Kardeşlik Sofrası

Kardeşlik Sofrası

Ankara'daki ihtiyaç sahibi Türkmenler, bir proje kapsamında evlerine misafir kabul ederek para kazanmaya başladı.

HER İKİ TARAF DA KAZANÇLI ÇIKIYOR

Türkmen Evi tarafından hayata geçirilen, Ramazan ayında hız kazanan anlamlı proje ile ihtiyaç sahibi birçok Türkmen aile, kendi yöresel yemeklerini yaparak maddi bir kazanç sağlıyor. Bu proje kapsamına geleneksek yemek yapabilen ve hijyene önem gösteren güvenilir aileler seçiliyor. Yetim ailelere biraz daha öncelik tanınıyor. Projede kapsamında misafir eden taraf maddi kazanç elde ederken, misafir olan taraf ise geleneksel lezzetleri, cüzi bir para karşılığında tatma imkanı buluyor. 

SİZ DE DESTEK OLABİLİRSİNİZ

Kardeşlik sofrasında buluşan gruplar, yenilen yemeklerin ardından kahveler eşliğinde uzunca bir vakit sohbet ederek birbirlerini ve kültürlerini tanıma fırsatı yakalıyor.  Projenin Ramazan'dan sonra da devam etmesi bekleniyor. Proje hakkında gazetemize bilgi veren  Türkmen Evi Kurucu Başkanı ve projenin mimarı Dr. Davut Karataş "İhtiyaç sahibi Türkmen ailelere nasıl para kazandırabiliriz?' düşüncesi ile bu projeyi başlattık. İsteyen herkes Türkmen kardeşlerimize bu şekilde destek olabilir" dedi  Türkmen aileye konuk olan misafirler hep birlikte aynı sofrada oruçlarını açıyor. 

'Türkmen Evi' tarafından Başkent'teki ihtiyaç sahibi Türkmenlere, ek gelir kazanabilme fırsatı sağlayan anlamlı bir proje hayata geçirildi. Proje kapsamında 
farklı ve geleneksel lezzetler tatmak isteyen Ankaralılar, geleneksel Türkmen yemeği yapabilen Irak Türkmeni ailelerin evine konuk ediliyor. Başkent'in farklı ilçelerinde yaşayan Türkmenlerin evine konuk olup onlarla aynı sofrayı paylaşan kişiler, yemek sonrası Türkmen kültürünü de yakından tanıma fırsatı buluyor. 

HEM ZİYARET HEM TİCARET

İçilen kahve, edilen muhabbet sonrası Türkmen ailelere konuk olan misafirler, yedikleri geleneksel yemeklerin ücretini aileye takdim ederek ihtiyaç sahibi Türkmenlere küçük de olsa bir destekte bulunuyor. Bu proje ile Türkmen aileler maddi bir kazanç sağlamış olurken, gelen konuklar ise Türkmen mutfağına özgü geleneksel yemekleri cüzi bir miktara tatmış oluyor. Bu organizasyon kardeş kültürlerin kaynaşması anlamına da geliyor. Taraflar birbirlerinin kültürünü de yakından tanıma fırsatı buluyor. Türkmen ailelerin mütevazi yer sofrasına konuk olan gruplar, gerekli gördüğü taktirde ihtiyaç sahibi ailelere filtre ve zekatını da verebiliyor.

"MİSAFİRDEN PARA MI ALINIR" SİTEMİ!

Ramazan ayında hız kazanan proje hakkında Habervaktim'e bilgi veren Türkmen Evi Kurucu Başkanı ve projenin mimarı Dr. Davut Karataş, "İhtiyaç sahibi Türkmen ailelere nasıl para kazandırabiliriz?' düşüncesi ile bu projeyi başlattık. Başkent'teki ihtiyaç sahibi, güzel ve temiz geleneksel yemek yapabilen Türkmen aileleri belirledik. Onların gönül rızasını aldık. Daha sonra geleneksel lezzetleri tatmak isteyen kişileri belirlenen Türkmen ailelerin evinde misafir etmeye başladık. İlk başta Türkmen aileler mahcupluk içinde 'biz misafirimizden para almayız' dediler; biz onlara bunu bir iş gibi düşünmeleri gerektiğini anlattık. Bu şekilde projemize başlamış olduk" dedi.   

GÜVENİLİR VE TEMİZ TÜRKMEN AİLELER SEÇİLİYOR

Evine konuk olunan Türkmen ailelerin güvenilir ve temizliği önem gösterdiğini belirten Dr. Davut Karataş, yetim ailelere öncelik tanıdıklarını ifade etti. Projenin başka bir faydasına da değinen Karataş, "Bu aileler misafiri çok seven onlara hizmet etmekten büyük memnuniyet duyan kişiler, bu projeyle birlikte maddi açıdan zor durumda olan Türkmen aileler hem evlerinde misafir ağırlamış oluyor hem de imkanları el vermediği için uzun süredir yiyemedikleri bu yemeklerden kendileri de yemiş oluyor" diye konuştu. 

SİZ DE BU PROJEYE ORTAK OLABİLİRSİNİZ

Karataş, anlamlı bu projenin öncesinin de olduğunu ancak Ramazan ayı ile birlikte projeye hız verdiklerini dile getirdi. Misafir olan ve misafir eden tarafların projeden oldukça memnun olduğunu kaydeden Karataş, "İki taraf da memnun ayrılıyor. Bir kez gelen tekrar gelip bu muhabbete ortak olmak ve bu leziz yemeklerden tatmak istiyorlar.  Böyle bir sofrada Irak Türkmenleri'nin yöresel yemekleriyle iftar yapmak isteyenler bize ulaşabilir" şeklinde konuştu. 

TÜRKMEN MUTFAĞININ LEZİZ TATLARI...

Türkmen kadınlar tarafından özenle yapılan geleneksel yemeklerin birkaçı ise şöyle: Biryani, yarma köftesi, pirinç köftesi, Telafer dolması, zibib içeceği, çorba ve yöresel tandır ekmeği.   OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.