Keçiören Müftüsü Dr. İhsan İlhan: ‘‘Oruç ibadetlerin anahtarıdır’’

Keçiören Müftüsü Dr. İhsan İlhan: ‘‘Oruç ibadetlerin anahtarıdır’’

Yaklaşan Ramazan öncesi gazetemize konuşan Keçiören Müftüsü Dr. İhsan İlhan, ebedi hayatı kazanmanın yolunun oruç ibadetinden geçtiğini belirterek, ‘‘Oruç ibadetlerin anahtarıdır’’ dedi.

Ramazan Ayı’nın ömrü bereketlendirdiği ve müminlerin yaşamına nur kattığını söyleyen İlhan, Ramazan’ın mümin için en başta ibadet ve eğitim ayı olduğunu belirtti. İlhan, “Ramazan’ın birinci ayağı oruç ibadeti ikinci ayağı ise Kur’an’dır. Bu ayı şereflendiren Kur’an’ı Kerimdir. Ramazan ebedi hayatı kazanmanın ve diğer 11 ayı nasıl yaşayacağımızın terbiyesini, eğitimini veren bir aydır. Ramazan ayının ibadet ayı olduğu unutulmamalıdır. Ramazanı Kur’an olanın ahireti cennet olur” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN ÖMRÜ BEREKETLENDİRİR, HAYATLARA NUR KATAR

İnsanın en büyük sermayesinin ömrü olduğunu söyleyen Keçiören Müftüsü Dr. İhsan İlhan ömrün edebi hayatı kazanmanın bir vasıtası olduğunu, hayatın akışı içerisinde ise ömrün bereketlendiği zaman ve mekânların olduğunu belirtti. İlhan, “Bu zaman ve mekânlar, içinde barındırdıkları değerlerle anlam kazanırlar. Mekke’yi mükerrem ve mukaddes kılan içinde bulundurduğu Kâbe’dir. Medine’yi mükerrem kılan peygamber efendimizdir. Kudüs’ü değerli kılan ise vahyin merkezi, peygamberler makamı ve Mescidi Aksa’nın orda olmasıdır. Aynı şekilde mukaddes zaman dilimi anlamı içerisinde de Ramazan Ayı’nı anlamlı kılan, insanın ömrünü bereketlendiren, hayatına nur olan, müminin imanı, hayatının ne anlama geldiğini ve onun ömrüne ömürler katan zaman dilimi olması ve içinde barındırdığı Kur’an’ın inmesidir. Onun için Ramazan kelime anlamıyla müminin ebedi hayatını kazanmasını ifade eden anlamla dopdoludur” dedi 

ORUÇ İBADETLERİN ANAHTARIDIR

“Ramazan müminin günahlarını yakıp yok eden, mümini temizleyen, arındıran bir aydır. Bahar yağmurunun tabiatı temizlemesi gibi Ramazanda müminin hayatını temizler. Ramazan mümin için en başta ibadet ve eğitim ayıdır. İnsanın en büyük düşmanı nefsidir. Nefis insanı hem dünyasından hem de ahiretinden alıkoyan en büyük engeldir. Nefsin vesvesesini kullanan ve kendine alet eden şeytanda insan için en büyük düşmandır. İki büyük düşmanı alt etmenin en güzel yolu ise oruçtur” diyen Müftü İlhan, Ramazan Ayı’nda iki temel unsur olduğunu söyleyerek, “Nefsi terbiye ederek oruç ibadetiyle mümin kendini ebedi hayata hazırlar ve Rabbine yaklaştırır. Çünkü şeytandan uzaklaşan Rabbine yaklaşır. Onun için oruç peygamber efendimizin ifadesiyle ibadetlerin anahtarıdır. Bu anahtarla bütün kulluk hayatına girer. İnsanı kulluktan alıkoyan insanın arzuları ve nefsidir. Onun için nefsi ilahlaştırmak bütün şirkin küfrün temelidir. İşte insana asıl kulluk bilincini öğreten oruç ibadetidir” diye konuştu.

ORUÇ, İNSANI RABBİNE ULAŞTIRAN BİR İBADETTİR

İbadetin temelinde sevgi olduğunu, imanın temelinin de onu besleyenin de sevgi olduğunu kaydeden İlhan, “Oruç sevmenin en güzel ifadesidir. Sevene karşı fedakârlıkta bulunmaktır. Bu fedakârlık kişinin yaşamında en sevdiği, olmazsa olmaz unsurlarından olan yeme-içme ve arzularından vazgeçmesidir. Oruç, sevgi ve sır olmanın, her şeyi Allah’ın bildiği şuuru içinde bir hayat yaşamaktır” dedi. Oruç ibadetinin kimsenin şahit olmasının mümkün olmadığının altını çizen İlhan, orucun kişi ile Rabbi arasında bir sır olduğunu belirtti. Orucun sırrı ile mümin Rabbinin rızasını kazanmada her işte ihlas ve samimiyeti ön plana çıkararak bir eğitim almakta olduğunu, oruç ibadetinin geniş çerçevede hakikatini, maddi ve manevi fazileti ile faydalarını anlatmakla bitirilemeyeceğini ifade eden İlhan, “Ramazan ayı boyunca hep orucu konuşsak yine de hakiki manada anlamını ifade etmiş olamayız. Çünkü oruç insanı anlatan, tanıtan ve Rabbine ulaştıran bir ibadettir” ifadelerini kullandı. 

