evlerinin içleri vb. üzerinde çalışmalar yapıyorum. Yaklaşık 7 yıldır bu sanatı icra ediyorum. Daha önce bu sanat hakkında hiçbir bilgim yoktu. Emekli olduktan sonra kendiliğinden gelişti.”

HOBİ OLARAK BAŞLADI, USTA OLDU

“Hobi olarak başladım. Somut olmayan kültürel miraslarımız tanıtım günlerini de yeni dudum müracaat ettim ve burada eserlerimi sergiliyorum. Özellikle gençlerimiz zinde olsunlar, bu tür işlerle muhakkak uğraşsınlar. Hiçbir şey için geç değildir. Bir şeylerle uğraşmak boş durmaktan iyidir ki zaten insanın boş vakti olmaması lazım” dedi.

20190502_135221.jpg

“GENÇLER NE OLDUĞUNU BİLMİYOR”

Şenyiğit ortaya çıkardığı eserlerin birçoğunun ne olduğunu genç neslin bilmediğini söyleyerek, “Gençler kağnı, at arabası, eski köy evleri, düven gibi şeyleri bilmiyorlar. Benim çalışmalarım genelde bunlar üzerine olduğu için hem onları bu konuda bilgilendirmiş oluyorum. Kendi torunum kağnı, at arabası vb. gösterip ne olduğunu soruyor. Görmedikleri için ne olduğunu bilmiyor. Eserlerim sayesinde bu miraslarımızı tanıtmış oluyorum” şeklinde konuştu.

20190502_134421.jpg

KULLANAMAYACAĞIM MALZEME YOKTUR

Çalışmalarını yaparken sürekli yeni şeyler öğrendiğine dikkat çeken Şenyiğit, “Yeni yeni pratik yollar öğreniyorum. Malzeme olarak her şeyi kullanırım; plastik, ahşap, metal. Kullanamayacağım malzeme yoktur” ifadelerini kullandı.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.