Kamunun siber güvenliği tamamen yerli olacak
Türkiye’de siber güvenlik alanında yerli ürünlerin kullanılması için harekete geçildi. 12’inci Kalkınma Planı doğrultusunda kamu kurumlarında güvenlik yazılımlarının tamamının yerli olması için ilk adımlar atıldı.
12’inci Kalkınma Planı ve 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında yer alan bilgilere göre bilgi ve iletişim teknolojilerinde yerli katma değerin artırılması, bu teknolojilerin etkin ve yaygın kullanılması yoluyla ekonomide verimliliğin ve rekabetçiliğin sağlanması ve orta vadede teknolojide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, BTK, Savunma Sanayi Başkanlığı ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi siber güvenlikte yerli ürünlerin kullanımının artırılması için harekete geçti. Plan doğrultusunda Nisan 2024’e kadar tüm kamu kurum ve kuruluşları yerli siber güvenlik yazılımlarına geçiş için yol haritalarını Cumhurbaşkanlığına sunacak.
YABANCI PAYI YÜZDE 60’A GERİLEDİ
Verilere göre 2013 yılında kamuda kullanılan yazılımların yaklaşık yüzde 90’ı ABD ve İsrail kökenli ürünlerden oluştu. Bu doğrultuda yerli yazılımların üretimi ve bu alana yönelik uygulanan teşvikler ve projeler sonucunda kamu kurum ve kuruluşlarında yabancı yazılımların kullanım oranı yüzde 60’a kadar düştü. Siber güvenlikte yapılan desteklerin yanı sıra çeşitli Ar-Ge çalışmaları ile güvenlik açıklarının tespiti, saldırıları önleme ve siber tehditlere karşı direnci artırmaya yönelik olarak da çok sayıda uygulama gerçekleştirilirken; 2024 yılında açıklanacak yol haritası sayesinde 12’inci Kalkınma Planı çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarının tamamında yerli yazılıma geçilmesi planlanıyor.
YOL HARİTALARI SUNULACAK
Konuyla ilgili atılan en son adımlarda 29 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımının yaygınlaştırılarak bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin yerlileşmesi ve güçlendirilmesi amaçlandığı belirtildi. Bu kapsamda kritik kamu kurumları hariç tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan yazılımların hangilerinin Açık Kaynak Kodlu Yazılımla değiştirebileceklerine dair yol haritalarını Nisan 2024’e kadar Cumhurbaşkanlığına sunmaları istendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.