Karadeniz'de 2 gemi ikiye bölündü
Karadeniz’de şiddetli dalgalar, Volgoneft-212 ve Volgoneft-239 isimli tankerleri ortadan ikiye ayırarak batmalarına neden oldu. Mürettebat tahliyesi sürerken, 4 ton akaryakıt taşıyan bir gemide çevre felaketi riski bulunuyor.
Karadeniz’de şiddetli dalgalar, Volgoneft-212 ve Volgoneft-239 isimli tankerleri ortadan ikiye ayırarak batmalarına neden oldu. Mürettebat tahliyesi sürerken, 4 ton akaryakıt taşıyan bir gemide çevre felaketi riski bulunuyor.
EKOL TV'nin haberine göre Karadeniz’in Kerç Boğazı’nda, Rusya'ya ait Volgoneft-212 ve Volgoneft-239 isimli iki tanker, şiddetli dalgalar nedeniyle ortadan ikiye bölündü. Her iki gemide toplam 26 mürettebat mahsur kalırken, kurtarma çalışmaları hızla devam ediyor. Yetkililer, bölgeye ulaşan römorkörlerin personel tahliyesine başladığını duyurdu.
Kaza, kıyıdan birkaç kilometre açıkta meydana geldi. İlk olarak 4 ton akaryakıt taşıyan Volgoneft-212’nin gövdesinde çatlak oluştu. Bir saat içinde dalgaların etkisiyle gemi ortadan ikiye ayrıldı. Aynı kader, kısa süre sonra Volgoneft-239’u da buldu.
RİSKLER VE MÜDAHALELER
Kama Shipping şirketine ait tankerlerin, geçmişte benzer kazalara karıştığı öğrenildi. Daha önce Volgoneft-139 isimli geminin de gövde arızası nedeniyle dakikalar içinde battığı kaydedildi. Bu kazalarda gemilerin özellikle gövdelerinin nehir-deniz taşımacılığı için uygun hale getirilirken yapılan modifikasyonlardan kaynaklanan zayıflıklarının etkili olduğu belirtiliyor.
55 yıllık Volgoneft-212’nin 1990’larda ortadan kesilerek kısaltıldığı ve bu işlemin dayanıklılığı ciddi şekilde azalttığı ifade ediliyor. Şiddetli dalgalar, geminin bu zayıf noktasından hasar almasına neden oldu.
Volgoneft-212’de bulunan 4 ton akaryakıtın denize sızma riski ise çevresel bir felaketi gündeme getirdi. Yetkililer, petrol sızıntısını önlemek için acil müdahaleler yapıldığını açıkladı.
Her iki gemide 13’er kişilik mürettebat bulunuyordu. Toplam 26 kişilik ekip, gemilerin batmaya başlamasıyla büyük bir tehlike atlattı. Kurtarma ekipleri, mahsur kalan personelin tahliyesine devam ederken, dalgaların yüksekliği çalışmaları güçleştiriyor.
DAHA ÖNCE DE YAŞANDI
Bu tür kazaların tekrar etmesi, eski tankerlerin güvenlik standartları ve bakım süreçlerini bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar, deniz trafiğinde kullanılan gemilerin yaş ve dayanıklılık kriterlerinin sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini belirtiyor.
Kaynak:Haber Merkezi/ gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.