Kayısının başkenti tanıtılıyor
Atatürk Kültür Merkezi, bu yıl 4.’sü düzenlenen Malatya tanıtım günlerine ev sahipliği yapıyor. Yarın akşama kadar ziyarete açık olacak tanıtım günleri başkentlileri bekliyor.
Kayısının başkenti olarak bilinen Malatya’ya ait birçok değer Atatürk Kültür Merkezi’nde görücüye çıktı. Malatya’nın yöresel lezzetleri, el sanatları, doğal güzellikleri ve kültürel hayatı tüm yönleri ile tanıtılıyor. Yarın akşama kadar ziyarete açık olacak fuarda Malatya kayısı vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.
Sadece Türkiye’nin değil Dünyanın da başkenti
AKM’de gerçekleştirilen tanıtım günlerinde vatandaşların en çok ilgi gösterdiği ürün ise kayısı oluyor. Malatya kayısısı hakkında ise bilgi veren Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, Malatya’da 11 milyona yakın kayısı ağacı olduğunu, 1 milyar 100 bin dekar üzerinde kayısı üretimi yaptıklarını belirterek ülke ekonomisine büyük katkı sağladıklarını belirtti. Kılınç Malatya’nın sadece Türkiye’nin değil Dünyanında kayısı başkenti olduğunu, dünyada ki kuru kayısı ihtiyacının yüzde 75’ini Malatya’nın karşıladağını belirtti.
400 milyon dolar gelir elde ediliyor
Yılda 100 bin ile 150 bin ton arası kuru kayısı ürettiklerini belirten Kılınç, son yılllarda etkisini gösteren küresel ısınmadan üreticinin etkilendiğini belirterek rekoltenin düştüğünü dile getirdi. 110 ülkeye 80 bin ton kuru kayısı ihracat ettiklerini belirten Kılınç, bu ihracatın yaklaşık 400 milyon dolar geliri olduğunu belirtti. Üreticinin sıkıntıya düşmemesi için ürünlerin tanıtımı için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Kılınç katılımın çok yoğun olduğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını belirtti.
Başkentlilerden büyük ilgi
Başkentlilerin gösterdikleri ilginin kendilerini şaşırttığının altını çizen Kılınç, buna karşılık Malatya Ziraat Odaları olarak ikramlık 1 ton kuru kayısı ve çeşitli meyveleri gelen ziyaretçilere ikram ettiklerini belirtti. Malatya kayısısın birçok yerde yetiştirilebileceğini ama kurutmalık kayısının sadece özel olarak Malatya’da yetiştirildiğini söyleyen Kılınç, “Malatya’da üretilen kayısı özel bir kayısıdır ve çok faydası vardır. Sadece Malatya’da yetiştirilen kayısı kurutmaya elverişlidir. Bu yüzden özeldir. Birçok derde devadır. Özellikle bağırsak ve mide problemleri yaşayanlar için ise bir ilaçtır.” dedi.
Kayısı İnsanı Güzelleştirir
Ayrıca kayısının bir kozmetik ürünü olduğunu belirten Kılınç, “Kayısı aynı zamanda insanları güzelleştiren, cildi tazeleyen bir üründür. Günde en az 3 kayısı öneriyoruz. Bunu düzenli olarak tüketen insanlarımız yaşadıkları değişimi kendileri kısa bir süre içinde fark edeceklerdir. Kayısı kozmetik ürünlerin birçoğunda kullanılıyor. Ayrıca kışın kayısı yiyen hasta olmaz. Vatandaşlarımıza şiddetle tavsiye ediyoruz. Kayısı yiyen daha uzun yaşar.” şeklinde konuştu.
Ücretsiz sağlık hizmeti sunuluyor
Tanıtım alanında birçok kayısı çeşidi bulunmakla beraber, kayısı fiyatları ise uygunluğu ile vatandaşları cezbediyor. Kilosu 10 ila 30 lira arasında değişen kayısı fiyatları her kesimden vatandaşa hitap ediyor. Tanıtım alanında ayrıca özel bir hastanenin kurduğu stantla vatandaşa ücretsiz sağlık hizmeti sunuluyor. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği stantta tansiyon ve kan şekeri ölçümü yapılıyor.
İlaç gibi faydalı bal karışımı
Tanıtım günlerinde vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği bir diğer ürün ise Malatya’ya özel olan ilaç yerine kullanılabildiği iddia edilen özel bal karışımı. Hazırlanan karışımın birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Nuh Demir, “Bu karışım astım, bronşit ve koahı tedavi ediyor. Birçok hastalığın tedavisi doğada mevcuttur. Derdi veren Rabbim dermanını da vermiş. Ama önemli olan verilen nimetlerden en güzel şekilde faydalanabilmek. Bu karışımı tattıktan sonra uzun bir süre bir şey yiyip içilmemelidir. Boğazda eriyene kadar bekletilmelidir. İçinde anzer, karakovan, polen, propolis, akasya ve ıhlamur karışımı bulunmaktadır. İnsanı zinde tutar ve rahatlatır. Tüm vatandaşlarımıza şiddetle tavsiye ediyorum.” dedi.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.