Kara para nedir? Kara para nasıl aklanır?
Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin tutuklanmasıyla son dönemde çokça konuşulan 'Kara para' merak ediliyor. Peki, Kara para nedir? Kara para nasıl aklanır? İşte detaylar...
Dilan Polat ve Engin Polat'ın tutuklanması, Bahar Candan ve Nihal Candan kardeşlerin ise gözaltına alınmasının ardından 'kara para' konusu araştırılmaya başlandı. Peki, Kara para nedir? Kara para nasıl aklanır? İşte detaylar...
KARA PARA NEDİR? AKLAMA YÖNTEMLERİ NE?
Türkiye Bankalar Birliği'nde yer alan bilgiye göre kara para, yasadışı faaliyetler sonucu elde edilen para, mal veya değerler olarak tanımlanmaktadır.
Dünyada ve Türkiye'de yasadışı yollardan büyük miktarlarda gelir elde edilmektedir. Sözkonusu gelirlerin kaynağını çoğunlukla uyuşturucu ve psikotrop maddeler, silah kaçakçılığı, patlayıcı madde, kadın ve çocuk ticareti oluşturmaktadır.
Bu bağlamda, kara para, kaynağına göre iki grup içinde değerlendirilebilir. Birinci grupta; başlangıcından itibaren yasadışı faaliyetlerden elde edilen paralar sayılmaktadır. Örneğin uyuşturucu ve silah kaçakçılığından kazanılan paralar gibi.
İkinci grupta ise; başlangıçta paranın kaynağını oluşturan faaliyet yasal olmakla beraber daha sonra sahte fatura düzenlenerek veya vesikaları tahrif etmek sureti ile yapılan vergi kaçakçılığı ile elde edilen paralar sayılmaktadır.
Suç sayılan faaliyetlerden elde edilen gelirlerin genellikle nakit olması nedeniyle serbestçe ve kısa sürede kullanılmaları mümkün değildir. Sözkonusu gelirlerin yasadışı faaliyetlerden elde edildiğinin tespit edilmesi halinde para ve hapis cezası da gündeme geleceği için, elde edilen kara paraların aklanması zorunluluğu vardır.
Kara paranın aklanması; yasadışı faaliyetlerden elde edilen gelire meşru görünüm kazandırarak kullanılabilir hale getirmek amacıyla, kasıtlı olarak kara paranın kaynağının gizlenmesi fiilidir.
KARA PARA AKLAMA YÖNTEMLERİ
1- Mevduat yapılandırması/ Smurfing yöntemi
2- Fonların fiziki olarak ülke dışına kaçırılması (Currency Smuggling) yöntemi
3- Sahte fatura (Hayali ihracat, ithalat) yöntemi
4- Nakit para kullanan iş yerlerinin (göstermelik şirketler) işletilmesi yöntemi
5- Döviz büroları yöntemi
6- Oto - finans borç yöntemi (back-to-back loans)
7-Tabela şirketleri (Paravan Şirketler) yöntemi
8-Vergi cennetleri (kıyı bankacılığı/off-shore) yöntemi
9-Parçalama (Structuring) yöntemi
Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.