Jeopolitik riskler emtia piyasasında fırtınaya yol açtı: İşte son durum
Ortadoğu'da yaşanan jeopolitik gerginlikler, emtia piyasalarında önemli dalgalanmalara yol açtı. Tansiyonun artmasıyla değerli metallerde yükselişler olduğu görüldü.
İsrail ve İran arasında meydana gelen gerilim piyasaları hareketlendirdi. Özellikle hassas bölgelerde tansiyonun artması, petrol, doğalgaz ve diğer emtia fiyatlarında belirsizliklere neden olduğu bildirildi.
RİSKLER EMTİA PİYASASINI YÜKSELTTİ
Bu süreçte, emtia piyasalarındaki dalgalanmaların küresel ekonomi üzerindeki etkileri de yakından takip ediliyor. Öte yandan, emtia piyasasında, geçen hafta sert yükselişler olduğu görüldü. ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin Fed'in faiz oranlarını düşürmek için acele etmeyeceğine yönelik tahminleri kuvvetlendirmesine karşın jeopolitik riskler, yaptırımlar ve üretime ilişkin endişeler emtia piyasasındaki yükselişlerde etkili oldu.
ALTIN VE GÜMÜŞ ZİRVEDE
ABD'de, Tüketici Fiyat Endeksi martta aylık bazda yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 3,5 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Geçen hafta ons bazında altın yüzde 0,6, gümüş yüzde 1,7, platin yüzde 4,8, paladyum yüzde 4,5 değer kazandı. Altının ons fiyatı, 2 bin 431,5 dolarla tarihi zirveyi, gümüşün ons fiyatı da 29,79 dolarla Şubat 2021'den bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Orta Doğu'daki gerilimden kaynaklanan jeopolitik risklerden dolayı değerli metallerde yükselişler görüldü.
BAKIRIN LİBRESİ YÜKSELDİ
Tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 1,4, alüminyumda yüzde 1, kurşunda yüzde 3,5, çinkoda yüzde 6,5, nikelde yüzde 0,5 arttı. Bakırın libresi, 4,45 dolarla Haziran 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bakır, arz endişeleri ve talebin artacağına ilişkin beklentilerle yükseldi. Yatırımcılar, üretim arttıkça tüketimin daha güçlü olacağına inanıyor. Güç kablolarında, rüzgar türbinlerinde, elektrikli araçlarda ve güneş panellerinde kullanılan bakır, enerji dönüşümünde önemli bir malzeme konumunda bulunuyor.
ENERJİ GRUBUNDA FİYAT AZALDI
Enerji grubuna bakıldığında ise Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1, New York Ticaret borsasında işlem gören doğal gazın İngiliz Termal Birimi cinsinden fiyatı yüzde 0,7 azalış kaydetti. Orta Doğu'daki gerilimin yol açtığı arz endişelerine karşın ABD'de stoklarda beklenenin üzerinde artış olduğunu gösteren verilerle Brent petrolün varil fiyatında düşüşler görüldü. ABD'de doğal gaz arzının fazla olacağı endişeleri de fiyatların düşmesine neden oldu.
KAKAO YİNE ZİRVEDE
Chicago Ticaret Borsasında geçen hafta kile başına fiyatlar buğdayda yüzde 0,5, mısırda yüzde 2,8, pirinçte yüzde 6,6 artarken, soya fasulyesinde yatay bir seyir izlendi. Intercontinental Exchange'de libre bazında fiyatlar, pamukta yüzde 2, şekerde yüzde 8,4 azalış kaydederken, kahvede yüzde 4,5 arttı. 10 bin 511 dolarla rekor tazeleyen kakaonun ton başına fiyatı yüzde 12,5 artış gösterdi. Kahvenin libresi, 2,2975 dolarla Eylül 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Rusya ve Ukrayna arasında gerilimin artmasıyla buğday, mısır ve pirinç fiyatlarında yükselişler görüldü.
Kaynak:Haber Merkezi - TRT Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.