Karatepe, 'Nasıl Bir Belediye Başkanı Seçelim?' sorusuna cevap verdi

Karatepe, 'Nasıl Bir Belediye Başkanı Seçelim?' sorusuna cevap verdi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, belediye başkan adaylarına ‘‘Başkan her şeyden önce milletine karşı inançlı olmalı’’ tavsiyesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Politika Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe Server Vakfı’nda katıldığı bir programda “Nasıl Bir Belediye Başkanı Seçelim?” adlı konferans verdi.

Karatepe belediye başkanının sadece yönetici değil halktan biri olduğunu hatırlatarak, “Belediye başkanı ilk başta ruhen sağlıklı biri olmalı, mesleğinin gerektirdiği donanıma sahip ve inançlı biri olmalı. Şehri inşaat olarak görmeyen, inşaatın şehrin düşmanı olduğunu bilen birisi olmalı. Basireti açık, iyi niyetli, kararlı ve ilkeli biri olmalı. Vatandaşa saygı gösteren, kızmayan kendine hâkim olabilen, saygılı biri olmalı” dedi.

“İLİŞKİLERİ DÜZGÜN, RUH HALİ SAĞLIKLI OLACAK”

Karatepe, “Belediye başkanı bizim seçtiğimiz ve bizimle yaşayan biridir. Bir belediye başkanı sağlıklı olacak. Ne sağlığı derseniz ruh ve beden sağlığı olacak belediye başkanının. Ruh sağlığı birinci dereceden önemlidir. İlişkileri düzgün olan, psikopat tepkiler vermeyen, vatandaşlara kızmayan, kedini tutan, kontrollü bir psikolojisi olan zat olacak. Kitlelerin içerisine girdiğinde kendisine ne söylenirse söylensin sabreden, metanet gösteren, onları saygıyla karşılayan bir tip olacak. Belediye başkanının bedensel sağlığı da yerinde olacak.”

HAYAT TECRÜBESİ OLACAK

Belediye başkanının hayat tecrübesi olması gerektiğini söyleyen Karatepe, “Belediye başkanı önceden ne iş yapıyorsa onda başarı olmuş olacak. Müflis tüccar, kötü memur, sahtekâr avukat, çürük inşaat yapan kişi belediye başkanı olamaz. Belediye başkanı işini iyi yapan adam olacak. Mesleği ne ise onun gerektirdiği donanıma sahip olan birisi olacak” dedi.

dsc_0801.jpgİNANÇLI OLMALIDIR 

“Belediye başkanı inançlı olmalıdır” diyen Karatepe şöyle devam etti:

“İnançlı dediğimde dindar olmasını kast etmiyorum. Bunu üstüne basa basa söylüyorum. Son dönemlerde zaten inançlı belediye başkanları yönetiyor ve bu kadar kötü hiç yönetilmedi şehirlerimiz. Bu yüzden burada dindarlığı kastetmiyorum. Neyi kast ediyorum; belediye başkanı yönettiği millete inanacak. Hizmet ettiği milletin büyüklüğüne inanacak. Milletin tarihine inanacak. Kendine inanacak. Çekinen adam bu işe girmesin, kendine en başta güveni olacak.” 

İNŞAAT ŞEHRİN DÜŞMANIDIR

“Duygulu bir adam olacak belediye başkanı. Duygu bizi incelikleri görmeye götürüyor. Duygu bizi saygılı olmaya götürüyor. Duygu bizi sanatla güzellikle irtibatlı iş yapmaya götürüyor. Şehir bütünüyle bir sanat eseridir. Sanat eseriyse bir şehir şehirdir. İnşaat şehir demek değildir. İnşaat hatta şehrin düşmanıdır. Bugünlerde de yık-yap usulüyle inşaat yapılıyor. Şehirde ne kadar az inşaat yapılırsa orası şehirdir. İnşaatı hesabı bilen, şehri sömürmek isteyen getirimci yapıyor. Şehre sömürülecek bir nesne gözüyle bakılmamalı”

ŞEHRE SAYGI GÖSTERMELİ

“İlkeli adam olacak. Belediye başkanı kararlı bir insan olacak. Zihninde sağlıklı biri olacak. Şehrimiz bizim evimiz esasen. Artık kimsenin avlusu kalmadı ki. Şehir bizim bahçemizdir. Berrak, net aklı olacak. İyi niyetli olacak. Binaları yapmak şehir kurmak değil. Yapmak, bozmak, yıkmak bir daha yapmak şehir değil. Bunun ötesinde, bunun incelikleri var. Şehre saygı göstereceksin. Basireti açık, iyi niyetli olacak”

YOLSUZLUĞUN ÖNÜNE BÖYLE GEÇİLECEK

Bir katılımcının ‘Belediyelerde yolsuzluğun önüne nasıl geçilir? Şeklindeki sorusu üzerine Karatepe, “Son dönemde şehirlerde özellikle şehrin tarihi dokusunu bozan, siluetini bozan yüksek yapılı, sadece boyu yüksek değil kat sayısı yüksek inşaatların sebebi parsel bazında yapılan imar değişiklikleridir. İmar kanunu parsel bazında yapılan her türlü imar değişikliği adaletsizliktir ve yanlıştır. Bunu yapmayan şehirlerden bir tanesi Kayseri’dir. Parsel bazında verilen her türlü imar ne kadar lehine de versen adaletsizlik aleyhine versen zaten vatandaş mağdur oluyor. Bunu Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulunun birinci maddesi olarak aldık. Bu kanun teklifi olarak, imar kanununda yapılacak bir teklif olarak meclise gelecek ve bundan sonra parsel bazında değişiklik yapılamayacağı için oluşmuş şehrin içerisindeki gecekondular yükselemeyecek” yanıtını verdi.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.