Kalitesiz çatı-oluk tamiri, esnafı da mağdur ediyor

Kalitesiz çatı-oluk tamiri, esnafı da mağdur ediyor

Keçiörenli 30 yıllık çatı-oluk ustası Cihangir Turan, kalitesiz işin vatandaşları mağdur ettiğini belirterek, ‘‘Devlette kaydı bulunan 20 olukçu var ancak, 180 kişi bu işi kaçak olarak yapıyor ve bozuk iş yapıyorlar. Bu da bizim işlerimizi bozuyor’’ dedi.

Çatı-oluk ustası Cihangir Hakan Turan, bu mesleği merdiven altı yapan kişilerin hem müşterileri hem de bu işi layıkıyla yapan ustaları mağdur ettiğini anlattı.  Çatı- oluk işindeki en büyük sorunun kalifiyesiz kişilerin bu mesleği ek iş olarak görerek ustalığa soyunduğunu kaydeden Turan, “Ben 30 yılı aşkındır bu işi yapıyorum. Son yıllarda her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de bu işi kaçak bir şekilde yapanlar çıkmaya başladı. Devlete vergi vermeyen, bir dükkanı olmayan kişiler duvarlara, demir direklere astıkları ‘çatı- oluk işi yapılır’ yazılarıyla müşteri buluyor” dedi.


DİLİ YANAN MÜŞTERİ DERT YANIYOR


İşi piyasanın altında bir fiyata alan kişilerin, sonrasında müşterileri mağdur ettiğini öne süren Turan, “İşin ehli olmayıp meslektaşımız gibi piyasada dolaşan kişilerin yaptığı çatı-olukları biz birkaç ay sonra ya da kış çıkışı tamire gidiyoruz. Bakıyoruz ki hep yamuk yumuk iş yapmış. Çatıları akınca, o işi bilmeyen kişilere verdiği paralar boşa gidince müşteri bizim kıymetimizi anlıyor, bize dert yanıyor. Ancak iş işten geçmiş oluyor. Sonra ara ki o kişileri bulasın. Zaten bulamıyorlar da. O kişilerin ya telefonu, kapalı ya şehir dışında ya da ortalıkta gözükmüyor. Devlette esnaf olduğunu gösteren bir kaydı olmadığı için, bir dükkanları bulunmadığı için de kimse hak iddia edemiyor” diye konuştu.   


UCUZCULARLA REKABET EDEMİYORUZ


Bu yaşananların kendilerini de olumsuz etkilediğini kaydeden Turan, “Ucuza iş yapıp piyasayı öldürüyorlar. Onlarla rekabete giremiyoruz. Onların sadece bir arabası var. Biz ise vergimizi, işçimizin parasını, faturalarımızı ödüyoruz. Onların gideri neredeyse sıfır. Ek iş olarak yaptıkları için ‘ne kalırsa kar’ mantığı ile bakıyorlar. Meslekleri olmamasına rağmen bu işi yapmaları herkesi mağdur ediyor” şeklinde konuştu.


KAÇAK ÇALIŞANLARA DENETLEME YOK


Şu an pek çok duvarda ve sokak direklerinde ‘çatı-oluk işi yapılır’ tabelalarıyla karşılaştıklarını belirten Turan yetkilileri göreve davet ederek şunları söyledi: “Ankara’da bu işi yapan resmi kayıtlı 20 kişi vardır ama; şu an piyasada bu işi yapan 200 kişi var. Anlayacağınız 180’i kaçak çalışıyor. Biz Maliye’ye, zabıtaya şikayet ediyoruz kimse ilgilenmiyor. Sadece bizim gibi dükkânını açmış esnaf zor duruma düşüyor. Onların da denetlenmesini istiyoruz.”

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum