Kaliteli olsun

Kaliteli olsun

Güvenilir ve yıllardır bilindik esnaftan alışveriş yapmayı tercih eden Başkentliler, fiyatları 15 – 69 TL arasında değişen lokum, 20 TL’den başlayan çikolata ve 25 TL’den başlayan helvaya rağbet gösteriyor.

Ramazan Bayramı için şeker ve çikolata alışverişi yapmak isteyen vatandaşlar, bu bayramda da Kale ve Ulus civarındaki tarihi şekercileri dolduruyor. Bayramlık alışverişlerini yapmak için Ulus'a akın edenler, bütçelerin el verdiği ölçüde şeker, çikolata ve lokum alıyor. Tezgâhları bir an dahi olsa boş kalmayan şekerciler ise, kafalarını kaşımaya dahi fırsat bulamıyor.

Osmanlı'dan Cumhuriyet'te; eski zamanlardan modern çağlara değişmeden kalan geleneksel lezzetlerimiz lokum ve akide şekeri halen bayramların vazgeçilmezi. Çocukları mutlu etmek için verilen en güzel hediye olan şekerler ve lokumlar, âdeta bayramların müjdeleyicisi. Bunları düşündükten sonra Ramazan Bayramı öncesinde Ulus ve Kale çevresindeki şekercileri dolaşmaya karar veriyorum. Ulus Meydanı'ndan Samanpazarı'na teker teker şekercileri gezmeye başlıyorum. İlk durağımız Ulus Çarşısı'ndaki Ali Uzun oluyor.

MEYDANIN TEK ŞEKERCİSİ: ALİ UZUN 

Tarihi şekercinin Ulus Çarşısı'ndaki merkez şubesi bayram öncesinde en yoğun günlerini geçiyor. Çarşının ikinci avlusunda yer alan Ankara'nın en köklü şekercisi olan Ali Uzun'un aynı zamanda Ulus Meydanı'nda kalan tek şekerci.1935 yılından beri Ankaralıların şeker, çikolata ve lokum ihtiyacını karşılayan tarihi şekercideki ürünlerin tamamı el yapımı. Vatandaşlar, tarihi mağazadaki ürünlerin fiyatların yüksek olmasına rağmen; kalite ve lezzetten ödün vermek istemedikleri için Ali Uzun'dan alış veriş yaptıklarını söylüyor. Ankara'nın her yerinden müşteri çektiklerini söyleyen mağaza yetkilisi, "Her bütçeden vatandaş kendi kesesine göre bizden şeker, lokum ve çikolata almaya gelir. Bayram öncesinde en çok sattığımız ürünlerimiz ise; el yapımı çikolatalarımız oluyor. Fıstıklı ve fındıklı çifte kavruluşmuş lokum da en çok giden ürünler arasında yer alıyor." diye konuştu. Ali Uzun Şekercisinde lokum çeşitlerinin kilosu 24 TL'den 69 TL'ye kadar uzanıyorken; çikolata çeşitlerinin kilosu 50 ile 150 TL arasında değişiyor.

HAL'DEKİ LOKUMCU: YÜKSELLER

yukseller-sekerleme-(9).jpg

Ali Uzun'dan çıkıp Ulus Hali'ne doğru yola revan oluyoruz. Halin loş ışıkları ve balık kokuları arasında bir dükkân selamlıyor bizi:1957'de beri faaliyette olan Yükseller Şekerleme… Ankara'da kaliteli şeker ve lokumun en ucuza bulduğu yerlerin başında geliyor Yükseller Şekerleme. Tamamı el yapımı olan lokum ve akide şekerleri ile halen eski bayramların yaşandığı dükkân ağzına kadar dolu. Bayram öncesi alışverişe çıkanların uğrak yeri olan şekercinin sahibi Sadık Yüksel, dört kuşaktır lokumculuk yapan bir aileden geliyor. 
Yüksel, "Ankara'da halen el yapımı lokum ve şekerleme üretip de bu kadar uygun fiyata satan tek yer biziz." dedikten sonra ekliyor: "Bizim müşterilerimiz daha çok emekli kesim yani elli yaş ve üzeri müşteri bizi tercih ediyor. Biz de kalitemizden ödün vermeden bu işi sürdürüyoruz." diye konuşuyor. Bayramlarda daha çok 'kâğıtta şeker' dedikleri markalı ürünlerin çok tercih edildiğini söyleyen Yüksel, "Dar gelirli vatandaş, bayramda lokum alışverişini daha çok halin girişindeki ve Suluhan'ın yanında açıktan lokum satan tezgâhlardan karşılıyor. Yine de kaliteli lokum ve akide şekeri almak için bizi tercih eden müşterilerimiz her bayram dükkânımıza mutlaka gelir." dedi. Yüksel Şekerlemede lokum ve şekerleme çeşitlerinin fiyatları; 10 ila 35 TL arasında değişiyor. Çikolata türleri ise 20 ila 60 TL arasında değişiyor.

SAMANPAZARI'NIN ŞEKERCİSİ: ABDURRAHMAN TATLICI

abdurrah-tatlici-(2).jpg

Ulus Hali'nden çıkıp Samanpazarı'nı ve Çıkrıkçılar Yokuşunu geride bırakıp Ulucanlar Caddesi'ne varıyoruz. Cadde'nin hemen üstünde göze çarpıyor Abdurrahman Tatlıcı. 1946'dan beri Samanpazarı'da bulunan ünlü tatlıcı, şekerden lokuma; çikolatadan helvaya pek çok çeşit bulunuyor. 
Abdurrahman Tatlıcı, Cumhuriyetin ilk yıllarında pek çok imalathanenin bulunduğu Samanpazarı ve Hamamönü bölgesinde kalan tek şekerci artık. Tamamı el yapımı ürünleri Osmanlı izleri taşıyan tarihi dükkanlarında, ürettikleri reçelleri cam kavanozlar ile müşterilerine sunan tarihi tatlıcının bayramda en çok tercih edilen ürünleri ise, çifte kavrulmuş lokum ile tahinli katmer. 

Mağaza yetkilisi, "Bundan 10-15 sene dükkânımızın önünde uzanan kuyruğun ucu bucağı olmazdı. Şimdi doğal olarak eski işlerimizi arıyoruz. Ancak; çok şükür işlerimiz yine iyi." diyerek eski günlere duyduğu özlemi anımsayarak dile getiriyor. "Abdurrahman Tatlıcı'nın en çok tercih edilen ürünleri el yapımı helvalar ile reçellerimizdir" diyen mağaza yetkilisi, bu ürünlerin fiyatlarının 15 TL ile 60 TL arasında değiştiğini, lokum çeşitlerinin fiyatlarınınsa 15 ila 45 TL arasında değiştiğini söyledi.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.