RAMAZAN AYINI ŞEREFLENDİREN KUR’AN’I KERİMDİR

Ramazan’ın birinci ayağının oruç ibadeti ikinci ayağının ise Kur’an olduğunu belirten İlhan, bu ayı şereflendirenin bu ay içerisinde indirilen Kur’an’ı Kerim olduğunu kaydetti. İlhan, “Kur’an’ı Kerim insanlık için hidayettir, nurdur, rehberdir ve yaşama kılavuzudur. Kur’an bize insan olma değerlerini öğreten rehberdir. Sahibimizin bize nasıl davranıp yaşayacağımızı öğreten temel prensipleri koyduğu yol göstericidir. Bakara Suresi 185’inci ayette hem Ramazana vurgu, hem de onun yüceliğinin o ayda indirilen Kur’an da olduğunu ve Kur’an’ın da neden indirildiğini en güzel şekilde ifade etmektedir. Bu yüzden Ramazan edebi hayatı kazanmanın ve diğer 11 ayı nasıl yaşayacağımızın terbiyesini eğitimini yerine getiren bir aydır” diye konuştu.

RAMAZANI KUR’AN OLANIN AHİRETİ CENNET OLUR

Bilginin tek başına kıymetli olmadığını, bilginin kıymetinin tatbikata geçtiği zaman ortaya çıktığını belirten İlhan, “İnsan bildiklerini unutur fakat bildiklerini fiiliyata geçirdiği zaman yaptıklarını unutmaz. Bu yüzden bilginin en önemli unsuru tatbikattır. Kur’an’ın bütün hükümlerinin Ramazan’da Müslümanın hayatında bilgiyle beraber tatbikat ve fiiliyata dönüşmesiyle beraber, müminin gönlünde, hayatında iz bırakacak ve onu yapması kolaylaşacaktır. Daha sonra diğer günlerini Ramazandaki eğitimiyle yaşayacaktır. Bunun için Ramazanı Kur’an olanın ahireti cennet olur. Oruç ibadeti mümine her davranışta Allah’ın rızasını ön plana çıkarma hassasiyeti ve Allah’a kulluğun programı olan Kur’an’ı yaşama ve uyma esasını kazandırır. Mümin bütün hayatını Rabbinin rızası için yaşamayı ve ahireti elde etmenin metodunun da bu olduğunun şuurunun da olmalıdır” şeklinde konuştu.

EBEDİ HAYATI KAZANMANIN YOLUDUR

Ramazanın sadakasıyla, zekâtıyla, iftarıyla, sahuruyla, teravih ve imsakiyle bir mektep olduğunu vurgulayan İlhan, “Ramazan müminin hayatında bir coşkuyu, bir kulluk programını canlı tutan bir mekteptir. Bu mektebi bilerek şuurla yaşayan her mümin için Ramazan Rabbine yaklaşmak ve şeytandan uzaklaşmaktır. Peygamber efendimiz Ramazan geldiğinde rahmet kapılarının açıldığını, azap kapılarının kapandığını ve azgın şeytanların bağlandığını aktarır. Efendimiz Ramazan Ayı’nda rahmetin sonsuz bir şekilde olacağını müjdelemiştir. Bu yüzden Ramazan Müslümanlar için bir sevinçtir, huzurdur, ebedi hayatta bayramı kazanmanın yoludur” dedi.

İBADET AYI OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR

İlhan, “’Peygamber efendimiz müminin iki sevinç anı vardır. Birisi iftar ettiği vakitteki sevinci diğeri de bayrama eriştiği zamanki sevincidir’ buyurmuşlardır. Bir imtihan için terk etmiş olduğun nimetlere kavuşmanın sevinci, ikincisi Ramazanı bütün olarak elde etmenin sevincidir. Ramazan insanın hayatını ibadete döndüren bir aydır bunun için Ramazanın manasını bozmak için bazı teşkilatların ramazan şenliği ve buna benzer kullandıkları kavramlar ramazanın ruhuna vurulmuş birer hançerdir. Onun için ramazanın ibadet ayı olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.
 
(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185’inci Ayet)

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.