'Kalay'a ilgi artıyor

'Kalay'a ilgi artıyor

Kale Mahallesi’nde kalaycılık yapan Hüseyin Kaya, son günlerde kalaya olan ilginin arttığını belirterek, “Günde yaklaşık 100 kap kalaylıyorum. Öğlen yemeğimi dahi yoğunluktan yiyemiyorum” dedi.

Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden birisi olan Kalaycılık Başkent’te son günlerini yaşıyor. Konu hakkında gazetemize bilgi veren ve Ankara’daki 4 kalaycıdan birisi olan Hüseyin Kaya, Altındağ Kale Mahallesi’nde 53 yıldır kalaycılık yapıyor. Hüseyin Kaya kalaycılık zanaatını icra eden kişi sayısı azalmasına rağmen, kalaya ilginin günden güne arttığını söyleyerek, geriye dönüşün başladığını belirtiyor.

kalaycilik,-huseyin-kaya,-altindag-kale-mahallesi,-kalaylama,,.jpg

YOĞUNLUKTAN YEMEK DAHİ YİYEMİYOR

Buna rağmen Başkent’te kalan son 4 kalaycının şehre yeterli gelmediğini savunan Kaya, işin ağırlığından dolayı eleman yetiştiremediklerini belirtiyor.  Kaya, “Gün içerisinde çok yoğun çalışıyorum. Öğlen yemeğimi saat 3-4 gibi anca yiyebiliyorum. Maddi bir beklentim yok, emeklilik vaktim geldi fakat çalışmadan duramıyorum” diyor.

kalaycilik,-huseyin-kaya,-altindag-kale-mahallesi,-kalaylama,,,.jpg

MESLEK TEKRAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALI

Mesleğin unutulmaması ve varlığını devam ettirebilmesi için sanat okullarında okutulması gerektiğini savunan Kaya, “Sanat okullarında her alanda eğitim veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kalaycılık mesleğine de ağırlık vermesi gerekiyor. Meslek kaybolmak üzere. Buna rağmen talep artıyor. Bizlerden sonra bu mesleği yapacak kimse yok. Biz son temsilcileriyiz. Bu yüzden mesleğin tekrar ayağa kalkması için çalışmalar yapılması lazım”

kalaycilik,-huseyin-kaya,-altindag-kale-mahallesi,-kalaylama,,,,.jpg

İNSAN SAĞLIĞINI KORUYOR

Kalayın tercih edilme sebebinin ise sağlıklı olması olduğunu hatırlatan Kaya, “Uzmanlar en sağlıklı yiyeceğin kalaylı kaplarda olduğunu belirtiyor. En sağlıklı yemek kalaylı kaptan yeniliyor. Kalaylama yapılan kap insanın sağlığını koruyor” şeklinde konuştu.

kalaycilik,-huseyin-kaya,-altindag-kale-mahallesi,-kalaylama,,,,,,.jpg

CESARET GEREKTİRİYOR

Kaya geçmiş dönemlerde günde 250-300 kap kalayladığını fakat günümüzde 100 tane kabı kalaylayabildiğini de sözlerine ekledi. 15 yaşında başladığı mesleğin cesaret gerektirdiğini de savunan Kaya, “Ateş ile haşır neşiriz. Elimi ateşin içine sokuyorum ve öyle çalışıyorum. Bu meslek biraz da cesaret istiyor. Herkesin yapabileceği bir iş değildir” diyerek sözlerini noktaladı.

kalaycilik,-huseyin-kaya,-altindag-kale-mahallesi,-kalaylama,,,,,,,.jpg

Emrah Özcan/İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.