Kaçak hafriyatçılar iş başında
Mamak’ta boş arazilere kaçak hafriyat dökerek çevreyi kirleten kişiler bölgeyi çöplüğe çevirdi. Bölgede arazisi olan vatandaşlar ise duruma sitem ediyor.
Mamak’ın Başak Mahallesi bitiminde, Kızılcaköy yolu üzerinde bulunan tarım arazilerini ve yol kenarlarını çöplüğe çeviren kaçak dökümcüler, doğayı katlediyor. Denetlemelerin sıkılaştırılmasına rağmen bazı sorumsuz vatandaşlar hafif ticari araçlarla ve küçük kamyonetlerle bölgeye inşaat ve yıkıntı atıklarını döküyor. Bölgenin Büyükşehir Belediyesi’nin şantiye alanı olması ve araç girişinin yasak olması bile caydırıcı olmuyor.
Çevresinde Tarlalar ve Besiciler Var
Kaçak döküm yapılan bölgede aynı zamanda tarlalar var ve besicilik yapılıyor. Bölgede hayvanları otlatan besiciler için büyük sorun teşkil eden kaçak yığıntılar, aynı zamanda tarlalarını eken çiftçinin de alacağı mahsulün sağlık açısından ne kadar uygun olduğunu düşündürüyor. Bunu bilmelerine rağmen kaçak atıklarını buraya döken sorumsuz kişiler insan sağlığını tehdit ediyor. Aynı zamanda en yakın yerleşim yeri olan Başak Mahallesi’ne 500 metre uzaklıkta bulunuyor. Besiciler ve çevre halkı bu durumdan rahatsız.
51 bin liraya kadar cezası var
Hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıklarını usulsüz yollarla döken kişilere, Kabahatler Kanunu çerçevesinde 7 bin liraya kadar, Çevre Kanuna göre ise 51 bin liraya kadar ceza kesilebiliyor. Buna rağmen sorumsuz vatandaşlar cüzi miktarda ücret ödemekten kaçıp ceza yeme olasılığını tercih ediyor.
Bazı Araçlara GPS takılmıştı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2015'te hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının kontrolünün yaptırım uygulama yetkisini Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devretmesinden sonra, hafriyat toprağı ve moloz taşıyan kamyonlara, kaçak döküm yapmalarını engelleme amacıyla GPS takılmıştı. Böylelikle kaçak dökümlerde ciddi oranda azalma meydana gelmişti. Ancak küçük hafif ticari araçlarla ve küçük kamyonetlerle ve hatta hususi otomobillerle yapılan kaçak dökümlerin kontrolü diğer hafriyat kamyonları kadar kolay olmuyor. Burada da çevre kirliliğini engellemek için vatandaşlara büyük sorumluluk düşüyor. Kaçak hafriyat dökümü yapan kişileri gören vatandaşlar ALO 153 hattını arayarak ihbarda bulunmalı. İmkân var ise de fotoğraflarını çekip, araçların plakalarını ve firma isimlerini almaları.
7 Tane hafriyat döküm sahası var
Başkent sınırları içinde Pursaklar, Bağlum, Mamak, İncek, Sincan, Polatlı ve Ballıkuyumcu olmak üzere 7 tane hafriyat döküm sahaları bulunuyor. Bu sahalar atık türüne göre kategorize edilmiş. Hafriyat atığı talepleri yine ALO 153’e bildirilebiliyor. Çevre ve görüntü kirliliğini önlemek için buraların kullanılması gerekiyor. İnsan sağlığını ve doğadaki doğal yaşamı tahrip edecek atık ve hafriyatları gelişi güzel yerlere atanlar, yetkililere bildirilmeli ve kontrol altına alınmalı. Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.