Kasap Sucuğu Nasıl Yapılır? Evde Sucuk Yapımı Tarifi ve Malzemeler...
Kurban Bayramı sonrası sucuk yapan kasaplarda yoğunluk yaşanıyor. İnsanlar evde sucuk nasıl yapılır? diye merak ediyor. İşte ustasından kasap sucuğu yapımı, tarifi ve malzemeler hakkında bilgiler...
Evde sucuk nasıl yapılır? İşte ustasından kasap sucuğu yapımı, sucuk tarifi ve sucuk yapımı için gerekli malzemeler hakkında bilgiler...
Kurban Bayramı’nın ardından kasaplarda sucuk yoğunluğu yaşanıyor. Çoğu vatandaş etlerinin bir kısmını sucuk yaparak saklıyor. Biz de o yoğunluğu yaşayan ve aynı zamanda sucuk üretimi de yapan Çankaya’daki Sultan Kasap’a gittik. Gazetemize konuşan kasap Serkan Akşun, el yapımı sucuk hakkında bilgiler verdi. Kasap sucuğunda en önemli noktanın et seçimi olduğuna dikkat çeken Serkan usta, “Sucuğun eti dananın kaburgalık yağlı etinden olur. Bu hem lezzetli hem de uzun süre dayanmasını sağlar” dedi.
KİLOSUNU 10-12 LİRAYA YAPIYORUZ
Sucuk yapımı ile ilgili fiyat bilgisi veren Sultan Kasap işletme sahibi Mücahit Kocagil, “Bayramdan sonra vatandaşlar yoğun şekilde elinde olan eti değerlendirmek için sucuk yaptırmaya getirdi. Halen ara ara getiren oluyor. 1 kilo sucuğa 1 kilo et gerekiyor. Vatandaşla bu şekilde anlaşıyoruz. Sucuk yapımının kilosu ise 10-12 lira arasında değişiyor. Ayrıca biz kendimiz kasap sucuğu yapıyor ve satıyoruz onun fiyatı ise 65 lira” diye konuştu.
KASAPLIK MAALESEF TEZGÂHTARLIĞA DÖNÜYO
Kasaplık mesleğinin ailelerinde ata mesleği olduğunu belirten Kocagil, “Benim dedem onun dedesi de kasaptı. Ben babamdan öğrendim bu mesleği. Şu anda da devam ettiriyorum. Maalesef benimde ailem olmak üzere gençler meslek edinmiyor. Ben mesleğimi kimseye aktaramıyorum. Artık kasaplık büyük marketlerde paketlenmiş ürünleri servis etmeye dönüşüyor. Açıkçası tezgâhtarlığa dönüşüyor. İleride nasıl bilmiyorum ama şu an için çırak olmadan sadece marketlerde 3-4 ay çalışmış tezgâhtarlar bu işe talip. Ama önemli olan o kemikten eti ayırmaktır. Etin neresinin nasıl doğranacağını bilmektir. Müşterinin ihtiyacına göre et sunmaktır.”
İSTER EVDE İSTER KASAPTA YAPILIR
Bu sucuğun evde de rahatça yapılabileceğini belirten Serkan usta sucuğun tarifini şöyle anlattı:
İster kasapta ister evinizde bu sucuğu çok rahat yapabilirsiniz. 2 kilo bir sucuk için söyleyecek olursak malzemeler:
*2 kilo dana kaburga,
*200 gr kavram yağı yani dana iç yağı,
*2 kaşık kaya tuzu, 3 kaşık kimyon,
*1 kaşık yenibahar
*1 kaşık karabiber
*1 kaşık kırmızı toz biber
PLASTİĞE DEĞİL KUZU BAĞIRSAĞINA DOLDURULUR
Öncelikle eti yağ ile karıştırarak 1 kez makineden çekilir. Daha sonra baharatları verilir ve 1 gün bekletilir. Baharat ve et birbirine kaynaşsın. Daha sonra birbirine yedirip daha kıyma makinesinden çektiriyoruz. Artık çekilen kıvam bağırsaklara doldurulmaya uygun hale geliyor. Tabi günümüzde fabrikasyon sucuklar maalesef plastiğe dolduruluyor. Biz öyle yapmıyoruz. Özel olarak ürettirdiğimiz ve temizlettiğimiz kuzu bağırsaklarına bu sucuğu dolduruyoruz. Kesinlikle lezzete büyük etkisi var.”
YAĞLI ET OLMASI ŞART
“Kasap sucuğunun en önemli noktası seçilen ettir. Dananın kaburgasından yağlı et seçilmesi gerekir. Onun dışında yağsız saf etten yapılan sucuk dayanıklı olmaz. Kaburga etinin yağı ve yanında dananın iç yağı etin uzun süre dayanmasını sağlar ve lezzet katar.”
FAZLASINI BUZLUĞA ATIN
“Yaptığınız ya da yaptırdığınız sucuğu kuru ve serin yerde asarak kurutabilirsiniz. Gerçek bağırsak olduğu için 5 güne kadar dolapta saklayın aksi halde bozulabilir. Bunun için ihtiyacınız olan kadar alın gerisini buzlukta saklayın. Tazeliğini korusun.”
Erkal Erdoğan//İLKSAYFA
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.