Kayıt HATASI!

Kayıt HATASI!

Türkmen Sanaa Najjar, Ulus Hastanesi’ne gittiğinde TC kayıtlarında cinsiyetinin ‘erkek’ olarak gözükmesi üzerine muayene olamadı. Sanaa, Göç İdaresi’ndeki kayıt esnasında yapılan hatanın biran önce düzeltilmesini istiyor. 

Ankara’da geçici koruma kapsamındaki mülteci statüsünde bulunan Mamak’taki Mehtap Mahallesi’nde yaşayan Irak Türkmeni Sanaa Abdulmaged Ahmed Najjar, Rüzgarlı’daki Ulus Devlet Hastanesi Kadın Doğum Bölümü’ne muayene için gittiğinde sistem üzerinde cinsiyetinin ‘erkek’ olarak gözüktüğü ortaya çıktı. Göç İdaresi’nde cinsiyet bilgilerinin yanlış girilmesinden dolayı oluşan bu hatadan ötürü Sanaa adlı Türkmen kadın muayene edilmedi. Hastane yetkilileri Sanaa’nın bilgilerinin güncellendikten sonra gelmesini istedi. 

GÜNCELLEME MERKEZİNE BAŞVURDU AMA…!
Bunun üzerine çaresiz kadına Ankara’da eşiyle birlikte kol kanat geren Murat Gerede, mağdur kadın ile birlikte Becerikli Sokak’ta bulunan Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı Geçici Koruma Kapsamında Bulunan Mültecilerin Bilgilerini Güncelleme Merkezi’ne gitti. Sanaa’nın cinsiyet bilgisinin düzeltilmesi için yetkililere ricada bulunan hayırsever Murat Gerede’ye yetkililer tarafından yeniden bir dosya yapılması ve bu konuda beklenmesi gerektiği yanıtı verildi. 

İLGİLENMEDİKLERİ İÇİN İL MÜDÜRLÜĞÜNE GİTTİ
Sanaa adlı Türkmen kadının biran önce muayene olması gerektiğini belirterek duruma itiraz eden Murat Gerede yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı: “Mülteci güncelleme merkezine geldik. Burada görüştüğüm yetkililere işin aciliyetini aktardım. ‘Dosya açmanız ve beklemeniz gerekiyor’ deyince duruma itiraz ettim. Mevcut dosya üzerinden çözemez misiniz deyince ‘bakamayız’ dediler. Bunun üzerine Hoşdere’de bulunan Ankara Valiliği’ne bağlı Ankara İl Göç İdaresine gittim. Sağolsunlar orada iyi ilgilenip hatanın düzeltilebileceğini güncelleme merkezini aradıklarını ve muayeneye gidebileceğimizi söylediler”

SİSTEMDE ‘ERKEK’ GÖZÜKTÜĞÜ İÇİN MUAYENE OLAMADI
Biz de garanti olsun diye bir gün sonra hastaneye gittik. Sanaa’nın cinsiyetinin yine ‘erkek’ gözükmesi üzerine kadıncağız muayene olamadı. Çünkü ‘erkek’ olarak gözüktüğü için fatura ediyorlarmış. Bunun üzerine yine Becerikli Sokak’taki güncelleme merkezine geldik. Güvenlikçi arkadaşlar, saat 9.30 olmasına rağmen bu işle ilgilenen yetkilinin hala gelmediğini ve dışarıda beklememiz gerektiğini söyledi. Mesai saati başlamasına rağmen yetkilinin gelmemesi bizi üzdü.

 Bunun üzerine ben tekrar Hoşdere’deki İl Müdürlüğüne gittim. Allah razı olsun orada yine bana yardımcı oldular. Hatanın nüfus müdürlüğünden düzeltilmesine rağmen adrese dayalı sistem üzerinden düzeltilmediği için bu sorunun devam ettiğini söylediler. Şimdi oradan gelecek telefonu bekliyoruz. Sanaa’nın biran önce tedavi edilmesi lazım.” 

MERKEZ YETKİLİLERİ KONUŞMADI!
Söz konusu iddiaları yetkililere sormak için Becerikli Sokak’taki Geçici Koruma Kapsamında Bulunan Mültecilerin Bilgilerini Güncelleme Merkezi’ne giden muhabirimiz, içeri alınmadı. Yetkililer, herhangi bir konuda bilgi veremeyeceklerini güvenlikçiler aracılığıyla muhabirimize iletti. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.