İzmir Körfezi’nde Kirlilik Endişesi: Bostanlı Sahili Deniz Marullarıyla Kaplandı

İzmir Körfezi’nde Kirlilik Endişesi: Bostanlı Sahili Deniz Marullarıyla Kaplandı

İzmir’in Bostanlı kıyılarında son günlerde yeniden ortaya çıkan deniz marulları, halkın tepkisine neden oldu. Uzmanlar, bu durumun körfezdeki aşırı kirliliğin bir sonucu olduğunu vurgulayarak çevresel önlemlerin yetersiz kaldığını belirtti.

İzmir’in Bostanlı kıyılarında son günlerde yeniden ortaya çıkan deniz marulları, halkın tepkisine neden oldu. Uzmanlar, bu durumun körfezdeki aşırı kirliliğin bir sonucu olduğunu vurgulayarak çevresel önlemlerin yetersiz kaldığını belirtti.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ve acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

"Deniz Marulları Körfezin Temizlenmediğini Gösteriyor"

Prof. Dr. Yaşar, körfezde yaşanan deniz marulu patlamasının, bölgedeki yüksek kirlilik seviyesinin en büyük göstergelerinden biri olduğunu söyledi. 2011-2012 yıllarına kadar bu tür olayların görülmediğini ancak 2005 yılında bazı arıtma tesislerinin kapanmasının ardından kirliliğin yeniden arttığını belirtti.

"Körfez aşırı doygun hale geldiğinde, sıcaklıkların 38-42 dereceye ulaştığı yaz aylarında toplu balık ölümleri yaşanabiliyor. 2024 Ağustos’unda bunu gördük. Şu an için bir balık ölümü söz konusu değil ancak körfez hala çok kirli. Deniz marulları bunun en büyük kanıtıdır. 60 bin metreküp suyun temizlenmesi ya da kuşların görülmesi, körfezin temiz olduğu anlamına gelmez" diye konuştu.

Arıtma Tesisleri ve Denetimler Artırılmalı

Kirliliğin önlenmesi için önerilerde bulunan Yaşar, fabrikaların arıtma tesislerini düzenli olarak çalıştırması gerektiğine dikkat çekti. Bu denetimlerin belediyeler tarafından değil, bakanlık düzeyinde yapılmasının daha etkili olacağını ifade etti.

Yaşar, çevre mühendislerinin istihdam edilmesi, su kalitesi analizlerinin sıklaştırılması ve kirlilik verilerinin her gün kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak, bu verilerin web sayfasında düzenli olarak yayınlanmasını önerdi. “Eğer bakanlık gerekli adımları atmıyorsa, şikâyet edin” diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.