Hasat erken başladı: Bu sene kilosu 60 liradan satılacak

Hasat erken başladı: Bu sene kilosu 60 liradan satılacak

Kalecik Karası üzümünde bağ bozumu, mevsim yağmurları nedeniyle bu yıl erken başladı. Üretici Selçuk Tercan, üzümde kilo fiyatının bu yıl 60 TL’yi bulacağını belirtti. Sofralara gelen ilk üzümler cep yakacak.

Dünyaca ünlü, Ankara'nın tescilli lezzeti Kalecik Karası üzümünde bağ bozumu dönemi başladı. Mevsimsel yağmurlar ve yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle bu yıl yaklaşık 15 gün kadar erken başlayan hasat dönemi hakkında üretici Selçuk Tercan, Ulus’a önemli açıklamalarda bulundu. Yaşanan olumsuz hava koşullarının üzüm rekoltesini etkilediğini belirten Tercan, “Bu yıl üzümün kilosunun 40 TL'nin altına düşmesi imkânsız gibi görünüyor. Sezon sonunda fiyatların 60 TL'yi bulabileceğini düşünüyorum” dedi.

bag-bozumu-2.jpg

LEZZETİ TOPRAĞINDA SAKLI

Kalecik Karası üzümü hakkında önemli bilgiler paylaşan üzüm üreticisi Selçuk Tercan, Kalecik Karası'nın özel bir üzüm türü olduğunu vurguladı. Kalecik Karası’nın her coğrafyada yetişmediğini sözlerine ekleyen Tercan, Kalecik’e özgü olduğuna vurgu yaptı. Kalecik Karası üzümünün diğer üzüm çeşitlerinden farklarını anlatan Tercan, şu detaylara değindi:

“Kalecik Karası diğer göre daha sık yapılıdır. Diğer üzümler daha taneli ve seyrek olurken Kalecik Karası sıkı sıkıdır. Bunun yanı sıra şeker oranı da diğer üzümlerden ayıran bir diğer özelliktir. Oldukça yüksek şeker oranına sahip olan üzümümüzün tadına bakan hayran kalıyor. Bombesi de oldukça yüksektir.”

bag-bozumu-3.jpg

ÜRETİM MART AYINDA BAŞLIYOR

Mart ayında budamayla birlikte üzüm üretim sürecine başladıklarını ifade eden Tercan, Eylül'ün ikinci haftasında bağ bozumu ile sona eren sürecinin detaylarını su sözlerle paylaştı:

“Mart ayına kadar üzümlere dokunmuyoruz. Mart ayında bağlarımızı buduyoruz ve üzümlerin gelişim süreci başlıyor. Böcek ve bitlerden korumak için çeşitli zirai ilaçlar kullanıyoruz. Sonrasında üzümlerin doğal oluşum süreci başlıyor. Eylül'ün ikinci haftasıyla birlikte bağ bozumu yapıyoruz. 3 hafta içerisinde hasadı tamamlıyoruz.”

bag-bozumu-5.jpg

BAĞ BOZUMU ERKEN BAŞLADI

Bu sene bağ bozumunun alışılmışın dışında erken başladığını aktaran Tercan, “Normalde Eylül'ün ikinci haftasında bağ bozumu başlar ve ay sonuna kadar devam eder. Ekimde geldiğinizde, Kalecik'teki tüm bağlar bozulmuş ve ürünler bitmiş olur” diye konuştu. Sıcak seyreden hava koşullarının üzüm olgunlaşma sürecini hızlandırdığını söyleyen Tercan, “Bu sene ise hava sıcaklıklarının yüksek olmasından dolayı Kalecik'te bağ bozumu yaklaşık 15 gün erken başladı” dedi.

bag-bozumu-6.jpg

YAĞMURLAR ÜZÜME VURDU

Üzüm üretiminde bu yıl oldukça zorlandıklarını söyleyen Tercan, mevsimsel yağmurların bağlardaki üzümlere zarar verdiğini ve rekoltenin olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Üretimde karşılaştıkları zorluklardan bir diğerinin ise artan ilaç ve işçilik maliyetlerinin olduğuna işaret eden Tercan, “Üzüm için kullandığımız ilaçların ve işçilerin maliyetleri de oldukça yüksek. Bu durumda ister istemez fiyatlara yansıyacak” dedi.

KİLOSU 60 TL’Yİ BULACAK

Üzümlerin fiyatının kalitesine ve bombesine göre değiştiğini dile getiren Tercan, bu yıl ki üzüm fiyatları hakkında şunları aktardı:

“Üzümdeki şeker oranı ne kadar yüksekse fiyatı da o kadar artıyor. Pus ve leke gibi hastalıklar olduğu zaman fiyat uygun oluyor. Bu yıl üzümün kilosunun 40 TL'nin altına düşmesi imkânsız gibi görünüyor. Sezon sonunda fiyatların 60 TL'yi bulabileceğini düşünüyorum. Hatta bu fiyatta üzüm bulabilenler şanslı sayılır.”

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.