Kanser önlenebilir

Kanser önlenebilir

Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara iyi beslenme ve hareketli bir yaşamla kanserle mücadele edilebileceğini söyledi. Doç. Dr. Kara, “Kanser önlenebilir ve yenilebilir bir hastalıktır” dedi. 

Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara iyi beslenme ve hareketli bir yaşamla kanserle mücadele edilebileceğini söyledi. Doç. Dr. Kara, “Kanser önlenebilir ve yenilebilir bir hastalıktır” dedi. 

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası sebebiyle Bilkent Şehir Hastanesi’nde bir program düzenlendi. Kanserin önlenebilir ve yenilebilir bir hastalık olduğunu belirten Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara, “Ülkemizde 26 civarında aracımızla 200’ün üzerinde merkezle kanser taraması yapıyoruz. Milyonlarca insanı tarayıp on binlerce insanın erken teşhisini yaparak hastalıklarını tedavi ediyoruz” dedi. 

Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm de çevresel faktörler belirlendiğinde kanser sayısının azaltılabildiğine dikkat çekerek, “Kanserden korunma konusunda sağlık personeli ve halkın eğitimi çalışmalarını diğer kurumlarla birlikte yapıyor ve denetliyoruz. Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi. Ancak çevresel faktörlerin kontrol altına alınmasıyla kanserde bir azalma yaşanabiliyor. Özellikle kanser kayıtçılığının iyileştirmesi, erken teşhis ve taramalar gibi metotların kullanılması kanser sıklığını azaltmaktadır” ifadelerine yer verdi. 

kanser-onlenebilir.jpg

KANSER TARAMASI SAYESİNDE ON BİNLER KURTULUYOR

Kanser taramalarıyla on binlerce kanserliyi erkenden tespit ettiklerini ve tedavi ettiklerini söyleyen Doç. Dr. Kara, “Kanser konusunu 3 ayrı başlıkta inceleyebiliriz. Tedavi, tarama ve koruma. Tedavide ülkemiz dünyadaki bütün gelişmeleri takip ederek dünyada sayılı ülkeler arasına girmiştir. Gerek radyoterapiler gerek kemoterapiler, cerrahiler, robotik cerrahiler ülkemizde dünyaya göre bunların eksikliğinin hissedildiğini düşünmüyorum. Ülkemizde 26 civarında aracımızla 200’ün üzerinde merkezle kanser taraması yapıyoruz. Milyonlarca insanı tarayıp on binlerce insanı erken teşhis ederek hastalıklarını tedavi ediyoruz. Taramalar konusunda sıkıntı bizler istiyoruz taramayı. Görevlerimizden biri de bilinci oluşturmak. Vatandaş olarak sorumluluk almamız gerekiyor. Vatandaşı da bizim bilinçlendirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.  

KANSERİN TADI YEDİĞİMİZ MANGALLAR IZGARALAR

“Kanserin tadını bilen var mı?” sorusuyla kansere farkındalık oluşturan Doç. Dr. Kara, şu ifadelere yer verdi:
“Kanserin tadını bilen var mı? Yediğimiz ızgaralar, tatlılar, mangallar işte onlar kanserin tadı. Çok basit hayat değişiklikleri ile kanserden korunabiliriz. Kızartmaların, yağların bize neler getirdiğinin farkında değiliz. Kanserden korunmak için beslenme alışkanlıklarımızı değiştirip, düzenleyip bazı alışkanlıklardan vazgeçip hareketimizi artıracağız. Kanser baş edilebilir, müdahale edilebilir ve yenilebilir bir hastalıktır” diye konuştu.”

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.