İzmir'de sayısız uygarlığın beşiği: Bornova'nın logosu ne anlama geliyor?
İzmir'de tüm belediyeler, ilçelerinin kimliklerini yansıtan logolar kullanıyor. Bu logoların her biri o ilçeye dair derin fikirler ve semboller barındırıyor. Peki Bornova Belediyesi'nin logosu ne anlama geliyor?
İZ Gazete'nin haberine göre İzmir'de yer alan ilçe belediyelerinin her biri ilçelerin kimliklerini yansıtan logolar kullanıyor. Bu logolar ilçeye dair mesajlar ve fikirler barındıran sembollerden oluşan özel tasarımlar oluyor. İzmir'in en eski yerleşim yeri olan Bornova'da da belediye logosu olarak nitelikli fikirler barındıran bir tasarım göze çarpıyor. Peki Bornova Belediyesi'nin logosu ne anlama geliyor?
İlyada ve Odyssea destanlarının yazarı dünyaca ünlü ozan Homeros’un da yaşadığına inanılan Bornova, farklı kültürlere ev sahipliği yapmış, sayısız uygarlığın beşiği olmuş bir ilçe. 8.500 yıl önce İzmir’in ilk yerleşim yerinin kurulduğu Bornova, genç ve dinamik şehir yaşamıyla ön plana çıkıyor
BORNOVA’NIN TARİHİ YERLERİ
Tarih meraklıları için Bornova’nın en popüler adresleri Yeşilova Höyüğü ve Yassıtepe Höyüğü. İzmir’in ilk prehistorik yerleşimi olan Yeşilova Höyüğü, Bornova Ovası’nın ortasında yer alıyor. Yeşilova Höyüğü’ndeki ilk yerleşim, günümüzden 8.500 yıl önce Neolitik Çağ’da başlamış. Yassıtepe Höyüğü ise 8.000 yıllık bir yerleşim alanı.
Daha yakın tarihli yapılar olsalar da Bornova Tren İstasyonu, köşkler, müzeler ve inançların buluşma noktası ibadethaneler de Bornova’da tarih meraklılarının ilgisini çeken yerler arasında.
BORNOVA’NIN DOĞAL GÜZELLİKLERİ
Adını MÖ 8. yüzyılda İzmir’de ya da Sakız Adası’nda yaşadığı sanılan, İlyada ve Odysseia adlı destanların derleyicisi, ünlü yazar Homeros’tan alan Homeros Vadisi, kentin yoğun yaşamından uzaklaşmak isteyeler için eksiksiz bir rekreasyon alanı.
Manisa-İzmir karayoluna 2, Bornova’ya 6 kilometre uzaklıkta art arda sıralanan Çiçekliköy ve Yakaköy ise Bornova ve İzmir’in akciğeri olarak biliniyor. Restoranları, doğal ürünlerle donatılmış köy kahvaltıları ve temiz havası, ziyaretçilerin vakitlerini burada geçirmeyi tercih etmelerinin en önemli sebepleri arasında. Kurudere, Beşyol, Çamiçi, Eğridere, Karaçam, Kavaklıdere, Kayadibi, Laka ve Sarnıç da, şehir yaşamından bunalanlar için ideal yerlerden.
12.000 metrekarelik olimpik buz pateni ve buz hokeyi salonu, 5.000 kişilik amfitiyatro, yürüyüş yolları, basketbol ve voleybol sahaları, tenis kortları, mini futbol sahaları, 2 kafeterya ve dinlenme alanlarının bulunduğundu Aşık Veysel Rekreasyon Alanı da günün tadını çıkarmak isteyen ziyaretçiler için uygun mekânlar.
BORNOVA'DA ZİYARET EDİLECEK YERLER
İzmir’in en güzel köşklerine ev sahipliği yapan Bornova’da Belkahve Ata Anı Evi, Peterson Köşkü, Paggy Köşkü, Belhomme Evi, Murat Evi (perili köşk) ve Pandespanian Köşkü’nü ziyaret edebilirsiniz. İzmir’in tarih öncesi ilk yerleşimi olan Yeşilova Höyüğü ve Yassıtepe Höyüğü, Mary Magdalene Anglikan Kilisesi, Santa Maria Kilisesi ise tarih severlerin görmeden geçmek istemeyecekleri yerlerin başında geliyor. Tarihi dokusunun yanı sıra doğal güzellikleri ile de ön plana çıkan ilçede, göletleri, çiçek ve ağaçlık alanları ile rengârenk güzellikte bir dinlence alanı olan Homeros Vadisi’ni ziyaret etmenizi öneririz. Burada aileniz ile piknik yapabilir, uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’da yine İzmir’in önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri. Dinlenme alanları, spor tesisleri ve amfi tiyatrosu ile gününüzü geçirebileceğiniz keyifli bir tesis. Bugün eğlence merkezi olarak hizmet veren Bornova Tren İstasyonu ve Küçükpark’ta görmek isteyeceğiniz yerler arasında.
BORNOVA BELEDİYESİ'NİN LOGOSU NE ANLAMA GELİYOR?
Logoda ilk göze çarpan güneş sembolü ile logonun alt kısmında yer alan kitaplardır. Güneş sembolü gelecek aydınlık nesilleri simgeliyor. Eğitimli genç nüfusa vurgu yapıyor. Logonun alt kısmında yer alan kitap sembolleri ise Bornova'nın sahip olduğu çok sayıda eğitim kurumuna vurgu yapıyor. Logonun çerçevesinin yuvarlak hatlarla çizilmesi kapsayıcılık, birlik ve beraberlik mesajı veriyor. Logoda kırmızı renk kullanımı dikkat çekiyor. Kırmızı canlılık ve dinamizmi ifade ediyor. Bornova’da yaşayan genç nüfus bu renkle ifade edilmiş.Tek rengin kullanılması daha anlaşılır ve sade bir ifade oluşturmuş.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.