Kalecik, Ekmeği ve Çöreği ile dünyaya açılıyor

Kalecik, Ekmeği ve Çöreği ile dünyaya açılıyor

Kalecik Belediyesi ve AKA’nın işbirliğiyle, kara üzümüyle meşhur ilçenin ekmek ve çöreğinin de marka olması için çalışmalar başladı.

Kalecik ilçesinin bir marka değeri olan ‘Kalecik Karası’ üzümünün ardından yöreye özgü ‘Kalecik Ekmeği’ ve ‘Kalecik Çöreği’nin namı da ilçe sınırlarını aşacak. Kendine has bir lezzeti olan ekmek ve çöreğin ticarileştirilmesi ve bunun ilçedeki vatandaşlara özellikle ev hanımlarına getirisi olması için Kalecik’te “Elinin Hamuruyla” adını taşıyan bir proje başlatıldı. 

İLK HEDEF KÖYDEN KENTE GÖÇÜ AZALTMAK

belediye-baskani-filiz-ulusoy-ile-ankara-kalkinma-ajansi-yetkilisi.jpg

Kalecik Belediyesince yürütülen, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Elinin Hamuruyla” projesi için geçtiğimiz günlerde imzalar atıldı. Kalecik Belediye Başkanı Filiz Ulusoy ile Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık tarafından imzalanan projede 6 bin yıldır yerleşim yer olarak kullanılan Kalecik’in tarihi, kültürel ve doğal mirasını korumak ve yaşatmak, yöresel ürünlerin ticaretini yaygınlaştırmak ve katma değer sağlamak, turizm sektörüne kazandırmak, bu değerlerin istihdam olanaklarını oluşturmalarını sağlamak bu sayede köyden kente göçü engellemek ve ilçe ekonomisinin rekabetçi bir yapıya kavuşmasını sağlamak amaçlanıyor. 

FIRINLAR KURULACAK ÜRETİM BAŞLAYACAK

Toplam bütçesi 507 bin TL olan “Elinin Hamuruyla” projesinde ilk etapta ilçede belirlenen noktalara taş ekmek fırınları inşa edilecek. Mevcut eski köy fırınları onarılacak. İkinci aşamada ise gıda standartlarına uygun üretim yapılarak, ‘Kalecik Ekmeği’ ve ‘Kalecik Çöreği’nin tanıtım ve pazarlamasına ağırlık verilecek. Kadınlar üretimde, erkekler ise pazarlamada aktif rol oynayacak. Bu ekmek ile çöreğin, Kalecik Karası üzümü gibi yurtdışına satılması için de gerekli girişimler yapılacak. Projede profesyonelliğe bir hayli önem verilecek. 

ÜZÜM ÜRETİMİ BAŞI ÇEKİYOR

Nüfusu yaklaşık 15 bin olan Kalecik’te 4 bin yıllık bir geçmişi olan Kalecik Karası üzümü üretimi başı çekiyor . Çok sayıda ülkenin Kalecik’te üzüm üretim tarlaları bulunuyor. İlçe halkı buradan büyük bir gelir elde ediyor. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.