Kaporada 'hayali araç' tuzağına düşmeyin

Kaporada 'hayali araç' tuzağına düşmeyin

İnternet üzerinden araç satışı yapılan sitelere, var olmayan araçların satış ilanını veren dolandırıcılar, uygun bir fiyat belirledikleri bu ‘hayali araç’ için vatandaşlardan kaporayı alıp ortadan kayboluyor.

İnternet sitelerinde cazip fiyatlarla hayali otomobil ilanı veren bazı şahıslar onlarca kişiden kapora alıp ortadan kayboluyorlar. Son günlerde birçok mağduriyet yaşanmasına neden olan kapora dolandırıcıları, bu sayede günde on binlerce vurgun yapıyorlar. Araç başına 500 ila 1000 lira kapora alan dolandırıcılar araçları cazip hale getirmek için birbirinden ilginç yöntemler uyguluyorlar.

42c2758d-1f49-40c5-939d-0ca4b5415117.jpg


HAYALİ ARAÇLARLA KAPORA ALIYORLAR


Son günlerde internet üzerinden otomobil satışlarını hedef alan dolandırıcılar, kapora yöntemiyle vatandaşı dolandırıyor. Kapora dolandırıcıları daha önce ilana koyulmuş fakat satıldıktan sonra ilandan kaldırılmış araçları hedef alıyor. Bu araçların fotoğraflarını tekrar siteye yükleyen kapora dolandırıcıları, aynı aracı birçok şehirden farklı araçmış gibi ilana koyuyor ve hayali araçla alıcılardan kapora alıyor.


AYNI ARACI FARKLI ŞEHİRLERDEN SATIŞA ÇIKARIYORLAR


Dolandırıcılar aynı plakalı aracı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya vb. gibi birçok şehirden farklı araçmış gibi satış yapılan internet sitelerine yüklüyor. Araç değerine ise normal piyasa değerinden daha düşük bir fiyat koyarak daha cazip hale getiren dolandırıcılar, aracı satın almak isteyen onlarca kişiden internet üzerinden kapora alıyor. Daha sonra ilanı yayından kaldıran dolandırıcılar iletişim bilgilerini de silerek ortadan kayboluyorlar.


GÜNDE ON BİNLERCE LİRA VURGUN YAPIYORLAR


Kişi başına yaklaşık 500 TL ila 1000 TL arasında kapora alıp ortadan kaybolan dolandırıcılar yüzlerce kişinin mağdur olmasına sebep oluyor. Bu yöntemle dolandırıcılar günde on binlerce lira vurgun yapıyor.  Mağdur olan vatandaşlar internet üzerinden bir araya gelerek diğer vatandaşları ise bu konuda uyarıyor.


ARACI GÖRMEDEN KAPORA VERMEYİN


Mağdur olan vatandaşlar araç alacak kişilere ise şu tavsiyelerde bulunuyor, “Değeri piyasa değerinden düşük olan araçları görmeden kapora vermeyiniz. Görmediğiniz emin olmadığınız araçların fiyatına veya ilanda yazılanlarına kesinlikle itibar etmeyiniz ve aldanmayınız. Bu tür araçların ilanları küçük şehirlerden veya ulaşılması zor ilçelerden verilir buna dikkat ediniz”


PİYASA DEĞERİNDEN DÜŞÜK OLAN ARAÇLARA DİKKAT


“İlanlar piyasada tutulan veya sevilen piyasası olan araçlardan verilir. Araçların fiyatlarını piyasasından aracın marka ve modeline göre değişen 2 bin lira ile 10 bin lira arasında aşağıdan verilir. Aracın az kullanılmış olduğu, düşük kilometresi olduğu ve bakımlı olduğu hissiyatı verilir. İlanlardaki araçların fotoğrafları çeşitli araçlardan çekilir ve çoğunun da sahiplerinin bu durumdan haberi yoktur. Bu hususlara dikkat ediniz.”


ALICIYI İKNA EDİYORLAR


“İlan sahipleri arabayı arayan çok kişi olduğunu, gün içerisinde birçok kişinin aracı görmeye geleceğini almak istiyorsan kapora gönder gibi laflar ederek aracı alıcıyı ikna ettiğini unutmayarak, aracı kendi gözlerinizle görmeden kapora vermeyiniz.” 


Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.