Kara Para Aklamanın Farklı Boyutu: TikTok

Kara Para Aklamanın Farklı Boyutu: TikTok

Dilan ve Engin Polat çiftine yönelik kara para aklama iddialarının ardından gözler diğer sosyal medya fenomenlerine kaymıştı. Bir dönem TikTok’ta da çeşitli iddialar gelmiş ve bazı fenomenler gözaltına alınmıştı. İşte TikTok özelinde kara para aklama:

Son dönemlerin en popüler sosyal medya uygulaması olan TikTok, aynı zamanda bazı kişiler için de çeşitli yollarla illegal parayı aklama yöntemi olarak görülüyor. TikTok’un jeton karşılığı üyelerine sunduğu yayıncılara sunduğu kazanç yöntemi, kara para aklamaya olanak sağlayan başlıca sebepler arasında geliyor. İşte bu yöntemi cazip kılan bazı nedenler…

sefa-5.jpg

HEDİYE ADI ALTINDA YAPILIYOR

TikTok’ta belirli bir takipçi sayısına ulaşabilen kişiler canlı yayın açabiliyorlar. Açtıkları canlı yayınlar sayesinde takipçilerinden çeşitli jeton değerleri olan hediyeler alıp bunları daha sonrasına nakit olarak çekimini sağlayabiliyorlar. Özellikle çalıntı kredi kartları ile parayı nakite çevirmek isteyen kötü niyetli kişiler, ilk önce yayıncıyla anlaşıp kendisine belirli bir komisyon verip, paranın geri kalan kısmını kendisi için istiyor. Ya da direkt olarak kişi bu işi kendisi yapıyor.

sefa-6.jpg

BAHSİ GEÇEN MİKTAR 1,5 MİLYAR TL

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) bahsi geçen miktarın 1.5 Milyar TL gibi büyük bir rakam olduğunu açıklayarak, bu yöntem ile kara para aklandığını ya da çeşitli terör örgütlerinin finansmanında kullanıldığını saptadığını açıkladı. Özellikle geçtiğimiz aylarda fenomenlere yönelik yapılan operasyonlarda ele geçirilen paralar bu durumun kanıtı niteliğinde oldu.

sefa-3.jpg

TESPİTİ VE KAYDI ZOR YAPILABİLEN BİR PARA

Özellikle, bağış karşılığı yayın yapılabilen Twitch, TikTok, Tango ve BigoLive gibi platformlarda gittikçe yaygınlaşan bu durum, son zamanlarda sosyal medya fenomenlerinin artmasıyla beraber daha da gün yüzüne çıkmış durumda. Lüks tüketimi, kaba bir tabirle insanların gözüne sokarak gösteren bu fenomenler aynı zamanda kendi sonlarını özellikle hazırlamakta.

SEFA ÜSTÜNER / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.