Kamuda asıl eleman işçi

Kamuda asıl eleman işçi

Özüpek, kamuda artık asıl iş yapan elemanın işçiler olduğunu belirterek, bir an önce sağlık işçilerin tayin haklarının, görevde yükselme ve görev tanımlamalarının saptanması gerektiğini ifade etti.

Hak İş’e bağlı Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özüpek, sağlık işçilerinin mevcut unvanlarından bir üst unvana geçebilmesinin önünün açılması gerektiğini belirterek, işçilerin tayin haklarının ve görev tanımlamalarının yapılması gerektiğini kaydetti. Kamuda işçinin artık asıl eleman olduğunu söyleyen Özüpek, işçilerin diğer memurlarla özlük haklarının eşitlenmesinin en büyük beklentiler arasında olduğunu söyledi.

SAĞLIK İŞÇİLERİNİN SAYISI 3 BİNDEN 149 BİNE YÜKSELDİ

Kısa bir süre önce kamuda çalışan sağlık işçilerinin sayısının 3 binlerde seyrettiğini belirten Özüpek, taşeronların kadroya geçmesiyle birlikte bu sayının 149 bini gördüğünü belirtti. Taşeron işçilerin kadroya alınmasından önce kamuda çalışan işçi sayısının bitme noktasına geldiğini belirten Özüpek, verilen kadro sayesinde çalışan işçi kadrosunun hayat bulduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın bütçe bakımından en büyük bakanlıklardan birisi olduğunun altını çizen Özüpek, “Bu pasta dağılımında hak ve özlük hakları tarafından bakıldığında en az maaş alan bu alanda çalışan işçilerdir. Hizmette en önde olmamıza rağmen bu tür sorunlar devam etmektedir. Bu gibi sorunları yetkili sendika olduğumuzda toplu sözleşmeleri imzalayıp ortadan kaldıracağız. Bunun sonucunda da kadrolu işçiler de hak ettikleri yere geleceklerdir” ifadelerini kullandı.

ÖZLÜK HAKLAR EŞİTLENMELİ

Kadro alan işçilerin ekonomik olarak neden gelirlerinin artmadığını sorguladıklarını belirten Özüpek, bunun nedenini ise şöyle açıkladı, “Anladığımız kadarıyla yaşanan mağduriyetler sonucunda taşeron işçilere kadro verildi fakat bütçe yeterli olmadığı için gelirlerde artış yapılamadı. 2 yıl müsaade istendi ve 2 yıl sonra düzenleme yapılacağı öngörülüyor. Bu yüzden de 2 yıl içinde toplu sözleşme imzalayamıyoruz. Bizim talebimizi bu 2 yıllık sürecin öne çekilmesi lazım ve toplu sözleşmenin bir an önce yapılması gerekli. Üyelerimizin ilk isteği maddi olanakların düzenlenerek gelirlerinde artış yapılmasıdır. İkinci istekleri ise diğer kamu çalışanlarının sahip olduğu özlük haklara sahip olabilmek” dedi.

GÖREV TANIMLAMALARI BELİRLENMELİ

149 bin 500’e yakın çalışan işçilerin tayin hakkı, görevde yükselme ve kamuda çalıştığı alanda kadrosunu istediğini belirten Özüpek, “Temizlik görevlisinden tıbbi sekreterine, hasta bakıcısından diğer çalışanlara kadar tüm işçiler çalıştıkları alanın kadrosunu istiyorlar. Kadroya geçtiler, KHK da bunu öngörüyor fakat kurum amirleri buna uymakta sıkıntı çıkarıyorlar. Bu yüzden görev tanımlamaları belirlenmesi gerekiyor” dedi.

MEVZUAT VE YÖNETMELİKLER YETERSİZ

10 yıl önceki devletin bütçesiyle şu anki bir bakanlığın neredeyse bütçesinin eşitlendiğini söyleyen Özüpek, “Türkiye inanılmaz bir şeklide büyüdü fakat bu büyüyen Türkiye’de Bakanlıkların hepsi eski mevzuat ve yönetmelikler ile çalıştığı için yetersiz hale geldi. İlgili bir problemi aşabilmek için mevzuat çıkartmaya çalışıyorsun o mevzuat kanunla zıtlaşıyor. Burada sistem tıkanıyor. Bizim burada yaklaşan seçimlerden en büyük beklentimiz Türkiye’de ki kamu yapısının çabuk karar verebilen, onaylayan bir hale getirilmesidir. Kısaca bakanlıklarımızın bütün yapısının düzenlenmesi ve günümüz çağına uygun bir şekilde yönetilmesidir” dedi. 

İŞÇİ KESİMİ GÖZARDI EDİLEMEZ

Üyelerin beklentilerinin büyük olduğunu ifade eden Özüpek, artık kamuda işçinin asıl eleman olduğunu belirtti. Özüpek, kadroya geçişlerin bu beklentilerin bir kısmını karşıladığını fakat ekonomik ve özlük hakları konusunda beklentilerin devam ettiğini belirtti. Özüpek, “Artık kamuda işçi asıl elemandır. 400 yataklı bir hastanede sayısal olarak en fazla çalışan kesim işçi kesimidir. Bunun için bakanlığın bundan sonra çıkaracağı yasada işçi kesimini göz ardı edemez. Masaya işçi kesimini de oturtacaktır. Bizler de bu masada yer alarak işçi kardeşlerimizin beklentilerini karşılamak için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

PERSONELİN ÖNCELİĞİ KAMU HASTANELERİ

Şehir hastanelerinin açılmasıyla birlikte kapanacak olan kamu hastanelerinde çalışan personellerin şehir hastanelerine değil diğer kamu hastanelerinde görev alacağına da değinen Özüpek, kamu hastanelerinde personel açığı yoksa o ile bağlı diğer bakanlıklarda istihdam edileceğini söyledi. En son seçeneğin ise il dışındaki diğer kamu hastaneleri olacağını belirtti. Burada personelin mağdur edilmeyeceğini söyleyen Özüpek, personelin önceliğinin ise şehir hastaneleri değil diğer kamu hastaneleri olduğunu söyledi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.