KAN SEFERBERLİĞİ

KAN SEFERBERLİĞİ

İlk kan merkezini 1957’de Ankara ve İstanbul’da kuran Kızılay, günümüzde de ülkemizin kan gereksiniminin büyük bir bölümünü karşılıyor. Her geçen gün kan ihtiyacının arttığı ülkemizde Kızılay vasıtasıyla her yıl 2 milyonu bulan kan bağışçısına ulaşılıyor.

İHTİYAÇ KARŞILANIR HALE GELİNDİ
Türk Kızılayı’na bağışlanan kan rakamları ve gönüllü kan bağışçılarının sayısı her geçen günü büyük bir ivme gösteriyor. Ülkemizin bir yıllık kan ihtiyacının 2 milyonun üzerinden olduğu tahmin ediliyor. Her geçen gün kana olan ihtiyaç artıyor. Türk Kızılayı, programın başladığı 2005’te 300 binli rakamlarda kan bağışı alabilirken bu rakam 2015 yılı sonu itibariyle 1 milyon 937 bin 932 üniteye ulaşmıştır. 2016’nın sonunda ise bağışların 2 milyonu aşacağı belirtiliyor.

TÜRKÖK’TE 137 BİN DONÖRE ULAŞILDI

İlik nakli ve kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için de Türk Kızılayı seferber oldu. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasında 2013’ün Kasım ayında imzalanan anlaşma ile “Kök Hücre Projesine” başlandı. 2015 yılsonu itibariyle Türkök Projesi kapsamında toplam 100 bin gönüllü Kök Hücre Vericisi kaydı aşıldı ve 2016 yılının ilk üç ayı ile birlikte 137 bin kişiden kan örneği alınarak Sağlık Bakanlığı’nın merkez laboratuvarlarına gönderildi. Projede hedef 250 bin donör olarak belirlendi.

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

İlk kan merkezlerini 1957 yılında Ankara ve İstanbul’da kuran Kızılay, günümüzde de ülkemizin kan gereksiniminin büyük bir bölümünü karşılıyor. Kızılay 2005’ten bu yana Sağlık Bakanlığı’nın otoritesi ve denetimi altında başlattığı “Güvenli Kan Temini Programını”  uygulamaya devam ediyor. Bu program dâhilinde modern kan bankacılığının gerektirdiği tüm uygulamalar titizlikle gerçekleştiriliyor.

2005 YILI ÖNCESİ DURUM

Kızılay tarafından 2005 yılında başlatılan program öncesinde, gelişmiş ülkelerdeki gibi kan bankacılığı ile ilgili merkezi bir yapı bulunmamaktaydı. Kanlar daha çok hastane kan istasyonları tarafından toplanmakta ve bu kanların yüzde 85’i, takas kan bağışları ile hasta yakınlarından sağlanmakta ve kan ihtiyacı olanlar büyük çoğunlukla kan simsarlarının ağına düşmekteydiler. Takas kan toplamanın en büyük riski ise, hastalık bulaşma riskinin düzenli ve gönüllü kan bağışçılığı sistemine göre kat ve kat fazla olmasıydı. Bunun yanında kan bankacılığı ile ilgili sağlam bir takip ve denetim mekanizması bulunmuyordu.

ÇOĞU HASTANENİN KAN İHTİYACI KIZILAY’DAN
Programın başladığı 2005 yılından 2011 yılına kadar geçen 6 yıllık süre içerisinde, “Bölgesel Kan Bankacılığı” sistemine geçilerek, yaklaşık 4 milyon kan bağışçısının bulunduğu bir veri tabanı oluşturuldu. Bilgisayarlı otomasyon ile tüm kan bankacılığı süreçleri izlenebilir hale geldi. Ülke genelindeki tüm hastanelere hizmet ulaştırılır hale gelindi. Bugün bazı üniversite hastaneleri ile özel hastanelerin haricindeki tüm hastanelerin ihtiyacı Türk Kızılayı tarafından karşılanmaktadır.

İVME HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Türk Kızılayı’na bağışlanan kan rakamları ve gönüllü kan bağışçılarının sayısı her geçen günü büyük bir ivme gösteriyor. Ülkemizin bir yıllık kan ihtiyacının 2 milyonun üzerinden olduğu tahmin ediliyor. Her geçen gün kana olan ihtiyaç artıyor. Türk Kızılayı, programın başladığı 2005’te 300 binli rakamlarda kan bağışı alabilirken bu rakam 2015 yılı sonu itibariyle 1 milyon 937 bin 932 üniteye ulaşmıştır. Kızılay’ın öngörülerine göre önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkemizin yıllık toplam kan ihtiyacının tamamını, gönüllü bağışlardan sağlama yönündedir.

BARKOD SİSTEMİ ZORUNLU HALE GELDİ

Ülke genelinde bağışçıdan alınan kanın takibinin yapılabilmesi için ise Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde olan Türk Kızılayı, bu kapsamda barkod sistemini tüm kan bağışlarında zorunlu hale getirdi. Kızılay’ın 17 bölge kan bağış merkezi, 65 kan bağış merkezi, kan alma birimleri ile üniversite hastaneleri ve özel hastaneler de bu sistem içerisinde kan bağışı alıyor.
BÜYÜK İŞLERE İMZA ATILDI
Güvenli Kan Temini Programı kapsamında da şunlar yapıldı: Bölgesel Kan Bankacılığı sistemine geçildi. Fiziki ve teknik altyapı çağdaş düzeye getirildi. Hizmette yaygınlaşma sağlandı. Kalite yönetimi gerçekleştirildi. Kan Bankacılığı Bilgi Yönetim Sistemi kuruldu. Kan bağışçısı kazanım programları uygulamaya geçildi. Plazma bileşenlerinde, fraksinasyon sanayinde kullanılabilecek kaliteye erişildi. Kan bağışları 2015’te geçen yıla oranla yüzde 4, proje başlangıcına göre ise yüzde 466 artırıldı. Kan Bağışı Kampanyaları ile görünürlük arttırıldı. Türkiye’nin dört bir yanında kan bağış organizasyonları gerçekleştirildi. Kan bağışı konusunda toplumda farkındalık oluşturuldu.

TÜRKÖK’TE 137 BİN DONÖRE ULAŞILDI

İlik nakli ve kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasında 2013’ün Kasım ayında imzalanan anlaşma ile “Kök Hücre Projesine” başlandı. 2015 yılsonu itibariyle Türkök Projesi kapsamında toplam 100 bin gönüllü Kök Hücre Vericisi kaydı aşıldı ve 2016 yılının ilk üç ayı ile birlikte 137 bin kişiden kan örneği alınarak Sağlık Bakanlığı’nın merkez laboratuvarlarına gönderildi. Projede hedef 250 bin donör olarak belirlendi.

MİLYONLAR SEFERBER OLDU

Türk Kızılayı’na bağışlanan kan rakamları her geçen yıl büyük bir ivme gösteriyor. Sadece Kızılay’a yapılan kan bağışının yıllara göre verileri şöyle: “2011 yılında 1 milyon 276 bin 212 kan bağışı. 2012 yılında 1 milyon 469 bin 807 kan bağışı. 2013 yılında 1 milyon 640 bin 878 kan bağışı. 2014 yılında 1 milyon 860 258 kan bağışı. 2015 yılında 1 milyon 937 bin 932 kan bağışı. 2016’ın ilk 3 ayı rakamlarına göre ise kan bağışı 616 bin 979’u buldu. Yılın son ayında bu sayının 2 milyonu aşması bekleniyor.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.