Kahramankazan’ın en şirin mahallesi: Örencik Mahallesi

Kahramankazan’ın en şirin mahallesi: Örencik Mahallesi

Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Örencik Mahallesi, şirin mahalle yapısı ve misafirperver mahalle sakinleriyle dikkat çekiyor.

Kahramankazan birçok güzelliğiyle ön plana çıkan bir ilçedir. Örencik Mahallesi ise Kahramankazan’ın en güzel mahallelerinden biri olarak öne çıkıyor. Tarihten bu yana birçok medeniyetin yaşadığı bu tarihi yer, misafirperver sakinleriyle mutluluk saçıyor.

ESKİ ADI VİRANCIK

Eski adı Virancık olan Örencik Mahallesi, Bizans döneminden kalma bir yerleşkedir. 1100 yılından itibaren bölgeye Oğuz Türkmen boyları gelmiştir. Örencik Mahallesi, Cumhuriyet döneminde Ankara-Merkez kazasının Zir nahiyesine, daha sonraki yıllarda Karalar, Bitik ve Kahramankazan nahiyelerine, Kahramankazan’ın ilçe olması ile birlikte Kahramankazan’a bağlanır.

qqq.jpg

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla mücavir alan sınırlarına dahil edilir ve orman köyü statüsü muhafaza edilir. 1935 yılında 585 olan nüfusu, 1960 yılında 801 kişiye ulaşır. 1961 yılında komşu Kahramankazan Köyü’nün nahiye merkezi olması üzerine, Ankara-İstanbul karayolunun kenarına evler yapmaya başlamışlar ve buraya yerleşmişlerdir.

oys.jpg

ÜZÜM BAĞLARIYLA MEŞHUR

Örencik Mahallesi üzüm bağları ile de meşhurdur. “Eriklikol”, “Gümedoruğu”,“Sarsıçeşmesi” ve “İçmeçayı” bağları meşhur olanlarıdır. “Kayaağzı”, “Pamuklu” ve “Kiremitlik” mevkile- rinde eski ören yerleri bulunmakta iken günümüz- de tamamen kaybolmuştur. Tekkesırtı, Karakaya, Çakıllar, Ahlat tarlası, Köşeli, Körçayı, Pamukluk, Suaylık, Kırkdönümler, Çayırderesi, Ortaöz, Gavurtepesi, Kocagöl, Kezbanpınarı, Yamak, Tilkini, Arpalıklar, Sarıkol, Kapuyeri ve Ardıçlıyazı mevkileri yerleşmenin önemli mekanlarıdır. Sulama amaçlı göleti vardır. Hafta sonu piknik yapmaya elverişli mekanlar bulmak mümkündür. Örencik’te Harmanlar mevkiinde bulunan “Sancı Taşı”nın etrafında, sancılanan hayvanların yedi kez dolandırılmaları halinde iyileşeceğine inanılır.

ooyosj.jpg

Hastalar “Dede Palamudu” denen ağacın dibindeki çamura yatırılır ve orada uyutulursa iyileşeceği inancı yaygındır. Dilek tutulup bu ağaca bez bağlanır. Bölgede yetiştirilen ürünler buğday, arpa, kavun, karpuz ve fasulye. Bağ ve bahçelerde ise bölgede yetişen meyve ağaçları görülür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.