İzmir’de yaşam süreleri açıklandı: Kadınlar erkeklere fark attı

İzmir’de yaşam süreleri açıklandı: Kadınlar erkeklere fark attı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin 81 şehrine özgü gerçekleştirdiği yaşam süresi araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmada Tunceli birinci sırada çıkarken, İzmir’deki veriler insanları şaşırttı.

TÜİK tarafından gerçekleştirilen çalışmada Türkiye’nin ortalama yaşının erkeklerde 73,7, kadınlarda ise 79,4 olduğu belirlendi. Araştırmada bütün şehirler hesaplanırken, bölgelerdeki coğrafi faktörlerin yaşam süresini direkt olarak etkilediği görüldü. Özellikle de Doğu ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki erkekler ve kadınlar arasındaki fark dikkatlerden kaçmadı. İzmir ve Ankara gibi büyükşehirler ise kısa yaşam süreleri ile listenin son illerinden oldu. Öte yandan İzmir’deki kadınlar, erkekleri solladı geçti. İşte detaylar:

yasam-2.jpg

EN UZUN YAŞAYAN ŞEHİRLER TUNCELİ VE MUĞLA OLDU

TÜİK tarafından gerçekleştirilen çalışmada yaşam süresinin en yüksek olduğu şehirler Tunceli ve Muğla oldu. Tunceli’de erkeklerin 76,2, kadınların ise 85,7 yıllık yaşam süresine sahip olduğuna dikkat çekilerek, Muğla’da bu verilerin erkeklerde 77,7, kadınlarda ise 83,5 yıl ortalamaya sahip olduğu açıklandı.

yasam-3.jpg

KARADENİZ İLLERİ ÜST SIRALARDA

TÜİK’in açıkladığı listede Karadeniz Bölgesi’ndeki veriler gözden kaçmadı. Karadeniz illerindeki yaşam süresi ortalamaları o şehirleri üst sıralara taşıdı. Örneğin, Giresun'da erkeklerin yaşam süresi 75.9 yıl iken, kadınlar için bu süre 84.3 yıla ulaşıyor. Gümüşhane, Trabzon ve Ordu gibi Karadeniz Bölgesi'nin diğer illeri de yaşam süresi açısından üst sıralarda yer aldı.

yasam-4.jpg

İZMİR SON SIRALARA DEMİR ATTI

Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlar, yaşam süreleri açısından TÜİK’in açıkladığı listenin son sıralarında yer aldı. Ankara'da erkeklerin yaşam süresi 76.7 yıl, kadınlarınki ise 81.9 yıl olarak göze çarparken, İzmir'de bu süreler sırasıyla 75.8 ve 81.9 yıl olarak belirlendi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.