Kadına saygı inancımızın gereğidir

Kadına saygı inancımızın gereğidir

Aile Hukuku uzmanı Avukat Mehtap Demirhan, kadına yönelik giderek artan şiddet olaylarının ülkemize yakışmadığını belirterek, "Kadına saygı inancımızın gereğidir ve kadına saygı medeniyettir. Onun için gereğini yapalım" dedi.

Avukat ve Arabulucu Mehtap Demirhan, Türkiye nüfusunun yüzde 49.8'inin kadın olduğu belirterek, inancımızda ve kültürümüzde kadına her zaman değer verildiğini hatırlattı. "Kadına saygı inancımızın gereğidir ve kadına saygı medeniyettir onun için gereğini yapmamız gerekir" diyen Demirhan, kadınların şiddete ve eşitsizliğe maruz kalmaması için devlet mekanizmalarına ve yasa uygulayıcılara büyük iş düştüğünü kaydetti.  

BU TABLO BİZE YAKIŞMIYOR!

Toplumumuza yakışmayacak bir şekilde kadına şiddetin artığından yakınan Demirhan, "Her 10 kadından 4’ü yaşadığı çevrede kendisini güvensiz hissediyor. Kadınların yüzde 39,3’ü fiziksel şiddete, yüzde 15,3’ü cinsel şiddete, yüzde 43,9’u duygusal şiddete , yüzde 41,9’u fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalmış.Yine bu kadınların yüzde 50’si yaşadığı şiddeti anlatamadığından, hemen hemen hepsi eşi tarafından şiddetin ekonomik, fiziksel, cinsel, duygusal fark etmez herhangi birine maruz kaldığı anlaşılıyor" dedi. 

ŞU ANKİ ANLAYIŞ İLE ŞİDDETİ DURDURMAZ

6284 sayılı Aileyi Koruma Kanunu'nun etkin kullanılmadığını savunan Demirhan, bu konuda yeni çalışmalar yapılması için yetkililere çağrıda bulundu. Toplum içinde kadının birey olarak görülmesi gerektiğinin altını çizen Aile hukuku konusunda da uzman olan Demirhan, bunun için inancımızdan ve kültürümüzden örnek alınmasını istedi. Demirhan, şu anki egemen olan düşünce ile kadına şiddete "dur" denilemeyeceğini de dile getirdi. 

BU İKİ MESLEK ÖNEMLİ...

Demirhan, Kadına şiddete "dur" denilebilmesi için toplumunda saygın yerleri olan öğretmen ve din görevlisine de büyük iş düştüğünü, toplumdaki olumsuz algıyı yıkmak için bu iki meslek grubunun katkısına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.  

BİREY VE AİLEYE ETKİN BİR ŞEKİLDE ULAŞIM SAĞLANMALI

Kadınların hiçbir zaman çaresiz bırakılmaması ve bunun için mutlaka kalıcı çözümler getirilmesi gerektiğinin altını çizen Demirhan, şiddeti azaltabilecek şu önerilerde bulundu: "Duygusal, fiziksel, cinsel veya ekonomik şiddet azalmıyor. Bu konuda; devletin temel yapısını oluşturan birey ve aileye etkin ulaşım sağlanmalı, erkek egemen anlayışının değil erkek-kadın eşitliği anlayışı anlatılmalı, cinsiyetçi tüm söylemlerden uzaklaşılmalı, devletin her kademesinde görülmekte olan kadının mağduriyeti giderilmeli. Çocuklarımız kız-erkek ayrımı yapılmadan büyütülmeli."

SEVİNDİRİCİ ANCAK YETERLİ DEĞİL

Demirhan TEPAV'ın yaptığı cinsiyet eşitliği konusundaki verileri de hatırlatarak, "Ankara, cinsiyet eşitliği endeksinde TEPAV’ın verilerine göre 3. İl oldu bu sene. 2015 yılı verilerine göre 1 sıra iyileşmemiz var. Bu sevindirici ancak yeterli değil" dedi.  

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.