Kamu Mühendisleri Derneği Kurucusu Ahsen Yalçın: Mühendisler itibarını kaybetti
Gazetemize konuşan Kamu Mühendisleri Derneği Kurucusu Ahsen Yalçın, “Mühendislerin derin bir yarası var. Türkiye’de mühendisler mesleki itibarını kaybetti. İtibarımız ve geleceğimiz için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
Gazetemize konuşan Kamu Mühendisleri Derneği Kurucusu Ahsen Yalçın, “Biz mühendislerin derin bir yarası var. Türkiye’de mühendisler mesleki itibarını maalesef kaybetti. Bu mesleki itibar meselesi bizi bir arada ve güçlü tutuyor. Mühendise itibarını, onurunu, geleceğini ve değerini yeniden kazandırarak hak ettiği noktaya taşımak için bu mesleki mücadeleyi vermeye devam edeceğiz” dedi.
KAMU MÜHENDİSLERİNİN TALEPLERİ
Kamu mühendislerinin taleplerinden bahseden Yalçın şöyle devam etti: “Ülkemizde teknik hizmetler sınıfının en üst noktasında görev yapan kamu mühendislerinin üstlendikleri görevler onlara birinci derecede teknik, mali ve hukuki sorumluluklar yüklüyor. Meslek bazlı yapılan düzenlemeler hiyerarşik yapıyı bozan ücret eşitsizliğine, statüler arasındaki barışın negatif yönde değişmesine ve bazı unvanların pozitif ayrışmasına sebep oldu. Kamu mühendisleri, kamuda bizlere denk sayılan mesleklerin ve daha birçok meslek grubunun gelir olarak çok gerisinde kaldı. Hatta amiri olduğu personelden dahi oldukça düşük gelire sahip mühendis arkadaşlarımız var.”
Kamu Mühendisleri Derneği Kurucusu Ahsen Yalçın, oluşan bu gelir adaletsizliğinin giderilmesi için kamuda çalışan tüm mühendisler için şu talepleri gündeme getirdi:
1- “Teknik Sorumluluk Ödemesi’’ adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kalemi oluşturulmasını talep ediyoruz.
2- Bilgi birikiminin, deneyimin, tecrübenin değerlendirilmesi ve özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, meslekte uzmanlaşma, mesleki gelişimin düzenlenebilmesi için bir “Mühendislik Meslek Kanunu” talep ediyoruz.
3- Kamu Mühendisi gelirinin, yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz.
4- Tüm kazanımların emekliliğe yansıtılmasını ve emekli mühendisler için de ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.
“150 BİN MÜHENDİS DÜZENLEMEDEN ETKİLENECEK”
Olası düzenlemelerden yaklaşık 150 bin mühendisin doğrudan etkileneceğini vurgulayan Yalçın, “15 Nisan’da Ulus Meydanı’nda büyük bir toplantı gerçekleştirmiştik. O günden bu yana taleplerimizde hiçbir değişiklik yoktur. Taleplerimiz açıktır. Mühendislik mesleğinin kaybolan itibarının geri kazandırılması ve mali, özlük haklarımızda iyileştirme yapılıp mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Türkiye’de neredeyse her kamu kurum ve kuruluşunda mühendislik hizmetleri veriliyor. Net bir sayı söyleyememekle beraber yaklaşık 150 bin kamu mühendisinin yapılacak düzenlemelerden etkileneceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.
MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI BİR ARADA
Türkiye’deki mühendis, mimar ve şehir plancılarının tek bir çatı altında toplandığını söyleyen Yalçın, “Biraz da Kamu Mühendisleri Platformundan bahsetmek istiyorum. Platformumuz mühendis, mimar, şehir plancıları ve bu meslek gruplarının emeklilerinin ilk buluşma noktası, bu mücadelenin ilk tohumlarının ekilip ilk umutlarının yeşerdiği yer. Kamu Mühendisleri Platformunu geçtiğimiz eylül ayında kurduk. Mesleki itibarı ve onuru için mücadele eden gönüllü meslektaşlarımızla buralara getirdik. Kamu Mühendisleri Derneği ise platformun başarıya ulaşması neticesinde verilen bu onurlu mesleki mücadelede yasal prosedürleri karşılamak ve mühendislik birlikteliğini nesiller boyu devam ettirmek adına kuruldu. Ben de bizzat derneğin kurucu kadrosunda yer aldım” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.